Clopidogrel Polipharma, 75 mg, comprimate filmate

Substanță activa
Clopidogrel
Clasa ATC
B01AC
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge (trombilor) în vasele sanguine (artere) rigidizate
Producător
PHARMATHEN SA.
Acțiune terapeutică
antiagregante plachetare, scad riscul de formare a cheagurilor de sânge

Ce este Clopidogrel Polipharma 75 mg şi pentru ce se utilizează

Clopidogrel Polipharma aparţine unei clase de medicamente numite antiagregante plachetare. Trombocitele (plachetele sanguine) sunt elemente circulante foarte mici din sânge, care se alipesc (se agregă) în timpul formării unui cheag de sânge. Prin prevenirea acestei agregări, medicamentele antiagregante plachetare scad riscul de formare a cheagurilor de sânge (un proces numit tromboză).

Clopidogrel Polipharma este utilizat pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge (trombilor) în vasele sanguine (artere) rigidizate. Această boală este cunoscută sub denumirea de aterotromboză şi poate duce la apariţia de evenimente aterotrombotice (cum sunt accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic sau decesul).

Vi s-a prescris Clopidogrel Polipharma pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge şi a reduce riscul de apariţie a acestor evenimente severe, deoarece:

 • aveţi o boală caracterizată prin rigidizarea arterelor (cunoscută şi sub numele de ateroscleroză) şi
 • aţi avut deja un infarct miocardic, un accident vascular cerebral sau aveţi o afecţiune cunoscută sub numele de boală arterială periferică

sau

 • aţi avut o durere severă în piept, cunoscută sub numele de „angină pectorală instabilă” sau „infarct miocardic” (atac de cord). Pentru tratamentul acestei afecţiuni, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă fi implantat un stent în artera blocată sau îngustată pentru a restabili fluxul adecvat de sânge. Medicul dumneavoastră trebuie să vă prescrie şi acid acetilsalicilic (o substanţă prezentă în numeroase medicamente utilizate pentru a calma durerea şi a reduce febra, precum şi pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge).

prezentaţi bătăi neregulate ale inimii, o afecţiune numită „fibrilaţie atrială” şi nu puteţi lua medicamente cunoscute sub denumirea de „anticoagulante orale” (antagonişti ai vitaminei K), care previn formarea unor noi cheaguri de sânge şi creşterea cheagurilor de sânge deja existente. Trebuie să fiţi informat că tratamentul cu „anticoagulante orale” este mult mai eficace pentru această afecţiune, decât administrarea de acid acetilsalicilic sau decât utilizarea de Clopidogrel Polipharma în asociere cu acid acetilsalicilic. Medicul dumneavoastră v-a prescris Clopidogrel Polipharma plus acid acetilsalicilic dacă nu puteţi lua „anticoagulante orale” şi nu prezentaţi un risc major de sângerare.

Înainte să utilizaţi Clopidogrel Polipharma 75 mg

Nu utilizaţi Clopidogrel Polipharma 75 mg

 • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clopidogrel sau la oricare dintre celelalte componente ale Clopidogrel Polipharma;
 • Dacă aveţi o afecţiune care în prezent produce sângerare, cum este ulcerul gastric sau hemoragie cerebrală;
 • Dacă aveţi insuficienţă hepatică severă.

În cazul în care credeţi că oricare dintre acestea este valabilă în cazul dumneavoastră sau dacă nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua Clopidogrel Polipharma.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Clopidogrel Polipharma 75 mg

Dacă vreuna din situaţiile menţionate mai jos se aplică în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Clopidogrel Polipharma:

 • dacă aveţi risc de sângerare, determinat de situaţii cum sunt:
 • o afecţiune care poate determina risc de sângerare internă (cum este ulcerul gastric);
 • o tulburare de coagulare a sângelui, care vă predispune la sângerare internă (sângerare în interiorul oricărui ţesut, organ sau articulaţie din corpul dumneavoastră);
 • un traumatism grav recent;
 • o intervenţie chirurgicală (inclusiv stomatologică) recentă;
 • o intervenţie chirurgicală (inclusiv stomatologică) programată în următoarele 7 zile;
 • dacă aţi avut un cheag de sânge într-o arteră din creier (accident vascular cerebral ischemic) în ultimele 7 zile.
 • dacă aveţi boli ale rinichilor sau ficatului.

