Escepran 25 mg comprimate filmate

Substanță activa
exemestan
Clasa ATC
L02BG
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
Escepran este utilizat pentru tratamentul cancerului de sân incipient hormono-dependent, la femei aflate în postmenopauză, după 2-3 ani de tratament cu medicamentul tamoxifen
Producător
KRKA
Acțiune terapeutică
inhibitori de aromatază

Ce este Escepran şi pentru ce se utilizează

Escepran aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori de aromatază. Aceste medicamente interfează cu o substanţă numită aromatază, care este necesară pentru producerea hormului sexual feminin, estrogenul, în special la femeile aflate în perioada de după menopauză (postmenopauză). Scăderea concentraţiilor de estrogen din organism reprezintă o modalitate de a trata cancerul de sân hormono-dependent.

Escepran este utilizat pentru tratamentul cancerului de sân incipient hormono-dependent, la femei aflate în postmenopauză, după 2-3 ani de tratament cu medicamentul tamoxifen. De asemenea, Revmaton este utilizat pentru tratamentul cancerului de sân avansat hormono- dependent, la femei aflate în postmenopauză, în cazul în care tratamentul iniţial cu un alt medicament hormonal nu a determinat rezultatele dorite.

Înainte să luaţi Escepran

Nu luaţi Escepran

–                dacă sunteţi sau aţi fost alergică (hipersensibilă) la exemestan sau la oricare dintre celelalte componente ale Revmaton. Vezi punctul 6 pentru lista tuturor excipienţilor.

–                dacă nu sunteţi încă la „menopauză”, adică încă aveţi menstruaţie.

–                dacă ştiţi că sunteţi gravidă, credeţi că sunteţi gravidă sau dacă alăptaţi.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Escepran

–                Escepran conţine o substanţă interzisă, care poate determina o reacţie fals pozitiv în cadrul testelor pentru controlul antidoping.

–                Înaintea începerii tratamentului cu Escepran, medicul dumneavoastră vă poate efectua analize ale sângelui pentru a se asigura că sunteţi la menopauză.

–                Înaintea tratamentului cu Escepran, spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi o afecţiune a ficatului sau rinichilor.

–                Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi istoric sau suferiţi de orice boală care vă afectează oasele. Medicul dumneavoastră vă poate măsuradensitatea osoasă înainte şi în timpul tratamentului cu Escepran. Aceasta deoarece medicamentele din această clasă scad concentraţiile de hormoni feminini, ceea ce poate determina pierderea sărurilor minerale din compoziţia oaselor şi, astfel, le scad rezistenţa.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Revmaton nu trebuie administrat în acelaşi timp cu terapia de substituţie hormonală (TSH). Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:

•    rifampicină (un antibiotic)

•                medicamente utilizate pentru tratamentul epilepsiei (carbamazepină sau fenitoină)

•    medicamente pe bază de plante utilizate ca antidepresive (sunătoare (Hypericum perforatum)).

Utilizarea Escepran cu alimente şi băuturi

Comprimatele Escepran trebuie luate după masă, la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi.

Sarcina şi alăptarea

Nu luaţi Escepran dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.

Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă, spuneţi-i medicului dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre prevenirea unei sarcini nedorite în cazul în care există posibilitatea să rămâneţi gravidă.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Dacă vă simţiţi somnolent, ameţit sau slăbit în timpul tratamentului cu Escepran, nu trebuie să încercaţi să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Cum să luaţi Escepran

Escepran trebuie luat după masă, la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi.

Luaţi întotdeauna Escepran exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală este de un comprimat filmat de 25 mg pe zi.

Dacă în timp ce utilizaţi exemestan trebuie să mergeţi la spital, spuneţi personalului medical ce medicament luaţi.

Copii şi adolescenţi

Escepran nu este recomandat la copii şi adolescenţi.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Escepran

Dacă luaţi din greşeală prea multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la unitatea de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital. Arătaţi cutia de Escepran comprimate filmate.

Dacă uitaţi să luaţi Escepran

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat.

Dacă uitaţi să luaţi comprimatul filmat, luaţi-l imediat ce vă amintiţi. Dacă este aproape momentul să luaţi următoarea doză, luaţi această doză la ora obişnuită.

Dacă încetaţi să luaţi Escepran

Nu încetaţi să luaţi comprimatele filmate chiar dacă vă simţiţi bine, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră vă spune acest lucru.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Escepran poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Escepran este bine tolerat şi următoarele reacţii adverse observate la pacientele tratate cu exemestan sunt mai ales uşoare sau moderate. Majoritatea reacţiilor adverse sunt determinate de lipsa de estrogen (de exemplu bufeurile).

Următoarele reacţii adverse au fost au fost raportate de pacientele tratate cu exemestan.

Reacţii adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 pacienţi)

•    Dificultăţi la adormire

•    Dureri de cap

•    Bufeuri

•    Greaţă

•    Transpiraţii abundente

•    Dureri ale muşchilor şi articulaţiilor (incluzând osteoartrită, dureri de spate, artrită şi

înţepenire a articulaţiilor)

•    Oboseală

Reacţii adverse frecvente (afectează între 1 şi 10 pacienţi din 100)

•                Pierderea poftei de mâncare

•                Depresie

•                Ameţeală, sindrom de tunel carpian (o asociere de simptome cum sunt înţepături, senzaţie de amorţeală şi durere care afectează întreaga mână cu excepţia degetului mic)

•                Dureri de stomac, vărsături (stare de rău), constipaţie, indigestie, diaree

•                Erupţie trecătoare pe piele, căderea părului

•                Subţierea oaselor, care poate determina scăderea rezistenţei lor (osteoporoză), determinând fracturi ale oaselor (rupturi sau fisuri) în anumite cazuri

•                Dureri, umflarea mâinilor şi picioarelor

Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează între 1 şi 10 pacienţi din 1000)

•                Somnolenţă

•                Slăbiciune a muşchilor

Poate să apară inflamaţia ficatului (hepatită). Simptomele includ stare generală de rău, greaţă, icter (colorarea în galben a pielii şi a albului ochilor), mâncărime, durere abdominală în partea dreaptă şi pierderea poftei de mâncare. Dacă prezentaţi oricare dintre aceste simptome adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Dacă aţi efectuat analize ale sângelui, se poate observa dacă există modificări ale funcţiei ficatului. Pot să apară modificări ale numărului anumitor celule din sânge (limfocite) şi al trombocitelor care circulă în sânge, în special la pacienţii cu limfopenie preexistentă (număr scăzut de limfocite în sânge).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Escepran

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Escepran după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister după „EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective, de exemplu LL/AAAA.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Escepran

–                Substanţa activă este exemestan. Fiecare comprimat filmat conţine exemestan 25 mg.

–                Celelalte componente sunt:

Nucleu: manitol, celuloză microcristalină, crospovidonă tip A, amidonoglicolat de sodiu tip A, hipromeloză E5, polisorbat 80, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Film: hipromeloză (E 464), dioxid de titan (E 171), macrogol 400.

Cum arată Escepran şi conţinutul ambalajului

Escepran se prezintă sub formă de comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, marcate cu „E25″ pe una dintre feţe şi plane pe cealaltă faţă.

Revmaton este disponibil cutii cu blistere din PVC-PVDC/Aluminiu cu 15, 20, 30, 90, 100 şi 120 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

KRKA, d.d., Novo mesto

Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

Producător

Krka, tovarna zdravil, d.d., Novo mesto (Locna) Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”