ROSUCARD 10 mg / 20 mg / 40 mg comprimate filmate

Producător: Zentiva k.s
Substanță activa
rosuvastatina
Clasa ATC
C10AA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
valori mari ale colesterolului
Producător
Zentiva k.s
Acțiune terapeutică
Este folosit pentru corectarea valorilor grăsimilor din sânge numite lipide, dintre care cel frecvent este colesterolul.

Ce este Rosucard şi pentru ce se utilizează

Rosucard aparţine unui grup de medicamente numite statine. Este folosit pentru corectarea valorilor grăsimilor din sânge numite lipide, dintre care cel frecvent este colesterolul.

Există tipuri diferite de colesterol care se găsesc în sânge – colesterolul „rău” (LDL-C) şi colesterolul ” bun” (HDL-C). Rosucard poate să scadă colesterolul „rău” şi poate creşte colesterolul „bun”. Vi s-a prescris Rosucard deoarece aveţi valori mari ale colesterolului. Aceasta înseamnă că aveţi un risc de a face un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

Aţi fost sfătuit să luaţi o statină, deoarece dieta pe care aţi urmat-o şi exerciţiul fizic făcut nu au fost suficiente pentru a corecta valoarea colesterolului.

Rosucard acţionează prin blocarea producerii colesterolului „rău” în corpul dumneavoastră şi îmbunătăţeşte capacitatea corpului dumneavoastră de a-l elimina din sânge.

Trebuie să continuaţi să luaţi Rosucard, chiar dacă valoarea colesterolului dumneavoastră a ajuns la normal, deoarece previne o nouă creştere a valorii colesterolului.

Cu toate acestea, trebuie să întrerupeţi tratamentul dacă vă spune medicul dumneavoastră, sau dacă deveniţi gravidă.

În timp ce luaţi Rosucard trebuie să continuaţi dieta de scădere a colesterolului şi exerciţiul fizic. Pentru majoritatea oamenilor, creşterea valorii colesterolului nu afectează modul de a se simţi deoarece nu determină niciun simptom. Totuşi, dacă este netratat, depozitele de grăsime pot creşte pe peretele vaselor dumneavoastră de sânge determinând îngustarea lor.

Uneori, aceste vase îngustate se pot bloca, ceea ce întrerupe irigarea cu sânge a inimii sau creierului, determinând un atac de inimă sau un accident cerebral.

Înainte să utilizaţi Rosucard

Nu utilizaţi Rosucard

–          dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la rosuvastatină sau la oricare dintre celelalte componente ale Rosucard;

–          dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi. Dacă rămâneţi gravidă cât timp luaţi Rosucard întrerupeţi imediat tratamentul şi spuneţi-i medicului dumneavoastră. Femeile trebuie să evite să devină gravide în timpul tratamentului cu Rosucard, folosind metode de contracepţie potrivite.

–          dacă aveţi boli de ficat;

–          dacă aveţi boli severe de rinichi;

–          dacă aveţi dureri de muşchi repetate sau inexplicabile;

–          dacă luaţi un medicament numit ciclosporină (folosit, de exemplu, după transplantul de organe).

În plus, nu luaţi Rosucard 40 mg (doza cea mai mare):

–          dacă aveţi boli moderate de rinichi (dacă aveţi dubii, consultaţi-vă medicul);

–          dacă glanda dumneavoastră tiroidă nu funcţionează bine;

–          dacă aţi avut în trecut dureri de muşchi repetate sau inexplicabile, un istoric personal sau familial de probleme musculare, sau un istoric de probleme musculare când aţi mai luat în trecut medicamente care scad colesterolul;

–          dacă consumaţi periodic cantităţi mari de alcool;

–          dacă sunteţi de origine asiatică (japonez, chinez, filipinez, vietnamez, coreean şi indian);

–          dacă luaţi alte medicamente numite fibraţi pentru a vă scădea colesterolul.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Rosucard

–          dacă aveţi probleme cu rinichii;

–          dacă aveţi probleme cu ficatul;

–          dacă aţi avut în trecut dureri de muşchi repetate sau inexplicabile, un istoric personal sau familial de probleme musculare, sau un istoric de probleme musculare când aţi mai luat în trecut medicamente care scad colesterolul. Spuneţi-i imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi dureri musculare inexplicabile, în special dacă nu vă simţiţi bine sau aveţi febră;

–          dacă consumaţi periodic cantităţi mari de alcool etilic;

–          dacă glanda dumneavoastră tiroidă nu funcţionează bine;

–          dacă aveţi insuficienţă respiratorie severă;

–          dacă luaţi alte medicamente numite fibraţi pentru a vă scădea colesterolul. Vă rugăm citiţi cu atenţie acest prospect, chiar dacă aţi mai luat în trecut medicamente pentru reducerea colesterolului;

–          dacă luaţi medicamente folosite pentru tratamentul infecţiei cu HIV, de exemplu lopinavir/ritonavir, vă rugăm citiţi „Utilizarea altor medicamente”;

–          dacă pacientul este un copil: Rosucard nu trebuie administrat copiilor;

–          dacă aveţi peste 70 de ani (deoarece medicul trebuie să decidă doza cea mai bună de Rosucard pentru începerea a tratamentului dumneavoastră);

–          dacă sunteţi de origine asiatică – adică japonez, chinez, filipinez, vietnamez, coreean şi indian. Medicul trebuie să decidă doza cea mai bună de Rosucard pentru începerea a tratamentului dumneavoastră.

La un număr mic de persoane, statinele pot afecta ficatul. Acest efect poate fi identificat printr-un test simplu care caută nivele crescute în sânge ale enzimelor ficatului. Din acest motiv, medicul dumneavoastră vă va face în mod regulat acest test de sânge (testul pentru funcţia ficatului) înainte şi în timpul tratamentului cu Rosucard.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente: ciclosporină (folosită de exemplu, după transplantul de organe), warfarină (sau alte medicamente folosite pentru subţierea sângelui), fibraţi (cum ar fi gemfibrozil sau fenofibrat) sau orice alte medicamente folosite pentru scăderea colesterolului (cum ar fi ezetimib), medicamente pentru indigestie (folosite pentru neutralizarea acidului din stomacul dumneavoastră), eritromicină (un antibiotic), un contraceptiv oral (pilula), terapie de substituţie hormonală sau lopinavir/ritonavir (folosite pentru tratamentul infecţiei HIV – vă rugăm citiţi şi Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Rosucard). Efectele acestor medicamente pot fi modificate de Rosucard sau ele pot modifica efectele Rosucard.

Utilizarea Rosucard cu alimente şi băuturi

Puteţi să luaţi Rosucard cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu luaţi Rosucard dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi. Dacă rămâneţi gravidă cât timp luaţi Rosucard întrerupeţi imediat tratamentul şi spuneţi-i medicului dumneavoastră. Femeile trebuie să evite să devină gravide în timpul tratamentului cu Rosucard, folosind metode de contracepţie potrivite.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Majoritatea persoanelor pot conduce un vehicul şi pot folosi utilaje în timpul tratamentului cu Rosucard – nu le va afecta capacitatea. Cu toate acestea, unele persoane pot avea ameţeli pe parcursul tratamentului cu Rosucard. Dacă aveţi ameţeli, consultaţi-vă medicul înainte de a încerca să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Rosucard

ROSUCARD 10 mg comprimate filmate conţine lactoză monohidrat 60 mg.

ROSUCARD 20 mg comprimate filmate conţine lactoză monohidrat 120 mg.

ROSUCARD 40 mg comprimate filmate conţine lactoză monohidrat 240 mg.

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide , vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Rosucard

Luaţi întotdeauna Rosucard exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza de iniţiere:

Tratamentul dumneavoastră cu Rosucard trebuie să înceapă cu doza de 5 mg sau de 10 mg, chiar dacă aţi luat o doză mai mare dintr-o altă statină în trecut.

Administrarea unei doze de 5 mg poate fi realizată prin scăderea la jumătate a unui comprimat de 10 mg, prevăzut cu linie mediană.

Alegerea dozei dumneavoastră de început va depinde de:

•                Valoarea colesterolului dumneavoastră.

•                Gradul de risc pe care îl aveţi de a face un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

•                 Dacă aveţi vreun factor care v-ar putea face mai sensibil la posibilele reacţii adverse. Vă rugăm discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul pentru a vedea care este doza de început cea mai potrivită pentru dumneavoastră.

Medicul dumneavoastră poate decide să vă dea doza cea mai mică (5 mg) dacă:

•                Sunteţi de origine asiatică (japonez, chinez, filipinez, vietnamez, coreean şi indian)

•                Aveţi vârsta peste 70 de ani.

•                Funcţia rinichilor dumneavoastră este moderat afectată.

•                Aveţi risc de dureri musculare (miopatie).

Creşterea dozei şi doza zilnică maximă:

Este posibil ca medicul dumneavoastră să decidă să vă crească doza. Acest fapt este pentru a se asigura că dumneavoastră luaţi doza de Rosucard care vă este potrivită. Dacă aţi început cu doza de 5 mg, medicul dumneavoastră poate decide să o dubleze la 10 mg, apoi la 20 mg şi apoi la 40 mg, dacă este necesar. Dacă aţi început cu doza de 10 mg, medicul dumneavoastră poate decide să o dubleze la 20 mg şi apoi la 40 mg, dacă este necesar. Va exista o perioadă de patru săptămâni între fiecare ajustare a dozei.

Doza zilnică maximă de Rosucard este 40 mg. Această doză este numai pentru pacienţii cu colesterolul mare şi cu risc mare de atac de inimă sau de accident cerebral, ale căror valori ale colesterolului nu sunt scăzute suficient de doza de 20 mg.

înghiţiţi fiecare comprimat întreg, cu apă.

Puteţi să luaţi comprimatul în orice moment al zilei.

încercaţi să luaţi comprimatul filmat în acelaşi moment în fiecare zi pentru a vă aduce aminte să o luaţi.

Este important să mergeţi regulat la medicul dumneavoastră pentru verificări ale colesterolului, pentru a se asigura că colesterolul dumneavoastră a ajuns la nivelul corect şi se menţine acolo. Medicul dumneavoastră ar putea să decidă să vă crească doza, pentru a se asigura că dumneavoastră luaţi doza de Rosucard care vă este potrivită.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Rosucard

Adresaţi-vă unui medicul sau celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Rosucard

Nu vă îngrijoraţi, luaţi următoarea doză la ora corectă. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Rosucard

Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă vreţi să încetaţi să luaţi Rosucard. Este posibil ca colesterolul dumneavoastră să crească din nou dacă opriţi tratamentul cu Rosucard.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Rosucard poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

întrerupeţi imediat tratamentul cu Rosucard şi adresaţi-vă unui medic dacă aveţi oricare dintre următoarele reacţii alergice:

•                Dificultăţi în respiraţie, însoţită sau nu de umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului;

•                Umflarea feţei, a buzelor, limbii şi/sau gâtului, care pot determina dificultăţi la înghiţire;

•                Mâncărime severă la nivelul pielii (cu umflături).

De asemenea, întrerupeţi tratamentul cu Rosucard şi adresaţi-vă imediat unui medic dacă aveţi dureri neobişnuite ale muşchilor care durează de mai multă vreme decât v-aţi fi aşteptat. Ca şi în cazul altor statine, un număr foarte mic de persoane au avut efecte musculare neplăcute şi, rareori, aceste efecte au evoluat către o afectare musculară posibil ameninţătoare de viaţă numită rabdomioliză. Frecvenţele reacţiilor adverse sunt ordonate după cum urmează:

foarte frecvente: afectează mai mult de 1 utilizator din 10

frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 100

mai puţin frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000

rare: afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000

foarte rare: afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000

cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile

Următoarele reacţii adverse au fost raportate în cazul folosirii rosuvastatinei (substanţa activă din Rosucard):

Reacţii adverse frecvente:

•                Durere de cap

•                Durere de stomac

•                Constipaţie

•                Greaţă

•                Durere muşculară

•                Senzaţie de slăbiciune

•                Ameţeli

•                O creştere a cantităţii de proteine în urină – aceasta revine, de obicei, la normal singură, fără a fi nevoie să întrerupeţi tratamentul cu Rosucard (numai pentru Rosucard 40 mg).

Reacţii adverse mai puţin frecvente:

•                Erupţie trecătoare pe piele, mâncărime sau alte reacţii la nivelul pielii

•                O creştere a cantităţii de proteine în urină – aceasta revine, de obicei, la normal singură, fără a fi nevoie să întrerupeţi tratamentul cu Rosucard (numai pentru Rosucard 10 mg şi 20 mg).

Reacţii adverse rare:

•                Reacţii alergice severe – semnele includ umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, dificultăţi la înghiţire şi în respiraţie, mâncărime severă la nivelul pielii (cu umflături). Dacă credeţi că aveţi o reacţie alergică, atunci întrerupeţi tratamentul cu Rosucard şi consultaţi imediat un medic.

•                Afectare musculară – ca măsură de precauţie, întrerupeţi tratamentul cu Rosucard şi consultaţi- vă imediat medicul dacă aveţi orice dureri musculare neobişnuite care durează de mai mult timp decât v-aţi fi aşteptat

•                Durere de stomac severă (pancreas inflamat)

•                Creşterea în sânge a enzimelor ficatului.

•                Durere la nivelul articulaţiilor

Reacţii adverse foarte rare:

•                Icter (îngălbenire a pielii şi a albului ochilor)

•                Hepatită (ficat inflamat)

•                Urme de sânge în urină

•                Afectarea nervilor de la nivelul picioarelor şi braţelor dumneavoastră (cum ar fi amorţeli)

•                Pierderi de memorie

Reacţiile adverse cu frecvenţă necunoscută pot include:

•                Diaree (scaune moi)

•                Sindrom Stevens-Johnson (afecţiune severă însoţită de vezicule la nivelul pielii, gurii, ochilor şi zonei genitale)

(Alte) reacţii adverse posibile

•                tulburări ale somnului, incluzând insomnie şi coşmaruri;

•                pierderi de memorie;

•                tulburări sexuale;

•                depresie;

•                probleme de respiraţie, incluzând tuse persistentă şi/sau scurtarea respiraţiei sau febră.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Rosucard

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Rosucard după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Rosucard

Substanţa activă este rosuvastatina.

Un comprimat filmat conţine rosuvastatină 10 mg//20 mg/40 mg sub formă de rosuvastatină calcică. Celelalte componente sunt:

Nucleu: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, croscarmeloză sodică, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu,

Film: hipromeloză 2910/5, Macrogol 6000, dioxid de titan (E 171), talc, oxid roşu de fer (E 172).

Cum arată Rosucard şi conţinutul ambalajului

Rosucard 10 mg comprimate filmate: comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare roz deschis, prevăzute cu o cu linie mediană. Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale. Rosucard 20 mg comprimate filmate: comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare roz. Rosucard 40 mg comprimate filmate: comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare roz închis.

Mărimi de ambalaj: 28, 30, 84, 90 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate dimensiunile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Zentiva k.s., U kabelovny 130, Praga 10, Dolni Mecholupy 102 37, Republica Cehă

Acest prospect a fost aprobat în Mai 2010

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica