Vinorelbin Sindan, concentrat pentru solutie perfuzabila, 10 mg/ml

Substanță activa
tartrat de vinorelbina
Clasa ATC
L01CA
Format
concentrat pentru solutie perfuzabila
Afecțiuni
neoplasm pulmonar formele fara celule mici (non small cell carcinoma), cancer de san metastazat
Producător
S.C. Sindan SRL
Acțiune terapeutică
alcaloizi din plante si alte produse naturale, alcaloizi din Vinca si analogi

Compoziţie

Compoziţie:

Un flacon cu un ml concentrat pentru solutie perfuzabila contine vinorelbina 10 mg sub forma de tartrat de vinorelbina 13,85 mg si excipient: apa pentru preparate injectabile.

Un flacon cu 5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila contine vinorelbina 50 mg sub forma de tartrat de vinorelbina 69,25 mg si excipient: apa pentru preparate injectabile.

Grupa farmacoterapeutica: alcaloizi din plante si alte produse naturale, alcaloizi din Vinca si analogi.

Indicatii si contraindicatii

Indicaţii terapeutice

Vinorelbina este indicata in urmatoarele afectiuni:

  • neoplasm pulmonar formele fara celule mici (non small cell carcinoma).
  • cancer de san metastazat.

Contraindicatii

  • hipersensibilitate la vinorelbina sau la oricare dintre excipientii produsului;
  • numar de neutrofile < 1500/mm3 sau infectie severa acuta sau recenta (in ultimele doua saptamani);
  • sarcina;
  • alaptare;
  • insuficienta hepatica severa.

Precautii

Datorita faptului ca inhibitia sistemului hematopoietic este principalul risc asociat cu vinorelbina, este necesara monitorizarea hematologica atenta pe durata tratamentului (determinarea valorilor hemoglobinei, leucocitelor, neutrofilelor si trombocitelor inainte de fiecare administrare).

Reactia adversa ce impune limitarea dozelor este neutropenia. Acest efect nu este cumulativ, atingand punctul culminant intre zilele 7 si 14 dupa administrare si este rapid reversibil in 5 – 7 zile. Daca numarul neutrofilelor este sub 2000/mm3 si/sau numarul trombocitelor se situeaza sub 75000/mm3, tratamentul trebuie amanat pana la refacerea tabloului hematologic.

Trebuie strict evitat orice contact cu ochii: exista riscul de iritatie severa si chiar de ulceratie corneana, atunci cand medicamentul este pulverizat sub presiune. Daca apare un astfel de contact, ochiul trebuie spalat imediat cu solutie salina izotona.

Interactiuni si atentionari speciale

Interactiuni

Asocierea vinorelbinei cu alte medicamente cunoscute ca avand efect toxic asupra maduvei osoase este posibil sa exacerbeze efectul mielosupresor. Deoarece in metabolizarea vinorelbinei este implicat in principal CYP 3A4, asocierea cu inductori sau inhibitori ai acestei izoenzime poate modifica farmacocinetica vinorelbinei. Asocierea vinorelbina – cisplatina nu a determinat modificarea parametrilor farmacocinetici. Totusi, incidenta granulocitopeniei asociate cu utilizarea vinorelbinei concomitent cu cisplatina este mai mare decat cea inregistrata atunci cand vinorelbina este administrata singură.

Datorita cresterii riscului trombotic la pacientii cu afectiuni tumorale (neoplazice), este necesar tratament anticoagulant. Marea variabilitate intraindividuala a coagulabilitatii in cadrul acestor afectiuni la care se poate adauga o eventuala interactiune intre anticoagulantele orale si medicatia antineoplazica impun, in cazul utilizarii anticoagulantelor orale, cresterea frecventei determinarii INR.

Administrarea concomitenta cu fenitoina este contraindicata datorita riscului crescut de aparitie a convulsiilor prin diminuarea absorbtiei fenitoinei de catre medicatia antineoplazica. Daca fenitoina a fost administrata anterior medicatiei antineoplazice, exista riscul aparitiei convulsiilor datorita diminuarii absorbtiei digestive a fenitoinei.

Nu se recomanda utilizarea vaccinurilor cu virus viu atenuat datorita riscului de aparitie a bolii vaccinale generalizate cu efect letal. Acest risc este crescut de terenul imunocompromis ca urmare a bolii de baza.

Vaccinarea impotriva virusului febrei galbene febra galbena este contraindicata datorita riscului de aparitie a bolii vaccinale generalizate cu efect letal.

Imunodepresia datorata terapiei cu vinorelbina modifica raspunsul pacientului la administrarea vaccinurilor cu virusuri omorate; intervalul dintre intreruperea tratamentului imunosupresor si restabilirea raspunsului la vaccin variaza in functie de medicatia folosita si afectiunea de baza, intre 3 luni si 1 an.