In timp ce utilizaţi Clopidogrel Polipharma 75 mg :

 • Trebuie să îl informaţi pe medicul dumneavoastră dacă urmează să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală (inclusiv stomatologică).
 • Trebuie să îl informaţi imediat pe medicul dumneavoastră dacă prezentaţi o afecţiune (cunoscută, de asemenea, ca purpură trombotică trombocitopenică sau PTT) care include febră şi vânătăi sub piele, ce pot să apară sub forma unor pete roşii punctiforme, asociate sau nu cu oboseală pronunţată inexplicabilă, confuzie, îngălbenire a pielii sau a albului ochilor (icter) (vezi pct. 4 „REACŢII ADVERSE POSIBILE”).
 • Dacă vă tăiaţi sau vă răniţi, oprirea sângerării poate să necesite mai mult timp decât de obicei. Acest fapt este legat de modul în care acţionează medicamentul dumneavoastră, deoarece acesta previne formarea cheagurilor de sânge. În cazul tăieturilor sau rănilor superficiale, de exemplu cele din timpul bărbieritului, nu trebuie să vă îngrijoraţi. Cu toate acestea, dacă sângerarea vă îngrijorează, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră (vezi pct. 4 „REACŢII ADVERSE POSIBILE”).
 • Medicul dumneavoastră vă poate recomanda efectuarea unor analize de sânge.

Copii şi adolescenţi

Clopidogrel Polipharma 75 mg nu este destinat utilizării la copii sau adolescenţi.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală. Anumite medicamente pot influenţa efectele Clopidogrel Polipharma sau invers.

Trebuie să spuneţi cu precizie medicului dumneavoastră dacă luaţi:

 • anticoagulante orale, medicamente utilizate pentru a reduce coagularea sângelui;
 • un medicament antiinflamator nesteroidian, utilizat de obicei pentru tratamentul afecţiunilor dureroase şi/sau inflamatorii ale muşchilor sau articulaţiilor;
 • heparină sau orice alt medicament injectabil utilizat pentru a reduce coagularea sângelui;
 • omeprazol, esomeprazol sau cimetidină, medicamente utilizate pentru tratamentul bolilor de stomac;
 • fluconazol, voriconazol, ciprofloxacină sau cloramfenicol, medicamente utilizate pentru tratamentul infecţilor bacteriene şi fungice;
 • fluoxetină, fluvoxamină sau moclobemidă, medicamente utilizate pentru tratamentul depresiei;
 • carbamazepină sau oxcarbazepină, medicamente utilizate pentru tratamentul unor forme de epilepsie;
 • ticlopidină, alt medicament antiplachetar.

Dacă aţi avut dureri severe în piept (angină pectorală instabilă sau infarct miocardic), Clopidogrel Polipharma vă poate fi prescris în asociere cu acid acetilsalicilic (substanţă prezentă în numeroase medicamente utilizate pentru a calma durerea şi a reduce febra). Utilizarea ocazională a acidului acetilsalicilic (nu mai mult de 1000 mg într-un interval de 24 de ore) nu ar trebui, în general, să ridice probleme, dar utilizarea de acid acetilsalicilic în alte situaţii, pe perioade prelungite, trebuie discutată cu medicul dumneavoastră.

Utilizarea Clopidogrel Polipharma împreună cu alimente şi băuturi

Clopidogrel Polipharma poate fi luat cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Este de preferat să nu luaţi acest medicament în timpul sarcinii şi în perioada alăptării.

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi- vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua Clopidogrel Polipharma.

Nu trebuie să alăptaţi în timpul tratamentului cu acest medicament.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice alt medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este puţin probabil ca Clopidogrel Polipharma să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Clopidogrel Polipharma 75 mg

Medicamentul conţine lactoză monohidrat. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Clopidogrel Polipharma 75 mg

Utilizaţi întotdeauna Clopidogrel Polipharma 75 mg exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Dacă aţi prezentat dureri severe în piept (angină pectorală instabilă sau infarct miocardic), medicul dumneavoastră vă poate prescrie o doză de 300 mg Clopidogrel Polipharma (4 comprimate filmate a 75 mg) administrată o dată, la începutul tratamentului. Apoi, doza uzuală este de un comprimat filmat de Clopidogrel Polipharma 75 mg pe zi, administrat pe cale orală, cu sau fără alimente şi la aceeaşi oră în fiecare zi.

Trebuie să luaţi Clopidogrel Polipharma atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră. Dacă aţi utilizat mai mult decât trebuie din Clopidogrel Polipharma 75 mg

Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau să mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital, deoarece există risc crescut de sângerare.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Clopidogrel Polipharma 75 mg

Dacă aţi uitat să luaţi o doză de Clopidogrel Polipharma, dar v-aţi amintit în mai puţin de 12 ore, luaţi imediat comprimatul filmat şi apoi luaţi următorul comprimat filmat la ora obişnuită.

Dacă v-aţi amintit după 12 ore sau mai mult, atunci luaţi numai doza următoare, la ora obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele uitate.

Dacă încetaţi să utilizaţi Clopidogrel Polipharma 75 mg

Nu întrerupeţi tratamentul, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră vă spune să procedaţi astfel. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de întreruperea tratamentului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Clopidogrel Polipharma poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Frecvenţa reacţiilor adverse posibile enumerate mai jos, este definită folosind următoarea convenţie:

 • Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 utilizator din 10);
 • Frecvente (afectează de la 1 la 10 utilizatori din 100);
 • Puţin frecvente (afectează de la 1 la 10 utilizatori din 1000);
 • Rare (afectează de la 1 la 10 utilizatori din 10000);
 • Foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000);
 • Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă apar:

 • febră, semne de infecţie sau oboseală pronunţată. Acestea pot fi determinate de scăderea numărului anumitor celule sanguine, care apare în cazuri rare.
 • semne de probleme ale ficatului, cum sunt îngălbenire a pielii şi/sau a albului ochilor (icter), asociate sau nu cu sângerare, ce poate să apară sub piele sub forma unor pete roşii punctiforme şi/sau confuzie (vezi pct. 2 „Aveţi grijă deosebită când luaţi Clopidogrel Polipharma 75 mg”).
 • umflare la nivelul gurii sau manifestări la nivelul pielii, cum sunt erupţii pe piele şi mâncărime, apariţia de vezicule pe piele. Acestea pot fi semnele unei reacţii alergice.

Reacţiile adverse cel mai frecvent raportate (pot afecta până la 1 din 10 persoane) pentru Clopidogrel Polipharma sunt sângerările.

Sângerările pot să apară sub formă de hemoragie la nivelul stomacului sau intestinului, vânătăi, hematoame (sângerare neobişnuită sau vânătăi neobişnuite sub piele), sângerare din nas, prezenţa sângelui în urină. De asemenea, în cazuri rare, au fost raportate sângerări la nivelul ochilor, creierului, plămânului sau articulaţiilor.

Dacă prezentaţi sângerări prelungite în timp ce utilizaţi Clopidogrel Polipharma

Dacă vă tăiaţi sau vă răniţi, oprirea sângerării poate să necesite mai mult timp decât de obicei. Acest fapt este legat de modul în care acţionează medicamentul dumneavoastră, deoarece el previne formarea cheagurilor de sânge. În cazul tăieturilor sau rănilor superficiale, de exemplu cele din timpul bărbieritului, nu trebuie să vă îngrijoraţi. Cu toate acestea, dacă sunteţi îngrijorat în legătură cu sângerarea pe care o aveţi, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră (vezi pct.2 „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Clopidogrel Polipharma”).

Alte reacţii adverse raportate pentru Clopidogrel Polipharma sunt:

Reacţii adverse frecvente: Diaree, dureri abdominale, indigestie sau arsuri în capul pieptului.

Reacţii adverse mai puţin frecvente: Dureri de cap, ulcer gastric, vărsături, greaţă, constipaţie, gaze în exces în stomac sau intestine, erupţii trecătoare pe piele, mâncărime, ameţeli, senzaţie de furnicături şi amorţeli.

Reacţii adverse rare: Vertij.

Reacţii adverse foarte rare: Icter, durere abdominală severă asociată sau nu cu durere de spate, febră, dificultăţi la respiraţie asociate uneori cu tuse, reacţii alergice generalizate, umflare la nivelul gurii, vezicule pe piele, alergie pe piele, inflamaţie la nivelul gurii (stomatită), scădere a tensiunii arteriale, confuzie, halucinaţii, dureri articulare, dureri musculare, modificări ale gustului.

În plus, medicul dumneavoastră poate identifica modificări ale analizelor dumneavoastră de sânge sau urină.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Clopidogrel Polipharma 75 mg

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalaj original.

Nu utilizaţi Clopidogrel Polipharma după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu utilizaţi Clopidogrel Polipharma dacă observaţi semne vizibile de deteriorare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Clopidogrel Polipharma 75 mg

 • Substanţa activă este clopidogrel. Fiecare comprimat filmat conţine 75 mg clopidogrel (sub formă de besilat de clopidogrel).
 • Celelalte componente sunt:

Nucleu – celuloză microcristalină (PH 102), manitol spray-died, hidroxipropilceluloză, crospovidonă (Tip A), acid citric monohidrat, macrogol 6000, acid stearic, talc (E 553b).

Film – Opadry II pink 32K14834 conţine: hipromeloză (E 464), oxid roşu de fer (E 172), lactoză monohidrat, triacetin (E 1518), dioxid de titan (E 171).

Cum arată Clopidogrel Polipharma 75 mg şi conţinutul ambalajului

Se prezintă sub formă de comprimate filmate, rotunde, biconvexe, de culoare roz, cu diametrul de aproximativ 9,1 mm şi grosimea de aproximativ 4,2 mm.

Este disponibil în cutii cu 3 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a câte 10 comprimate filmate şi în cutii cu 3 blistere din PA-Al-PVC/Al a câte 10 comprimate filmate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricanţii

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă:

POLIPHARMA INDUSTRIES SRL.

Str. 9 Mai, 77, Sibiu

România

Fabricanţii:

PHARMATHEN SA. 6 Dervenakion, 15351, Pallini, Attiki, Grecia

PHARMATHEN INTERNATIONAL SA. Industrial Park Sapes, Ropodi Prefecture, Block No.5, Rodopi 69300, Grecia

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2012

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Lăcrămioara Perijoc, în al nouălea cer după ce a fost premiată la Gala Mari Sportivi ProSport: „Mi l-am dorit de anul trecut! Acesta este obiectivul meu la Paris”. VIDEO