Cefalexină Arena, 250 mg / 500 mg, capsule

Producător: S.C. Arena Group S.A.
Substanță activa
Cefalexină monohidrat
Clasa ATC
J01DB
Format
capsule
Afecțiuni
infecţii
Producător
S.C. Arena Group S.A.
Acțiune terapeutică
antibiotice beta-lactamice, cefalosporine de generaţia I

Ce este Cefalexină Arena şi pentru ce se utilizează

Cefalexină Arena conţine conţine ca substanţă activă cefalexina, care face parte din grupul de medicamente denumite antibiotice beta-lactamice, cefalosporine de generaţia I.

Cefalexină Arena este eficace numai împotriva anumitor bacterii. De aceea, este utilă numai pentru tratarea anumitor infecţii:

Infecţii bacteriene ale tractului respirator, cum sunt bronşite, amigdalite, infecţii ale urechii, infecţii ale pielii şi infecţii ale tractului urinar.

înainte de începerea tratamentului, medicul dumneavoastră vă va face o serie de teste pentru a identifica microorganismul care a determinat infecţia.

Înainte să utilizaţi Cefalexină Arena

Nu utilizaţi Cefalexină Arena

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la la cefalexină, la alte cefalosporine, la alte peniciline sau la oricare dintre celelalte componente ale Cefalexină Arena (enumerate la punctul 6). Semnele unei reacţii alergice pot include erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, umflarea feţei, buzelor, gâtului (angioedem), dificultate în respiraţie; în caz de alergie, întrerupeţi utilizarea medicamentului şi anunţaţi-l pe medicul dumneavoastră.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Cefalexină Arena

 • dacă suferiţi de reacţii alergice la orice medicament;
 • dacă suferiţi de afecţiuni ale rinichilor;
 • dacă suferiţi de afecţiuni digestive, cum este colita;
 • dacă prezentaţi diaree în timpul tratamentului cu Cefalexină Arena, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră;
 • dacă vi se efectuează teste de determinare a glucozei urinare.
 • dacă tratamentul este de lungă durată, deoarece există riscul suprainfecţiilor bacteriene sau fungice.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

In special, este important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi oricare din următoarele medicamente:

 • probenecid (utilizat pentru tratamentul gutei);
 • aminoglicozide sau alte cefalosporine (utilizate tratamentul infecţiilor);
 • furosemidă (medicamente care elimină apa).

Cefalexină Arena poate modifica rezultatul unor teste sanguine, de aceea, informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă luaţi Cefalexină Arena şi urmează să vă efectuaţi teste de sânge sau urinare.

Utilizarea Cefalexină Arena cu alimente şi băuturi

Luaţi Cefalexină Arena pe stomacul gol, cu o oră înainte de sau la două ore după masă. Dacă observaţi că vă afectează stomacul, luaţi medicamentul împreună cu alimente.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări, înainte de a lua orice medicament.

Sarcina

Cefalexina nu trebuie utilizată în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru. Cereţi sfatul medicului curant.

Alăptarea

Nu alăptaţi în timp ce luaţi acest medicament, fără a vă adresa în prealabil medicului dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Cefalexină Arena nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Informaţii importante privind unele componente ale Cefalexină Arena

Deoarece conţine: sunset Yellow (E 110), ponceau 4R (E 124), p-hidroxibenzoat de metil (E 218) şi p- hidroxibenzoat de n-propil (E 216), Cefalexină Arena poate provoca reacţii alergice (chiar întârziate).

Cum să utilizaţi Cefalexină Arena

Utilizaţi întotdeauna Cefalexină Arena exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi, adolescenţi şi vârstnici cu funcţie renală normală: doza recomandată este cuprinsă între 1-4 g cefalexină, administrată în 3-4 prize.

In infecţiile urinare uşoare, necomplicate, în faringite streptococice şi în infecţii cutanate şi ale ţesuturilor moi, doza recomandată este de o capsulă Cefalexină Arena 250 mg la fiecare 6 ore sau de o capsulă Cefalexină Arena 500 mg la fiecare 12 ore.

Doza poate fi crescută în funcţie de natura şi gravitatea infecţiei fără a depăşi 4 g cefalexină pe zi.

In cazul infecţiilor mai severe, determinate de microorganisme mai puţin sensibile, pot fi necesare doze mai mari de cefalexină.

Copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani: 25-50 mg cefalexină/kg şi zi la interval de 8 ore, fără a depăşi doza de la adult.

Copii cu vârsta sub 6 ani: Cefalexină Arena nu este recomandat pentru utilizare la copii cu vârsta sub 6 ani, datorită formei farmaceutice.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Cefalexină Arena

Luarea oricărui medicament în doze mai mari decât cele recomandate poate avea serioase consecinţe. Dacă aţi utilizat mai mult decât trebuie din Cefalexină Arena, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. Simptomele în cazul supradozajului sunt: greaţă, vărsături, dureri abdominale, diaree şi sânge în urină.

Dacă uitaţi să utilizaţi Cefalexină Arena

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă este momentul pentru doza următoare, nu mai luaţi doza uitată şi reveniţi la schema de utilizare obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele uitate. Este recomandat să luaţi medicamentele în fiecare zi, la aceeaşi oră (acest lucru vă ajută să vă amintiţi să le luaţi în mod regulat).

Dacă încetaţi să utilizaţi Cefalexină Arena

Luaţi întotdeauna medicamentul până se termină cura de tratament, chiar dacă vă simţiţi mai bine. Dacă întrerupeţi medicamentul prea repede, infecţia poate reapare. De asemenea, bacteria poate deveni rezistentă la medicament.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Cefalexină Arena poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:

Foarte frecvente:

care afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente:

care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecvente:

care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi

Rare:

care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

Foarte rare:

afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută

care nu poate fi estimată din datele disponibil

 

Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse, întrerupeţi utilizarea Cefalexină Arena şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital:

Reacţii adverse foarte grave

Reacţii adverse rare

 • umflarea feţei, buzelor, limbii sau gâtului (angioedem);
 • apariţia bruscă a unei reacţii alergice, cu scurtarea respiraţiei, erupţie trecătoare pe piele, respiraţie şuierătoare şi scădere a tensiunii arteriale;
 • apariţia de pete sau erupţii cu mâncărimi pe pielea de la nivelul picioarelor şi braţelor, sau apariţia de erupţii trecătoare severe pe piele, care pot evolua spre vezicule, cu descuamări (necroliză epidermică toxică);
 • diaree apoasă sau cu sânge.

Reacţii adverse frecvente

 • greaţă şi diaree.

Reacţii adverse mai puţin frecvente

 • modificări ale testelor de sânge care evaluează modul cum funcţionează ficatul dumneavoastră;
 • creşterea numărului anumitor globule albe.

Reacţii adverse rare

 • probleme ale sângelui: scăderea numărului diferitelor celule ale sângelui (care determină simptome care pot include apariţia de noi infecţii şi învineţire sau sângerare uşoară), creşterea numărului unor celule mici care sunt necesare pentru formarea cheagurilor de sânge; anemie hemolitică, un tip de anemie care poate fi severă şi este determinată de distrugerea globulelor roşii;
 • durere de cap, ameţeli;
 • dureri abdominale, vărsături, indigestie, inflamaţia intestinelor care determină diaree severă şi dureroasă (colită pseudomembranoasă);
 • inflamaţia rinichilor;
 • probleme genitale şi la nivelul anusului: mâncărimi şi inflamaţia vaginului (vaginită);
 • oboseală;
 • inflamaţia ficatului şi colorarea în galben a pielii şi a albului ochilor (icter);

Alte reacţii adverse (cu frecvenţă care nu poate fi estimată din datele disponibile)

 • durere sau inflamaţie la nivelul articulaţiilor;
 • infecţii datorate de alţi microbi. De exemplu poate să apară candidoză;
 • febră;
 • halucinaţii, agitaţie, confuzie.

Dacă urmează să vi se efectueze un test de sânge sau de urină, spuneţi asistentei care vă ia proba de sânge sau de urină că luaţi Cefalexină Arena, deoarece acest lucru vă poate afecta rezultatele testelor.

Dacă vreuna din reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Cefalexină Arena

Nu utilizaţi Cefalexină Arena după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Cefalexină Arena

Cefalexină Arena 250 mg

 • Substanţa activă este cefalexina. O capsulă conţine 250 mg cefalexină sub formă de cefalexină monohidrat 263 mg.
 • Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei: celuloză microcristalină, talc, stearat de magneziu; capsula: dioxid de titan (E 171), quinoline Yellow (E104), sunset Yellow (E 110) ponceau 4R (E 124), p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216), gelatină.

Cefalexină Arena 500 mg

– Substanţa activă este cefalexina. O capsulă conţine 500 mg cefalexină sub formă de cefalexină monohidrat 526 mg.

– Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei: celuloză microcristalină, talc, stearat de magneziu; capsula: dioxid de titan (E 171), patent blue (E 131), oxid negru de fer (E 172) allura Red AC (E 129), brilliant blue FCF (E 133), p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216), gelatină.

Cum arată Cefalexină Arena şi conţinutul ambalajului

Cefalexină Arena 250 mg capsule

Se prezintă sub formă de capsule de mărimea 1, cu capacul de culoare portocaliu opac şi corpul de culoare alb opac care conţin o pulbere granulată de culoare albă până la slab gălbuie, cu miros characteristic şi gust amar.

Este disponibil în cutii cu 2 sau 100 blistere din PVC/Al a câte 10 capsule.

Cefalexină Arena 500 mg capsule

Se prezintă sub formă de capsule de mărimea 0, cu capacul de culoare gri opac şi corpul de culoare albastru opac şi conţinând pulbere granulată de culoare albă până la slab gălbuie cu miros characteristic şi gust amar.

Este disponibil în cutii cu unul sau 100 blistere din PVC/Al a câte 10 capsule

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Arena Group S.A.

Str. Ştefan Mihăileanu nr. 31, sector 2,

Bucureşti, România

Fabricantul

S.C. Arena Group S.A.

Bd. Dunării nr. 54, comuna Voluntari,

Jud. Ilfov, Bucureşti

Acest prospect a fost aprobat în: Ianuarie 2012

 

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Beatrice Anghel: tratamente moderne în cancerele ginecologice avansate