Sindovin 1 mg, liofilizat pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă intravenoasă

Substanță activa
Vincristină
Clasa ATC
L01CA
Format
solutie
Afecțiuni
leucemie acută limfoblastică, boala Hodgkin, limfoame nehodgkiniene, cancer pulmonar cu celule mici, cancer de sân, cancer de col uterin, mielom multiplu, rabdomiosarcom, neuroblastom, nefroblastom, tumori embrionare ale copilului, sarcom Ewing, osteosarcom.
Producător
S.C. SINDAN S.R.L.
Acțiune terapeutică
antineoplazic

Ce este Sindovin?

Compoziţie
Un flacon conţine liofilizat corespunzător la sulfat de vincristină 1 mg şi excipienţi: lactoză monohidrat.
Grupa farmacoterapeutică: antineoplazice, alcaloizi din Vinca şi analogi
Indicaţii terapeutice
Boli neoplazice (ca polichimioterapie): leucemie acută limfoblastică, boala Hodgkin, limfoame nehodgkiniene, cancer pulmonar cu celule mici, cancer de sân, cancer de col uterin, mielom multiplu, rabdomiosarcom, neuroblastom, nefroblastom, tumori embrionare ale copilului, sarcom Ewing, osteosarcom.
Purpură trombocitopenică idiopatică, rezistentă la tratamentul uzual (vincristina se administrează în monoterapie; nu trebuie utilizată niciodată ca tratament de primă intenţie; după 3-6 săptămâni de terapie, în absenţa răspunsului, se întrerupe administrarea).
Contraindicaţii
Hipersensibilitate la vincristină sau la oricare dintre componenţii produsului, forme demielinizante ale sindromului Charcot-Marie-Tooth.

Precautii si interactiuni

Precauţii
Administrarea vincristinei obligă la prudenţă în cazul asocierii cu alte citostatice sau cu radioterapie, la vârstnici, în prezenţa leucopeniei şi trombocitopeniei, la hepatici şi în caz de obstrucţie biliară.
Înaintea fiecărei injectări este necesară efectuarea hemogramei. Dacă numărul de leucocite scade sub 3000/mm3 sau în cazul unei infecţii se întrerupe tratamentul şi se administrează antibiotice. În această situaţie se cere reevaluarea atitudinii terapeutice.
La pacienţii cu mielodepresie datorită unui tratament anterior sau afecţiunii neoplazice, este necesară supraveghere sporită, deoarece riscul de leucopenie şi trombocitopeniei este mai mare.
Vincristina poate provoca hiperuricemie (eventual nefropatie urică), ca urmare a lizei tumorale masive (îndeosebi la bolnavii cu leucemie acută). Se recomandă controlul uricemiei, alcalinizarea urinei şi administrarea unui uricoinhibitor (de ex. alopurinol).
La pacienţii cu nevrite sau afecţiuni neuromusculare preexistente, vincristina trebuie administrată cu prudenţă, sub supraveghere atentă; eventual se scade doza.
În timpul tratamentului sunt necesare măsuri pentru prevenirea constipaţiei.
Deoarece vincristina este puternic iritantă, trebuie evitat contactul soluţiei cu ochii şi cu pielea. În caz de contact accidental se spală cu multă apă.


Interacţiuni
Este contraindicată asocierea cu:
-itraconazol sau nifedipină, deoarece în cazul asocierii s-a semnalat neurotoxicitate crescută la copiii trataţi cu vincristină pentru leucemia limfoblastică acută; isoniazidă, din cauza riscului unor manifestări severe de neurotoxicitate.
Se recomandă prudenţă în cazul administrării concomitente cu:
-asparaginază, deoarece aceasta scade eliminarea hepatică a vincristinei, cu risc crescut de neurotoxicitate, este necesară administrarea vincristinei cu 12-74 ore înaintea asparaginazei;
-mitomicină C, deoarece pot sa apară dispnee şi bronhospasm;
-fenitoină, datorită riscului de reapariţie a crizelor epileptice, ca urmare a scăderii concentraţiei plasmatice a antiepilepticului; este necesară adaptarea dozei de fenitoină în funcţie de concentraţia plasmatică;
-anticolinergice, deoarece favorizează retenţia urinară (îndeosebi la vârstnici); acestea trebuie întrerupte, dacă este posibil, timp de câteva zile, după administrarea vincristinei; cisplatina şi alte medicamente ototoxice, deoarece există risc crescut de ototoxicitate;

-vaccinuri cu virusuri vii atenuate, din cauza riscului implicat de imunodepresie; sunt de preferat vaccinurile cu virusuri omorâte.
-cisplatina si alte medicamente ototoxice, deoarece exista risc crescut de ototoxicitate;