Imunodepresia datorata terapiei cu vinorelbina modifica raspunsul pacientului la administrarea vaccinurilor cu virusuri vii, potentand reactiile adverse post-vaccinale sau scazand raspunsul pacientului la administrarea vaccinurilor; intervalul dintre intreruperea tratamentului imunosupresor si restabilirea raspunsului la vaccin variaza in functie de medicatia utilizata si afectiunea de baza, intre 3 luni si 1 an; imunizarea cu vaccin antipoliomielitic trebuie amanata la persoanele care vin in contact strans cu pacientul, in special membrii familiei.

Asocierea cu ciclosporina sau tacrolimus este insotita de aparitia unei imunosupresii accentuate cu risc de dezvoltare a limfoproliferarilor.

Administrarea concomitenta cu itraconazolul este insotita de cresterea neurotoxicitatii antineoplazicului prin scaderea metabolizarii hepatice.

Asocierea cu mitomicina C este insotita de cresterea toxicitatii pulmonare a mitomicinei.

Atentionari speciale

Daca pacientii prezinta semne sau simptome sugestive de infectie, este necesar sa fie efectuate investigatii imediate.

O atentie speciala trebuie acordata prescrierii acestui medicament pacientilor cu istoric de boala cardiaca ischemica.

Farmacocinetica vinorelbinei nu se modifica la pacientii cu insuficienta hepatica moderata. Totusi, ca masura de precautie la aceasta grupa de pacienti doza trebuie redusa.

Vinorelbina nu trebuie administrata concomitent cu radioterapia, in cazul in care campul de tratament include ficatul.

Deoarece vinorelbina se excreta in proportie mica pe cale renala, nu este necesara scaderea dozei la pacientii cu insuficienta renala.

Stabilitatea chimica, fizica si microbiologica a solutiei diluate, gata de perfuzare, a fost demonstrata pentru 24 ore la temperatura de 30°C. Din punct de vedere microbiologic, solutia diluata trebuie utilizata imediat. Daca nu se utilizeaza imediat, timpul de pastrare si conditiile de pastrare inainte de utilizare sunt responsabilitatea utilizatorului, dar nu trebuie sa depaseasca 24 ore, la temperaturi de 2-8°C.

Sarcina si alaptarea:

Studiile non-clinice privind efectul vinorelbinei asupra functiei de reproducere au aratat ca vinorelbina are efecte teratogene si letale asupra embrionului si fatului. De aceea, vinorelbina este contraindicata in timpul sarcinii. Daca sarcina apare in timpul tratamentului, este necesar sfat genetic.

Femeile aflate la varsta fertila trebuie sa foloseasca metode contraceptive eficace in timpul tratamentului.

Nu se stie daca vinorelbina se excreta in laptele matern. Inainte de inceperea tratamentului cu vinorelbina trebuie intrerupta alaptarea.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu s-au efectuat studii in ceea ce priveste efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, totusi, trebuie avute in vedere reactiile adverse mentionate la pct. Reactii adverse.

Doze si mod de administrare

Vinorelbina trebuie administrata sub supravegherea unui medic cu experienta in utilizarea chimioterapiei.

Administrarea trebuie facuta strict intravenos dupa diluarea corespunzatoare.

In monoterapie, doza uzuala este de 25 – 30 mg vinorelbina/m2, o data pe saptamana.

In polichimioterapie se utilizeaza doza uzuala de 25 – 30 mg vinorelbina/m2, insa frecventa administrarii este redusa: de exemplu, ziua 1 si 5 la intervale de 3 saptamani sau ziua 1 si 8 la intervale de 3 saptamani, in conformitate cu protocolul terapeutic.

Experienta clinica nu a identificat diferente semnificative la varstnici, dar anumite persoane in varsta pot prezenta o sensibilitate mai mare.

Nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea administrarii la copii.

Pentru ajustari ale dozajului pentru anumite grupe de pacienti, vezi pct. Atentionari speciale.

Doza maxima tolerata pentru o administrare este de 35,4 mg vinorelbina/m2.

Doza maxima totala pentru o administrare este de 60 mg vinorelbina.

Utilizarea caii intratecale este contraindicata.

Se recomanda administrarea vinorelbinei in perfuzie intravenoasa cu durata de 6 – 10 minute dupa diluare in 20 – 50 ml solutie salina izotona sau solutie de glucoza 5% sau in perfuzie de scurta durata (20-30 minute) dupa diluare in 125 ml solutie izotona de clorura de sodiu.

Administrarea trebuie urmata intotdeauna de spalarea venei cu cel putin 250 ml solutie salina izotona.

Inaintea inceperii administrarii produsului trebuie sa se verifice daca acul este introdus corect in vena. In caz de extravazare, la locul de injectare poate sa apara celulita sau chiar necroza. In aceasta situatie se impune intreruperea imediata a administrarii si aspirarea pe cat posibil a produsului extravazat; cantitatea ramasa trebuie administrata utilizand alta vena. Riscul de aparitie al celulitei in aceasta situatie poate fi redus prin injectarea locala (in jurul leziunii), subcutanat, a 1 ml hialuronidaza 250 UI/ml si prin aplicarea de caldura moderata care faciliteaza difuzarea produsului.

Reactii adverse si supradozaj

Reactii adverse

Sistemul hematopoietic

Reactia adversa ce impune limitarea dozei este in special depresia medulara cu neutropenie, care este reversibila in 5 – 7 zile si nu este cumulativa in timp; efectul neutropenic maxim se atinge, in general, intre zilele 7 si 14 dupa administrare.

Pot sa apara anemie si trombocitopenie, care sunt rareori severe.

Aparat digestiv

Pot sa apara greata si varsaturi; incidenta reactiilor adverse severe este mica. Incidenta acestor reactii poate creste cand vinorelbina este asociata cu alte medicamente antineoplazice. Administrarea medicatiei antiemetice poate reduce aparitia acestora.

S-au mai raportat constipatie si ileus paralitic (vezi pct. Sistem nervos autonom). Tratamentul se poate reincepe dupa restabilirea motilitatii intestinale normale.

Pot sa apara forme usoare sau moderate de stomatita si diaree.

Rareori, s-au raportat cazuri de pancreatita.

Sistem nervos periferic

Afectiunile neurologice sunt, in general, limitate la pierderea reflexelor osteo-tendinoase. Aparitia paresteziilor severe cu simptome senzoriale si motorii nu este frecventa.

Dupa tratament prelungit, s-a raportat aparitia slabiciunii musculaturii extremitatii inferioare a corpului. Aceste efecte sunt, in general, reversibile.

Sistem nervos autonom

Constipatia este manifestarea principala, dar rareori progreseaza pana la ileus paralitic. Incidenta acestor reactii poate sa creasca in cazul asocierii vinorelbinei cu alte antineoplazice.

Tegumente si anexe

Poate sa apara alopecia, de obicei o forma usoara. Vinorelbina poate determina foarte rar reactii cutanate generalizate.

Aparat cardiovascular

Rareori, au fost raportate cazuri de boala cardiaca ischemica (angina pectorala, infarct miocardic acut).

Reactii adverse hepatice

S-au raportat cresteri tranzitorii ale valorilor testelor hepatice, neinsotite de manifestari clinice.

Aparat respirator

Ca si in cazul altor alcaloizi din Vinca, dispneea si bronhospasmul pot sa apara in timpul tratamentului cu vinorelbina. S-au raportat cazuri rare de pneumopatie interstitiala, in special la pacientii tratati cu vinorelbina in asociere cu mitomicina.

Reactii la locul de administrare

Ca si alti alcaloizi din Vinca, vinorelbina are un efect vezicant moderat. Reactiile la locul injectarii pot include eritem, durere cu caracter de arsura, decolorarea venei si flebita locala; in cazuri rare, s-a observat necroza locala. Pozitionarea corespunzatoare, intravenos, a acului sau a cateterului si injectarea in bolus, urmata de spalarea abundenta a venei pot limita aceste reactii.

Alte reactii adverse

La pacientii la care se administreaza vinorelbina pot sa apara oboseala, febra, artralgii inclusiv dureri la nivelul mandibulei, mialgii, dureri in locuri diferite, inclusiv dureri toracice si dureri la locul tumorii.

S-au raportat cazuri rare de hiponatremie severa.

Supradozaj

La om, s-au raportat cazuri de supradozaj acut accidental, care pot determina aplazie medulara asociata uneori cu infectie, febra si ileus paralitic. Trebuie sa se instituie tratament de sustinere, asociat cu transfuzii sanguine si administrarea de antibiotice cu spectru larg. Nu exista un antidot specific pentru supradozajul vinorelbinei.

Alte informatii

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi intre 2°C – 8°C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din sticla incolora a 1 ml concentrat pentru solutie perfuzabila. Cutie cu un flacon din sticla incolora a 5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila.

Producator

S.C. Sindan – Pharma SRL, România

Detinatorul Autorizatiei de punere de piata

S.C. Sindan SRL,

B-dul Ion Mihalache nr. 11, sector 1, Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului Ianuarie, 2006

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă