Jepafex 4 mg, 10 mg comprimate filmate

Producător: MERCK SHARP & DOHME ROMANIA SRL.
Substanță activa
montelukast
Clasa ATC
R03DC
Format
comprimate filmate
Producător
Merck Sharp & Dohme Ltd, MERCK SHARP & DOHME B.V.

Ce este Jepafex şi pentru ce se utilizează

Jepafex este un antagonist al receptorilor pentru leucotriene care blochează efectul substanţelor numite leucotriene.

Leucotrienele determină îngustarea şi inflamarea căilor respiratorii din plămâni şi, de asemenea, determină simptomele alergice. Prin blocarea leucotrienelor, Jepafex ameliorează simptomele de astm bronşic, ajută la controlul astmului bronşic şi ameliorează simptomele alergiei sezoniere (cunoscută şi sub numele de febra fânului sau rinita alergică sezonieră).

Medicul dumneavoastră v-a prescris Jepafex pentru tratamentul astmului bronşic, pentru prevenirea simptomelor de astm bronşic din timpul zilei şi nopţii.

• Jepafex este utilizat pentru tratamentul pacienţilor care nu sunt controlaţi adecvat prin tratamentul actual şi care necesită tratament suplimentar.

• De asemenea, Jepafex ajută la prevenirea îngustării căilor respiratorii induse de efortul fizic.

• La pacienţii cu astm bronşic la care Jepafex este indicat pentru tratamentul astmului bronşic, Jepafex poate determina şi o ameliorare a simptomelor rinitei alergice sezoniere.

Medicul dumneavoastră va stabili cum trebuie utilizat Jepafex, în funcţie de simptomatologia şi de severitatea astmului bronşic.

Ce este astmul bronşic?

Astmul bronşic este o boală de lungă durată. Astmul bronşic include:

• respiraţie dificilă determinată de îngustarea căilor respiratorii. Această îngustare a căilor respiratorii se agravează sau se ameliorează ca răspuns la condiţii diferite.

• căi respiratorii sensibile, care reacţionează la numeroşi stimuli cum sunt fumul de ţigară, polenul, aerul rece sau efortul fizic.

• umflarea (inflamaţia) mucoasei care căptuşeşte căile respiratorii.

Simptomele astmului bronşic includ: tuse, respiraţie şuierătoare (wheezing) şi senzaţie de constricţie toracică.

Ce sunt alergiile sezoniere?

Alergiile sezoniere (cunoscute şi sub numele de febra fânului sau rinita alergică sezonieră) sunt un răspuns alergic adesea cauzat de polenul transportat de aer, provenit de la copaci, ierburi şi buruieni. Simptomele alergiilor sezoniere includ: secreţie nazală abundentă, nas înfundat, mâncărimi ale nasului, strănut, lăcrimare, înroşire şi mâncărimi ale ochilor.

Înainte să utilizaţi Jepafex

Spuneţi medicului dumneavoastră despre toate problemele medicale sau alergiile dumneavoastră pe care le aveţi sau le-aţi avut.

Nu utilizaţi Jepafex dacă

• sunteţi alergic (hipersensibil) la montelukast sau la oricare dintre celelalte componente ale Jepafex (vezi punctul 6, Informaţii suplimentare).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Jepafex

• Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă astmul bronşic sau respiraţia dumneavoastră se agravează.

• Jepafex administrat oral nu este destinat tratamentului crizelor de astm bronşic. În cazul în care apare o criză, trebuie să urmaţi instrucţiunile pe care vi le-a dat medicul dumneavoastră. Întotdeauna trebuie să aveţi la îndemână medicaţia de urgenţă ce se administrează inhalator pentru crizele de astm bronşic.

• Este important ca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră să utilizaţi toate medicamentele pentru tratamentul astmului bronşic prescrise de medicul dumneavoastră. Jepafex nu trebuie utilizat în locul altor medicamente pentru tratamentul astmului bronşic pe care medicul le-a prescris pentru dumneavoastră.

• Orice pacient care utilizează medicamente antiastmatice trebuie să fie atent dacă prezintă o asociere de simptome cum sunt stare asemănătoare gripei, furnicături şi înţepături sau amorţeală la nivelul braţelor şi picioarelor, agravare a simptomelor respiratorii şi/sau erupţii trecătoare pe piele, cazuri în care trebuie să se adreseze medicului.

• Nu trebuie să utilizaţi acid acetilsalicilic (aspirină) sau medicamente antiinflamatoare (cunoscute, de asemenea, sub denumirea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau AINS) dacă acestea vă agravează astmul bronşic.

Utilizarea la copii
Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani, este disponibil Jepafex 5 mg comprimate masticabile. Utilizarea altor medicamente

Unele medicamente pot influenţa modul în care acţionează Jepafex sau Jepafex poate influenţa modul în care acţionează alte medicamente.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi sau aţi utilizat recent alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Înainte de a începe tratamentul cu Jepafex, spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi următoarele medicamente:

• fenobarbital (utilizat pentru tratamentul epilepsiei)

• fenitoină (utilizată pentru tratamentul epilepsiei)

• rifampicină (utilizată pentru tratamentul tuberculozei şi a altor câtorva infecţii) Utilizarea Jepafex cu Alimente şi băuturi
Jepafex 10 mg comprimate filmate poate fi utilizat cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Utilizarea în sarcină

Gravidele sau femeile care intenţionează să rămână gravide trebuie să se adreseze medicului înainte de a utiliza Jepafex. Medicul dumneavoastră va evalua dacă puteţi utiliza Jepafex în această perioadă.

Utilizarea în timpul alăptării

Nu se cunoaşte dacă Jepafex apare în lapte. Dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Jepafex.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu este de aşteptat ca Jepafex să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, răspunsurile individuale la medicaţie pot varia. Unele reacţii adverse (cum sunt ameţeli şi somnolenţă), care au fost raportate foarte rar la administrarea Jepafex, pot afecta capacitatea unor pacienţi de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Jepafex

Jepafex 10 mg comprimate filmate conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Jepafex

• Trebuie să utilizaţi doar un comprimat Jepafex o dată pe zi, aşa cum a fost prescris de către medicul dumneavoastră.

• Acesta trebuie administrat chiar dacă nu aveţi simptome sau dacă aveţi o criză de astm bronşic.

• întotdeauna utilizaţi Jepafex exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

• A se administra pe cale orală.

Pentru adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 15 ani

Se administrează un comprimat filmat 10 mg zilnic, seara. Jepafex 10 mg comprimate filmate poate fi administrat cu sau fără alimente.

Dacă luaţi Jepafex, asiguraţi-vă că nu utilizaţi niciun alt medicament care conţine aceeaşi substanţă activă, montelukast.

Dacă utilizaţi mai mult Jepafex decât trebuie

Anunţaţi imediat medicul dumneavostră pentru a-i cere sfatul.

În majoritatea cazurilor de supradozaj nu s-au raportat reacţii adverse. Simptomele cel mai frecvent raportate în cazul supradozajului la adulţi şi copii au inclus durere abdominală, somnolenţă, sete, dureri de cap, vărsături şi hiperactivitate.

Dacă uitaţi să utilizaţi Jepafex

Încercaţi să utilizaţi JEPAFEX aşa cum v-a fost prescris. Cu toate acestea, în cazul în care aţi omis să utilizaţi o doză, continuaţi schema de tratament obişnuită de un comprimat o dată pe zi. Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Jepafex

Jepafex poate trata astmul bronşic numai pe perioada în care este utilizat.

Este important să continuaţi să utilizaţi Jepafex atâta timp cât v-a prescris medicul dumneavoastră. Aceasta vă va ajuta la controlul astmului bronşic.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Jepafex poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Cele mai frecvente reacţii adverse raportate în studiile clinice cu Jepafex (întâlnite la cel puţin 1 din 100 pacienţi trataţi şi la mai puţin de 1 din 10 pacienţi trataţi), având legătură cu administrarea Jepafex au fost:

• durerile abdominale

• durerile de cap

Acestea au fost în general uşoare şi au apărut cu frecvenţă mai mare la pacienţii trataţi cu Jepafex comparativ cu cei cărora li s-a administrat placebo (un comprimat care nu conţine medicament).

Frecvenţa reacţiilor adverse posibile enumerate mai jos este definită folosind următoarea convenţie:

Foarte frecvente (afectează cel puţin 1 utilizator din 10)

Frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)

Mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)

Rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000)

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)

In plus, în timpul punerii pe piaţă a medicamentului, au fost raportate următoarele:

• infecţii ale căilor respiratorii superioare (Foarte frecvente)

• tendinţă crescută la sângerare (Rare)

• reacţii alergice incluzând erupţie trecătoare pe piele, umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care pot determina dificultate în respiraţie sau la înghiţire (Mai puţin frecvente)

• modificări de comportament şi ale stării de dispoziţie [tulburări ale viselor inclusiv coşmaruri, tulburări de somn, mers în timpul somnului, iritabilitate, stare de anxietate, nelinişte, agitaţie incluzând comportament agresiv sau ostilitate, depresie (Mai puţin frecvente), tremor (Rare), halucinaţii, gânduri şi acţiuni de sinucidere (Foarte rare)]

• ameţeli, somnolenţă, senzaţie de furnicături şi înţepături/amorţeală, convulsii (Mai puţin frecvente)

• palpitaţii (Rare)

• sângerări din nas (Mai puţin frecvente)

• diaree, greaţă, vărsături (Frecvente), uscăciune a gurii, indigestie (Mai puţin frecvente)

• hepatită (inflamaţia ficatului) (Foarte rare)

• vânătăi, mâncărime, urticarie (Mai puţin frecvente), umflături roşii, moi, sub piele, localizate cel mai frecvent pe gambe (eritem nodos) (Foarte rare)

• dureri articulare sau musculare, crampe musculare (Mai puţin frecvente)

• febră (Frecvente), oboseală, stare de rău, edeme (Mai puţin frecvente)

La pacienţii cu astm bronşic trataţi cu montelukast au fost raportate cazuri foarte rare ale unei asocieri de simptome cum sunt stare asemănătoare gripei, senzaţie de furnicături şi înţepături sau amorţeală la nivelul braţelor şi picioarelor, agravarea simptomelor respiratorii şi/sau erupţii trecătoare pe piele (sindrom Churg-Strauss). Trebuie să anunţaţi imediat medicul dacă aveţi unul sau mai multe dintre aceste simptome.

Solicitaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului mai multe informaţii cu privire la reacţiile adverse.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în
acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Jepafex

• A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

• Nu utilizaţi acest medicament după data înscrisă pe blister prin cele şase cifre după EXP. Primele două cifre indică luna; ultimele patru cifre indică anul. Acest medicament expiră la sfârşitul lunii indicate.

• A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.

• Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Jepafex

• Substanţa activă este montelukast. Fiecare comprimat conţine montelukast sodic care corespunde la montelukast 10 mg.

• Celelalte componente sunt:

Celuloză microcristalină, lactoză monohidrat (89,3 mg), croscarmeloză sodică, hidroxipropilceluloză (E 463) şi stearat de magneziu

Film: hipromeloză, hidroxipropilceluloză (E 463), dioxid de titan (E 171), oxid roşu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172), ceară Carnauba.

Cum arată Jepafex şi conţinutul ambalajului

Comprimatele JEPAFEX 10 mg au formă pătrată, cu colţurile rotunjite, de culoare bej, cu înveliş filmat şi sunt netede pe o parte şi marcate cu „117″ pe cealaltă parte.

Blistere în ambalaje cu: 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 84, 90, 98, 100, 140 şi 200 comprimate filmate. Blistere (pentru eliberarea unei unităţi dozate), în ambalaje cu: 49, 50 şi 56 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă 

MERCK SHARP & DOHME ROMANIA SRL.
Bucharest Business Park
Şos. Bucureşti-Ploieşti Nr. 1A, Clădirea C1, Etaj 3, Sector 1, Bucureşti, România

Informaţia este furnizată de către

MERCK SHARP & DOHME ROMANIA SRL.

Tel: (+4) 021 529 29 00

[email protected]

Fabricanţi

MERCK SHARP & DOHME B.V.
Waarderweg 39, P.O. Box 581, 2031 BN Haarlem,
Olanda

Merck Sharp & Dohme Ltd
Shotton Lane-NE23 3JU Northumberland
Cramlington, Marea Britanie

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European cu următoarele denumiri comerciale:

Finlanda -> Imvlo

Franţa -> Montelukast Zentiva Lab

Cipru, Malta -> XAIRA

Republica Cehă, Ungaria, România -> JEPAFEX

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2012

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Prânz delicios cu cârnați la grătar și frigărui de legume