Vinblastină Teva, 1 mg/ml, soluţie injectabilă

Substanță activa
sulfat de vinblastină
Clasa ATC
L01CA
Format
soluţie injectabilă
Afecțiuni
pentru distrugerea celuleor canceroase
Producător
Pharmachemie B.V.
Acțiune terapeutică
anticanceroase numite şi citostatice

Ce este Vinblastină Teva şi pentru ce se utilizează

Vinblastină TEVA conţine o substanţă activă numită sulfat de vinblastină. Acesta este un medicament care este recomandat pentru distrugerea celuleor canceroase. Vinblastină face parte din categoria medicamentelor anticanceroase numite şi citostatice.

Vinblastina TEVA este recomandată pentru tratamentul următoarelor forme de cancer:

  • Boala Hodgkin în stadiile III şi IV – o formă de cancer a limfei şi ganglionilor limfatici;
  • Limfom limfocitic şi limfom histiocitic – forme de cancer ale sistemului limfatic;
  • Mycozis fungoides – o formă de cancer al limfei manifestată la nivelul pielii;
  • Unele forme de cancer al testicolului în stadii avansate;
  • Sarcom Kaposi – o formă de cancer care apare mai frecvent la pacienţii cu boală SIDA, dar care în cazuri mai rare poate afecta şi pacienţi fără SIDA;
  • Histicitoza X – formă de cancer a unor celule albe din sânge cu manifestare la nivelul pielii;
  • Cancer mamar rezistent la tratamentul chirurgical şi hormonal;
  • Cancer al placentei.

Înainte de a vi se administra Vinblastină Teva

Nu trebuie să vi se administreze VINBLASTINĂ TEVA

  • dacă sunteţi hipersensibil (alergic) la vinblastină sau la alte medicamente care aparţin grupului de alcaloizi din vinca (de exemplu, vincristină) sau la oricare dintre celelalte componente ale Vinblastină Teva
  • dacă aveţi o infecţie care nu a fost tratată eficient.
  • dacă aveţi un număr scăzut al celulelor albe din sânge responsabile de apărarea împotriva infecţiilor (leucopenie).

Vinblastina nu se administrează în muşchi (intramuscular), sub piele (subcutanat) sau la nivelul coloanei vertebrale (intratecal).

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă vă aflaţi în una dintre situaţiile de mai sus sau v-aţi aflat în trecut.

Aveţi grijă deosebită când vi se administrează VINBLASTINĂ TEVA

Vinblastina trebuie să fie utilizată numai sub stricta supraveghere a medicilor cu experienţă în administrarea tratamentului cu citostatice (medicamente pentru cancer).

Vinblastina trebuie să fie administrată numai pe cale intravenoasă (în venă) şi nu pe altă cale. Alte căi de administrare pot fi fatale.

Trebuie să evitaţi contactul sulfatului de vinblastină cu ochii. Dacă vinblastina ajunge în contact cu ochii, trebuie să vă spălaţi imediat cu apă din abundenţă şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă iritaţia persistă.

  • dacă după administrarea unei doze de Vinblastină Teva apare un deficit de celule albe în sânge (leucopenie); trebuie să fiţi monitorizat cu atenţie până când numărul de celule albe din sânge a crescut la un număr optim, deoarece, în caz contrar, este posibil să apară o infecţie.
  • dacă aveţi celule canceroase în măduva osoasă; producerea de celule sangvine în măduva osoasă este uneori puternic redusă ca urmare a administrării de vinblastină.
  • dacă vă aflaţi la vârsta fertilă. Vinblastina poate afecta fertilitatea. Atât bărbaţii, cât şi femeile trebuie să ia măsuri de precauţie pentru a preveni o sarcină în timpul tratamentului şi încă 6 luni după tratament.
  • în cazul în care v-a fost prescrisă mitomicină C (un alt citostatic). Există un risc crescut de scurtare a respiraţiei şi dispnee cu debut brusc
  • evitaţi expunerea intensivă la soare în timpul tratamentului cu vinblastină.
  • dacă sunteţi vaccinat în timpul tratamentului cu Vinblastină Teva, vaccinarea cu un anumit tip de vaccinuri (vaccinuri vii) poate conduce la boli grave. Medicul va utiliza un vaccin inactivat sau va amâna vaccinarea.
  • dacă sunteţi vârstnic şi aveţi ulceraţii pe piele sau alimentaţia dumneavostră este foarte redusă (caşexie).
  • dacă ficatul dumneavoastră nu funcţionează corespunzător; excreţia de vinblastină poate fi întârziată. În acest caz, medicul va ajusta doza de vinblastină.
  • dacă suferiţi de afecţiuni cardiace, cum sunt afecţiunile cardiace ischemice (boli de inimă şi de circulaţie)