Atenţionări speciale

Sarcina şi alăptarea
Studiile asupra procesului de reproducere efectuate la animale, au pus in evidenta efecte teratogene. Nu exista informatii concludente privind riscul malformativ sau fetotoxic la femeia însărcinată. Administrarea în timpul sarcinii obligă la multă prudenta; este necesară evaluarea raportului risc potential/beneficiu terapeutic si supravegherea prenatala. Femeia însărcinată trebuie informată asupra riscului fetal. Se recomandă măsuri contraceptive.
Alăptarea trebuie întreruptă în timpul tratamentului cu vincristină.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Prin reacţiile sale adverse medicamentul poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Se recomandă multă atenţie în calcularea dozei şi administrarea soluţiei, în cazul asocierii cu alte chimioterapice antineoplazice frecvenţa injectării este stabilită în schema de administrare, în monoterapie se administrează o dată pe săptămână.
Adulţi: doza uzuală este de 1,4 mg/m2 (doza pentru o dată nu trebuie să depăşească 2 mg/m2).
Copii cu greutatea peste 10 kg: doza uzuală este de 1-2 mg/m2.
Copii cu greutatea egală cu sau mai mică de 10 kg: doza iniţială este de 0,05 mg/kg o dată pe săptămână.
În caz de insuficienţă hepatică sau când concentraţia bilirubinei serice depăşeşte 3 mg/100 ml, doza de vincristina trebuie scăzută la jumătate.
Chimioterapicul se administrează strict intravenos în decurs de 1 minut, fie prin injectare (folosind acul sau un cateter), fie prin introducere în tubul unei perfuzii.
Atenţie! Administrarea intratecală poate fi fatală.
Înainte de începerea introducerii soluţiei este foarte important să se asigure că acul este introdus corect în venă. În caz de extravazare se poate produce iritaţie marcată, chiar necroză, în această situaţie este necesară întreruperea imediată a injectării; cantitatea de medicament rămasă se administrează într-o altă venă. Injectarea locală de hialuronidază 250 U.I./ml (1 ml subcutanat în jurul leziunii) şi aplicarea locală de căldură moderată, facilitează difuzarea medicamentului şi poate reduce riscul de iritaţie.

Reacţii adverse

Reacţiile adverse sunt de regulă reversibile şi depedente de doza. Cel mai frecvent efect nedorit este alopecia. Tulburările neurologice pot fi severe; ele reprezintă factorul limitant pentru doză si sunt în functie de cantitatea totală de medicament şi de frecvenţa administrării. Micşorarea dozei reduce neurotoxicitatea.
Parte din reactiile adverse au apărut în conditiile folosirii vincristinei în cadrul diferitelor scheme polichimioterapice. Relatia cauzală cu vincristina nu are caracter de certitudine.
Reacţii adverse neurologice
Vincristina poate afecta toxic nervii periferici, sistemul nervos vegetativ si sistemul nervos central.
Neuropatia periferică se dezvoltă progresiv; initial apar parestezii, apoi dureri nevritice, mai târziu tulburări motorii. Fenomenele pot persista în tot cursul tratamentului; ele sunt de cele mai multe ori reversibile după 4-6 săptămâni de la încetarea acestuia; deficitul motor cedează mai greu.
Tulburările vegetative se pot manifesta prin constipaţie si dureri abdominale. Constipaţia poate avea aspect pseudo-ocluziv si poate evolua către un ileus paralitic (mai ales la copii). Este în general reversibilă. O altă manifestare vegetativă nedorită constă în tulburări urinare – poliurie, disurie, retenţie urinară prin atonie vezicală; asocierea cu medicamente anticolinergice favorizează asemenea manifestări.
Reacţiile adverse nervos centrale constau în crize convulsive însotite de hipertensiune sau afectarea unor perechi de nervi cranieni cu tulburări auditive, vestibulare, vizuale sau laringiene. Au fost semnalate cazuri de cecitate corticală tranzitorie şi atrofie optică.
Reacţii adverse gastrointestinale
S-au observat greaţă, vărsături, scădere în greutate, anorexie, diaree, necroză şi/sau perforaţii intestinale.
Reacţii de hipersensibilitate
S-au semnalat cazuri rare de anafilaxie, rash cutanat şi edeme.
Reacţii adverse hematologice
Vincristina are un potenţial hematotoxic mic. S-au raportat cazuri de anemie, leucopenie şi trombocitopenie, îndeosebi la pacienţii cu afectarea prealabilă a măduvei hematopoietice.
Reacţii adverse endocrine
S-au observat cazuri rare de hiponatremie în legătură cu sindromul de secreţie inadecvată a vasopresinei. Tratamentul constă în restricţia ingestiei de lichide la 300-1000 ml/zi; în cazuri severe tratamentul cu vincristină se întrerupe.
Reacţii adverse cardiocirculatorii
Au fost semnalate cazuri de hipertensiune sau hipotensiune arterială, dureri angioase, infarct acut de miocard (în cadrul polichimioterapiei). În caz de infarct acut de miocard tratamentul trebuie întrerupt.
Reacţii adverse pulmonare
S-au semnalat cazuri de dispnee şi de bronhospasm sever, mai frecvent în cazul asocierii cu mitomicina C; afectiunile pulmonare preexistente favorizează reactiile adverse pulmonare.
Reactii adverse cutanate
Alopecia survine frecvent si are de regulă caracter tranzitor.
Alte reacţii adverse
S-au observat cazuri de cefalee, febră şi azoospermie.
Supradozaj
În caz de supradozaj se produc exacrebări ale reacţiilor adverse. Riscul toxic este mai mare la doze egale sau depăşind 3 mg/m2.
Sunt necesare:
– supravegherea şi tratarea unei eventuale secreţii inadecvate de vasopresină;
– administrarea profilactică a unui anticonvulsivant;
– prevenirea şi tratarea ileusului paralitic;
– supravegherea aparatului cardiovascular;
– controlul zilnic al hemogramei.

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
Liofilizatul se păstrează la temperaturi între 2-8°C, în ambalajul original.
Dupa reconstituire , solutia reconstituita este stabila fizic si chimic timp de 24 de ore la 2°C-8°C. Din punct de vedere microbiologic, solutia reconstituita trebuie utilizata imediat. Daca solutiile nu sunt utilizate imediat, responsabilitatea in ceea ce priveste timpul si conditiile de folosire revine utilizatorului.
Ambalaj
Cutie cu un flacon din sticla incolora, cu capacitatea de 10 ml cu liofilizat

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan