Cexyl, 250 mg , capsule

Producător: S.C. Sandoz S.R.L.
Substanță activa
Cefadroxil
Clasa ATC
J01DB
Format
capsule
Afecțiuni
infecţii ale tractului respirator, infecţii ORL, infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi, infecţii ale tractului urinar, infecţii ginecologice, infecţii ale oaselor şi articulaţiilor
Producător
S.C. Sandoz S.R.L.
Acțiune terapeutică
antibiotic semisintetic din clasa cefalosporinelor, pentru administrare orală, acţionează prin distrugerea bacteriilor care pot cauza infecţii la nivelul corpului uman

Ce este Cexyl 250 mg şi pentru ce se utilizează

CEXYL 250 mg , capsule

 • Substanţa activă este cefadroxil.
 • Celelalte componente sunt: stearat de magneziu, lactoză monohidrat, talc, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), gelatină.

Capsule gelatinoase opace, cu capacul şi corpul de culoare galben deschis şi care conţin o pulbere granulată albă.

Capsulele sunt disponibile în cutii cu un blister a câte 10 capsule.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Sandoz S.R.L.

Str. Livezeni, Nr. 7 A, Târgu Mureş, România

Producători

S.C. Sandoz S.R.L.

Str. Livezeni, Nr. 7 A, Târgu Mureş, România Facta Farmaceutici SpA.,

Pomezia (RM), Via Laurentina KM 24, 730 E Magazzino in V. Arance 4, Italia

Cexyl conţine cefadroxil, care este un antibiotic semisintetic din clasa cefalosporinelor, pentru administrare orală.

Acţionează prin distrugerea bacteriilor care pot cauza infecţii la nivelul corpului uman.

Cexyl poate fi utilizat în tratamentul următoarelor infecţii, cauzate de bacterii sensibile la produsul medicamentos:

 • Infecţii ale tractului respirator (bronşite şi pneumonii);
 • Infecţii ORL: ale urechii medii, sinusuri, gât şi amigdale;
 • Infecţii ale tractului urinar (infecţii ale rinichilor şi vezicii urinare);
 • Infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi;
 • Infecţii ginecologice;
 • Infecţii ale oaselor şi articulaţiilor.

Înainte să luaţi Cexyl 250 mg

Nu luaţi Cexyl 250 mg dacă:

 • Sunteţi alergic la Cexyl sau la oricare alte ingrediente ale produsului medicamentos sau la alte antibiotice din clasa cefalosporinelor.

Ce trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe tratamentul cu Cexyl 250 mg ?

 • Suferiţi de o boală cronică (de exemplu porfirie), tulburări metabolice şi alergii, sau luaţi în mod uzual alte medicamente chiar şi din acelea fără prescripţie medicală;
 • Sunteţi alergic la peniciline sau la orice alt medicament. In acest caz sunteţi mai predispus la reacţii de hipersensibilitate la Cexyl.
 • Aveţi mâncărimi sau observaţi roşeli ale pielii sau dificultăţi bruşte în respiraţie. Adresaţi-vă medicului în legătură cu acestea.
 • Poate apare diaree în timpul tratamentului cu antibiotice din clasa cefalosporinelor. Dacă diareea este severă şi persistentă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Cexyl poate produce reacţii fals pozitive în cazul unor teste sanguine sau urinare.

Folosirea Cexyl cu alimente şi băuturi:

Cexyl poate fi administrat în timpul meselor sau înainte de masă, deoarece alimentele nu influenţează efectul produsului medicamentos.

Sarcina

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu există date referitoare la efectele grave ale medicamentului asupra fătului, la femeile însărcinate. Oricum, deoarece siguranţa totală pentru utilizarea în timpul sarcinii nu a fost stabilită, doctorul dumneavoastră vă va prescrie Cexyl doar dacă beneficiile aşteptate depăşesc riscurile potenţiale asupra fătului.

Alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Cantităţi mici de produs au fost găsite în laptele matern. De aceea, trebuie să opriţi alăptarea în timpul tratamentului cu acest produs.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu există date despre influenţa negativă a produsului medicamentos asupra abilităţii de a conduce şi a utiliza maşini.

Folosirea altor medicamente:

Vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat alte produse medicamentoase, chiar şi cele fără prescripţie medicală.

Cum să luaţi Cexyl 250 mg

Este important să luaţi Cexyl exact cum v-a prescris medicul dumneavoastră. Nu schimbaţi doza zilnică sau întrerupeţi tratamentul fără a vă adresa medicului.

Doza uzuală recomandată pentru adulţi este de 500 mg până la 1g de două ori pe zi. Pentru infecţii mai severe, doctorul dumneavoastră vă poate creşte doza la 1 g sau 2 g de două ori pe zi. Dacă suferiţi de insuficienţă renală, doctorul dumneavoastră vă va prescrie o doză iniţială de 500 mg până la 1 g şi va ajusta în concordanţă dozele în funcţie de starea rinichilor dumneavoastră, aşa cum este prezentat în tabelul de mai jos:

Clearance-ul creatininei                                            Doza                          Interval de administrare

0-10 ml/min şi 1,73 m2                                      500-1000 mg                              36 ore

11-25 ml/min şi 1,73 m2                                    500-1000 mg                              24 ore

26-50 ml/min şi 1,73 m2                                    500-1000 mg                              12 ore

La copii dozele exacte se bazează pe greutatea corpului.

La copii cu vârsta sub 6 ani se vor administra forme farmaceutice adecvate vârstei.

Datorită formei farmaceutice, capsulele de Cexyl 250 mg nu sunt recomandate copiilor cu vârsta sub 6 ani.

Doctorul va decide pentru dumneavoastră doza exactă, frecvenţa administrării şi durata tratamentului, bazându-se pe starea dumneavoastră, toleranţa la medicament, răspunsul la tratament şi posibilele efecte adverse.

Dacă aveţi impresia că efectul Cexyl 250 mg este prea slab sau prea puternic, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie Cexyl 250 mg

Dacă din greşeală aţi luat o doză mai mare, trebuie să anunţaţi medicul dumneavoastră imediat sau să mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital. Arătaţi comprimatele pe care le-aţi luat. Ingestia unui număr mare de comprimate poate produce dureri abdominale, greaţă, stări de vomă şi diaree.

Dacă uitaţi să luaţi Cexyl 250 mg

Dacă aţi uitat să luaţi o doză la ora stabilită, luaţi-o atunci când vă amintiţi şi continuaţi ca înainte. Dacă aţi omis o doză, nu luaţi o cantitate dublă.

Nu întrerupeţi tratamentul mai devreme decât v-a prescris medicul chiar dacă vă simţiţi mai bine. Este important să luaţi Cexyl atât timp cât vă prescrie medicul dumneavoastră. Dacă întrerupeţi tratamentul mai devreme decât v-a fost prescris, infecţia poate reapare. Nu luaţi mai mult decât doza zilnică prescrisă!

Informaţii importante despre excipienţii Cexyl 250 mg

Cexyl 250 mg capsule conţine lactoză. Dacă medicul v-a spus că aveţi intoleranţă la zaharuri, contactaţi medicul înainte de a lua acest produs medicamentos.

Reacţii adverse posibile

La fel ca alte medicamente, Cexyl poate avea efecte adverse.

Cele mai frecvente reacţii adverse raportate sunt tulburările digestive (dureri ale stomacului sau greaţă, stări de vomă, diaree şi indigestie). Puteţi să reduceţi aceste efecte dacă administraţi medicamentul în timpul mesei sau înainte de masă, deoarece alimentele nu influenţează efectul medicamentului. Pot apare reacţii de hipersensibilitate, cum ar fi mâncărimi ale pielii (urticarie), reacţii anafilactice. Unii pacienţi pot dezvolta infecţii ale gurii, vaginului sau pielii sau pot avea ameţeală, dureri de cap, iritabilitate sau probleme cu somnul în timpul tratamentului cu Cexyl sau curând după aceea. Uneori acest medicament poate provoca modificări la nivelul testelor sanguine. Rareori, au fost raportate efecte cum ar fi nefritele interstiţiale sau complicaţii ca sindromul Stevens­Johnson.

Diareea severă şi persistentă poate fi un semn al inflamaţiei intestinului gros. In acest caz trebuie să informaţi medicul dumneavoastră imediat.

Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.

Păstrarea Cexyl 250 mg

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Cexyl 250 mg după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Păstraţi Cexyl 250 mg la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Acest prospect a fost aprobat în

Ianuarie 2007

 

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Beatrice Anghel: tratamente moderne în cancerele ginecologice avansate