Dacă observaţi una dintre următoarele modificări şi acestea nu dispar, discutaţi cu medicul dumneavoastră, deoarece pot fi semnele unei funcţionări deficitare a ficatului dumneavoastră:

  • pierderea poftei de mâncare
  • senzaţie de mâncărime
  • oboseală sau stare generală proastă – asemănătoare stării gripale
  • stare generală de rău sau senzaţie generală de rău.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.

Următoarele medicamente pot influenţa sau pot fi influenţate de administrarea vinblastinei:

  • medicamente care previn formarea cheagurilor de sânge (anticoagulante), poate fi necesară monitorizarea mai frecventă
  • medicamente despre care se cunoaşte că au un efect inhibitor asupra metabolizării medicamentelor de către ficat; utilizarea concomitentă poate conduce la apariţia mai rapidă a efectelor secundare şi/sau o creştere a gravităţii acestor efecte adverse
  • fenitoină (medicament pentru epilepsie); efectul fenitoinei poate fi redus de către sulfatul de vinblastină, care poate determina mai multe atacuri. Dacă este necesar, doza de fenitoină trebuie să fie ajustată în funcţie de concentraţia din sânge
  • mitomicină C (un alt citostatic) şi progesteron – administrarea concomitentă poate conduce la apariţia bruscă a unor tulburări severe de respiraţie (sindrom de detresă respiratorie acută) manifestate prin: scurtarea respiraţiei, respiraţii rapide, senzaţie acută de lipsă de aer;
  • cisplatină (un alt citostatic) – administrarea concomitentă poate conduce la creşterea concentraţiei de vinblastină în sânge şi prin urmare poate conduce la apariţia mai rapidă sau la creşterea intensităţii reacţiilor adverse ale acesteia;
  • bleomicină (citostatic) – asocierea vinblastină-bleomicină poate conduce la apariţia unor tulburări de circulaţie la nivelul extremităţilor (fenomene de tip Raynaud) manifestate prin episoade de răcire bruscă a degetelor, albire sau chiar colorare în albăstrui (cianoză), senzaţie de amorţeală urmate de înroşirea aceloraşi zone şi senzaţie de „furnicătură” sau „înţepături de ace”
  • asocierea vinblastină – bleomicină- cisplatină poate conduce la apariţia de modificări grave ale circulaţiei sângelui la nivelul inimii (infarct miocardic) sau creierului (accidente cerebro- vasculare).
  • eritromicina (antibiotic folosit în tratarea infecţiilor) poate creşte toxicitatea Vinblastină TEVA.
  • anticonvulsivante (medicamente folosite în tratamentul convulsiilor) – vinblastina poate scădea eficienţa acestora datorită scăderii concentraţiei acestora în organism.
  • alte medicamente care sunt administrate pentru tratamentul cancerului (citostatice) sau care suprimă sistemul imunitar; efectele şi reacţiile adverse pot fi mai pronunţate
  • radiaţii; reacţiile adverse asupra măduvei osoase pot fi mai pronunţate
  • digitoxină (medicament utilizat în tratamentul diferitelor boli de inimă); efectul digitoxinei poate fi redus.
  • vaccinuri (vaccinări); vinblastina suprimă sistemul imunitar al organismului şi poate avea un efect asupra capacităţii organismului de a reacţiona la vaccin

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de lua orice medicament.

Nu trebuie să utilizaţi Vinblastină TEVA în timpul sarcinii decât dacă vă este indicat de medicul dumneavoastră.

Nu trebuie să alăptaţi în timp ce sunteţi tratată cu Vinblastină TEVA

Dacă sunteţi o femeie aflată la vârsta fertilă, trebuie să utilizaţi o metodă contraceptivă eficientă în timpul tratamentului şi 6 luni după încetarea tratamentului. Dacă în timpul tratamentului apare sarcina, trebuie să spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Dacă sunteţi gravidă sau rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Vinblastină Teva, se recomandă consilierea genetică.

Dacă sunteţi bărbat, trebuie să evitaţi conceperea unui copil în timpul tratamentului cu vinblastină şi 6 luni după încetarea tratamentului. Puteţi să întrebaţi medicul pentru a obţine informaţii cu privire la posibilitatea recoltării de spermă şi conservarea acesteia înaintea începerii tratamentului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu sunt disponibile informaţii privind efectul acestui medicament asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Cu toate acestea, acest medicament poate provoca uneori ameţeli sau convulsii (vezi pct. „Reacţii adverse”). Dacă prezentaţi oricare dintre aceste reacţii adverse, nu conduceţi vehicule şi/sau nu folosiţi utilaje care necesită atenţia dumneavoastră deplină.

Informaţii importante privind unele componente ale Vinblastină Teva

Acest medicament conţine 9 mg sodiu per ml soluţie injectabilă. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii care urmează o dietă cu restricţie de sodiu.

Cum să vi se administreze Vinblastină Teva

Doze şi mod de administrare

Doze

Vinblastină este administrată în venă la recomandarea medicului dumneavoastră printr-o injecţie sau perfuzie.

Vinblastină se utilizează uneori singură, dar de obicei este administrată în asociere cu alte medicamente pentru cancer. .Doza de vinblastină şi numărul de administrări sunt stabilite de către medicul dumneavoastră în funcţie de starea dumneavoastră generală, funcţionarea ficatului dumneavoastră, greutatea corporală, administrarea singură sau în asociere cu alte citostatice.

Mod de administrare

Vinblastină este administrată numai de către un medic cu experienţă vastă în utilizarea de medicamente pentru cancer.

Vinblastină poate fi administrată numai în venă printr-o injecţie sau perfuzie. Dacă în timpul tratamentului apare o reducere a numărului de celule albe din sânge (leucopenie) sau dacă aveţi o infecţie, tratamentul cu vinblastină este întrerupt sau va fi administrat un medicament împotriva infecţiei (antibiotic).Trebuie prevenite contactul direct cu pielea, ochii şi mucoasele. Dacă a existat totuşi un contact, locul trebuie să fie spălat imediat cu o cantitate mare de apă.

Dacă vi se administrează mai multă VINBLASTINĂ TEVA decât trebuie

Deoarece administrarea vinblastinei se face de către personal medical specializat este puţin probabil ca asemenea situaţii să apară.

Dacă totuşi vi s-a administrat accidental mai multă vinblastină este posibil să apară reacţii adverse precum: scăderea numărului de celule albe din sânge care poate conduce la creşterea sensibilităţii la infecţii, simptome de neuropatie periferică, de exemplu, furnicături, înţepături, amorţeli ale pielii, Spuneţi medicului dumneavoastră dacă suspectaţi o asemenea situaţie.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Vinblastină TEVA poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Următoarele reacţii adverse au fost raportate la administrarea vinblastină:

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 utilizatori):

  • scăderea numărului de celule albe din sânge (leucopenie)
  • senzaţie de rău (greaţă)
  • stare de rău (vărsătură)
  • căderea părului (alopecie) – trebuie să ştiţi că părul va creşte la un timp după întreruperea tratamentului cu vinblastină

Frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 utilizatori):

  • scăderea numărului celulelor roşii din sânge (anemie)
  • scăderea numărului celulelor albe din sânge responsabile de coagulare (trombocitopenie)
  • scăderea funcţiei măduvei osoase responsabile de formarea celulelor din sânge
  • amorţeală în membre
  • tulburări ale unor reflexe
  • constipaţie
  • scăderea până la dispariţie a contracţiilor muşchilor intestinului
  • sângerare de la nivelul intestinului sau stomacului
  • inflamaţia însoţită sau nu de sângerare a mucoasei intestinului
  • scaune cu sânge
  • scăderea până la dispariţie a poftei de mâncare
  • diaree

Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 utilizatori):

  • depresie
  • dureri la nivelul tumorii
  • stare generală de rău
  • la administrarea vinblastină la scurt timp după mitomicină C pot să apară respiraţie dificilă şi zgomotoasă, datorită toxicităţii pulmonare a combinaţiei. Trebuie să întrerupeţi imediat administrarea de vinblastină.

Rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 utilizatori):

  • o modificare a metabolismului apei din organism numită sindrom de secreţie inadecvată a hormonului antidiuretic
  • senzaţie de surditate
  • afectarea nervilor periferici manifestată prin amorţeală, senzaţie de înţepături în membre
  • dureri de cap
  • convulsii
  • ameţeli
  • afectarea circulaţiei creierului (atac cerebral)
  • toxicitate la nivelul urechii
  • surditate totală sau parţială, permanentă sau temporară, vertij, ameţeli (sindrom vestibular)
  • bătăi rapide ale inimii sau puls rapid (tahicardie)
  • dureri în piept (angină)
  • blocaje ale activităţii electrice a inimii (bloc atrioventricular)
  • bătăi neregulate ale inimii (aritmie)

Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile):

  • slăbiciune
  • febră
  • inflamarea, durerea şi roşirea locului de injectare
  • scăderea fertilităţii la femei
  • afectarea calităţii spermei la bărbaţi
  • scăderea cantităţii de urină (retenţie urinară)
  • afectarea funcţiei rinichilor prin afectarea vaselor mici ale acestora
  • scăderea masei muşchilor (atrofie musculară)
  • fenomene inflamatorii ale pielii
  • creşterea sensibilităţii pielii la expunerea la soare
  • fibrozarea ficatului
  • inflamarea mucoasei gurii
  • dureri de stomac
  • dureri ale abdomenului
  • inflamaţia pancreasului
  • scăderea tensiunii arteriale, inclusiv scăderea tensiunii arteriale la ridicarea în poziţie verticală
  • creşterea tensiunii arteriale
  • înroşirea, învineţirea şi răcirea degetelor de la mâini şi de la picioare urmate de încălzirea acestora şi de senzaţiei de furnicări (fenomen Raynaud)
  • afectarea severă a funcţiei inimii prin scăderea marcată a circulaţiei sângelui în anumite regiuni ale inimii (infarct miocardic) – mai ales la administrarea de vinblastină cu bleomicină şi cisplatină
  • ţiuituri în urechi
  • eroziuni severe ale pielii însoţite de umflarea zonelor din jurul ochilor şi de creşterea în volum a ganglionilor situaţi anterior urechii
  • tulburări de vorbire prin paralizia corzilor vocale
  • dureri pe traiectul unor nervi
  • afectarea nervilor periferici manifestată prin senzaţie de amorţeală şi senzaţie de înţepături de ace (neuropatie periferică)
  • imaginarea unor situaţii care nu există în realitate (psihoză)
  • scăderea numărului de celule roşii din sânge prin distrugerea lor excesivă (anemie hemolitică).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau observaţi vreo reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Vinblastină Teva

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Vinblastină TEVA după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP: . Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la frigider (2°C – 8°C). A nu se congela.

A se ţine flaconul în cutie, pentru a fi protejat de lumină.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine VINBLASTINĂ TEVA

  • Substanţa activă este sulfatul de vinblastină. Un ml soluţie injectabilă conţine sulfat de vinblastină 1 mg.
  • Celelalte componente sunt clorură de sodiu şi apă pentru preparate injectabile

Cum arată VINBLASTINĂ TEVA şi conţinutul ambalajului

Vinblastină TEVA este o soluţie limpede, incoloră până la galben deschis.

Cutie cu un flacon din sticlă incoloră de clasă I, închis cu dop din cauciuc brombutilic şi sigilat cu capsă din aluminiu care conţine 10 ml soluţie.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

TEVA PHARMACEUTICALS SRL. Str. Domniţa Ruxandra nr.12, parter, sector 2 Bucureşti, România

Fabricantul

Pharmachemie B.V. Swensweg 5 P.O. Box 552 2003 RN Haarlem, Olanda

Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2012.

Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii:

Vinblastina nu trebuie administrată intramuscular, intratecal sau subcutanat.

Mod de administrare

Vinblastina trebuie administrată numai de către sau sub supravegherea directă a unui medic calificat, cu experienţă în utilizarea chimioterapicelor citotoxice.

Vinblastina poate fi administrată direct intravenos metodă adecvată în special pentru tratamentul pacientului în ambulatoriu. Injecţia poate fi efectuată în aproximativ 1 minut, cu condiţia ca acul să fie bine plasat în venă şi vinblastina să nu fie injectată în afara venei, deoarece poate determina celulită sau flebită. Pentru a preveni extravazarea vinblastinei, se recomandă clătirea acului şi a seringii cu sânge venos înainte de a retrage acul. Dacă apare extravazarea, injectarea trebuie întreruptă imediat şi orice cantitate rămasă din doză trebuie injectată într-o altă venă.

Vinblastina se poate administra şi în perfuzie intravenoasă. A fost demonstrată compatibilitatea medicamentului cu ser fiziologic (soluţie salină 0,9%) şi glucoză 5%.

Vinblastina nu trebuie diluată în cantităţi mari de soluţie (de exemplu, 100-250 ml) şi nu trebuie administrată în perfuzie lentă (30 până la 60 de minute sau mai mult), deoarece acest lucru poate creşte riscul de iritaţie. Referitor la riscul crescut de tromboză, nu se recomandă administrarea vinblastinei într-o venă în care circulaţia a fost obstrucţionată sau prezintă tendinţă de obstrucţie datorată compresiei sau invaziei tumorale, flebitei sau varicelor.

Dacă soluţia reconstituită de sulfat de vinblastină este administrată într-un recipient diferit de flaconul de Vinblastină Teva original, de exemplu într-o seringă, este obligatoriu ca acest recipient să fie marcat cu inscripţia: „numai pentru administrare intravenoasă”.

Administrarea accidentală intratecală a vinblastinei poate produce paralizie progresivă. La un pacient aflat în această situaţie s-a obţinut blocarea paraliziei cu ajutorul următorului tratament:

  1. puncţie lombară cu extragerea unei cantităţi cât mai mari de lichid cefalo-rahidian, în limite de siguranţă neurologică.
  2. spălarea cu soluţie Ringer lactat prin fixarea unei infuzii continue – 150 ml/h, introdusă printr­un cateter plasat în ventricolul cerebral lateral şi eliminată prin acces lombar, până când se extrage plasmă proaspătă.
  3. introducerea de plasmă proaspătă, 25 ml, diluată în 1000 ml soluţie Ringer lactat pe acelaşi tip de circuit menţionat mai sus dar la un flux de 75 ml/h. Ulterior, rata de administrare trebuie ajustată astfel încât nivelul proteic din lichidul cefalo-rahidian să se menţină la 150 mg/dl.
  4. administrarea de acid glutamic i.v. – 10 g – pe durata a 24 de ore, urmată de 500 mg de trei ori pe zi oral, timp de încă o lună. Rolul acidului glutamic poate să nu fie esenţial.
  5. Administrarea de acid folinic 100 mg intravenos în bolus şi apoi infuzarea cu un ritm de 25 mg mg/h timp de 24 de ore, apoi administrarea unei doze de 25 mg la interval de 6 ore, timp de o săptămână. Piridoxina a fost administrată prin perfuzie intravenoasă în doze de 50 mg la interval de 8 ore, timp de 30 minute. Rolurile acestora în reducerea neurotoxicităţii sunt neclare

Ca şi în cazul altor chimioterapice citotoxice, extravazarea vinblastinei poate determina reacţii locale severe. Dacă în timpul administrării vinblastin se produce extravazarea, se va întrerupe injectarea şi doza rămasă va fi administrată într-o altă venă. În vederea scăderii riscului de leziuni tisulare este recomandată injectarea de hialuronidază şi încălzirea concomitentă a zonei afectate.

Prezenţa unor afecţiuni hepatice poate scădea eliminarea biliară a vinblastină şi poate avea ca şi consecinţă creşterea toxicităţii asupra nervilor periferici. În aceste cazuri poate fi necesară reducerea dozelor.

Pacienţii trebuie monitorizaţi atent, pentru diagnosticarea infecţiilor până la normalizarea leucogramei, în cazul în care numărul leucocitelor a scăzut sub 2000 elemente/mm3 după administrarea unei doze de vinblastin.

în prezenţa caşexiei sau a ulceraţiilor cutanate este posibil ca leucopenia indusă de vinblastină să fie mai accentuată. Administrarea de vinblastină la persoanele vârstnice cu astfel de patologii trebuie evitată.

Infiltrarea tumorală a măduvei hematogene poate fi însoţită de scăderea brutală a numărului leucocitelor şi trombocitelor. Utilizarea în continuare a medicamentului la aceşti pacienţi nu este recomandată.

Nu este recomandată vaccinarea cu vaccinuri conţinând virus viu atenuat pe durata tratamentului cu vinblastină.

Trebuie evitat contactul vinblastinei cu ochii – pot apare iritaţii severe şi ulceraţii corneene. Este foarte important ca ochiul afectat să fie spălat cu apă din abundenţă.

Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune

  1. administrarea concomitentă de vinblastină cu mitomicină poate produce sindrom de detresă respiratorie acută şi infiltrare pulmonară;
  2. administrarea asocierii mitomicină, vinblastină, progesteron (MVP) poate produce sindrom de detresă respiratorie acută şi infiltrat pulmonar interstiţial;
  3. administrarea concomitentă cu cisplatină poate conduce la creşterea concentraţiei plasmatice a vinblastinei;
  4. asocierea vinblastină – bleomicină poate genera fenomene Raynaud şi gangrenă;
  5. asocierea bleomicină – vinblastină – cisplatină poate creşte rsicul de evenimente cardiovasculare de tip infarct miocardic sau accident cerebrovascular;
  6. eritromicina poate creşte toxicitatea vinblastină;
  7. vinblastina, ca şi alte chimioterapice citotoxice, poate scădea nivelul seric al anticonvulsivantelor.

Vinblastina nu trebuie administrată simultan cu furosemid în acelaşi recipient, deoarece se produce precipitare instantanee.

Pregătirea pentru administrare

  • Medicamentele chimioterapice trebuie pregătite pentru administrare numai de către profesionişti care au fost instruiţi în utilizarea în siguranţă a medicamentului.
  • Diluarea soluţiei şi transferul în seringă trebuie efectuate numai într-o zonă desemnată. Personalul care efectuează aceste proceduri trebuie să fie protejat în mod adecvat cu haine, mănuşi şi ochelari.
  • Femeile gravide nu trebuie să manipuleze medicamente citotoxice.

Vinblastina soluţie injectabilă poate fi diluată în clorură de sodiu 0,9 % sau glucoză 5% până la o concentraţie de 0,5 mg/ml şi se administrează intravenos. Soluţia trebuie pregătită chiar înainte de administrare.

Vinblastina soluţie injectabilă nu conţine conservanţi, prin urmare, este un medicament potrivit pentru o singură utilizare.

Contaminarea

Dacă medicamentul intră în contact cu pielea sau cu ochii, zona afectată trebuie spălată cu cantităţi mari de apă sau ser fiziologic. O cremă emolientă poate fi utilizată pentru a trata înţepăturile tranzitorii ale pielii. Dacă sunt afectaţi ochii, se recomandă consult medical.

în cazul scurgerii medicamentului, operatorii trebuie să folosească mănuşi şi să cureţe medicamentul vărsat cu un burete păstrat pentru acest scop. Clătiţi suprafaţa de două ori cu apă. Puneţi toate soluţiile şi bureţii într-o pungă de plastic şi sigilaţi-o.

Materiile fecale şi voma trebuie să fie curăţate cu grijă.

Eliminarea

Seringile, recipientele, materialele absorbante, soluţiile şi orice alte materiale contaminate trebuie puse într-o pungă din plastic gros sau alt recipient impermeabil şi apoi incinerate.

Orice produs neutilizat, flacon deteriorat sau material rezidual trebuie puse în containere special destinate deşeurilor şi eliminate în conformitate cu reglementările locale.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă