Calcium-Sandoz Forte, 500 mg, comprimate efervescente

Producător: Novartis Consumer Health SA
Substanță activa
combinaţii
Clasa ATC
A12AX
Format
comprimate efervescente
Afecțiuni
(post-menopauză, senilă, determinată de corticosteroizi, post gastrectomie sau imobilizare
Producător
Famar France
Acțiune terapeutică
Tratamentul deficitului de calciu

Ce este Calcium-Sandoz Forte 500 mg şi pentru ce este utilizat

Dintre toate mineralele, calciul se găseşte în cantitatea cea mai mare în organism; cea mai mare proporţie se găseşte în oase. Calciul joacă un rol important în funcţionalitatea organismului. Este esenţial pentru sistemul nervos, muşchi şi funcţiile inimii precum şi pentru coagularea sângelui. În plus, calciul intermediază acţiunea a numeroşi hormoni. Pentru a-şi îndeplini toate aceste roluri diverse, calciul trebuie să pătrundă în ţesuturile respective în concentraţia optimă.

Calcium-Sandoz forte 500 mg este indicat în: Tratamentul deficitului de calciu.

Tratament profilactic atunci când necesarul de calciu este crescut (perioada de creştere, sarcină, alăptare).

Tratamentul adjuvant al osteoporozei de diferite cauze (post-menopauză, senilă, determinată de corticosteroizi, post gastrectomie sau imobilizare).

Înainte de a utiliza Calcium-Sandoz Forte 500 mg

Nu utilizaţi Calcium-Sandoz forte 500 mg:

  • dacă sunteţi alergic la oricare dintre componenţii săi,
  • dacă aveţi hipercalcemie (calciu în sânge în cantitate mare), hipercalciurie severă (calciu în urină în cantitate mare) calcificări tisulare (nefrocalcinoză), litiază calcică sau insuficienţă renală severă,
  • imobilizări prelungite însoţite de hipercalciurie şi/sau hipercalcemie (tratamentul cu calciu trebuie administrat la reluarea mobilizării).

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă vă aflaţi într-una din situaţiile descrise mai sus şi nu puteţi utiliza Calcium-Sandoz forte 500 mg.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Calcium-Sandoz forte 500 mg:

Dacă aveţi hipercalciurie uşoară (cantitate mai mare de calciu în urină) cu insuficienţă renală moderată sau uşoară sau dacă aţi mai avut litiază renală, trebuie monitorizată excreţia de calciu din urină şi se recomandă consumul unei cantităţi mari de lichide. Dacă este necesar, trebuie redusă doza sau trebuie întreruptă terapia.

Trebuie să informaţi medicul despre celelalte medicamente pe care le utilizaţi, inclusiv despre cele pe care le-aţi cumpărat fără prescripţie medicală.

A se evita dozele mari de vitamina D în timpul tratamentului cu Calcium-Sandoz forte 500 mg cu excepţia faptului când acest lucru este indicat special.

Calciul poate să scadă absorbţia altor medicamente (etidronat, fenitoină, quinolone, tetracicline orale sau preparate pe bază de fluor) atunci când sunt utilizate concomitent. După ce utilizaţi Calcium-Sandoz forte 500 mg trebuie să aşteptaţi cel puţin 3 ore ca să luaţi alt medicament.

Cantitatea de calciu absorbită din intestine poate fi scăzută dacă veţi consuma anumite alimente, de exemplu spanac, rubarbă, tărâţe şi cereale.

Atunci când este administrat în doze mari cu vitamină D, calciul poate diminua răspunsul la verapamil sau la alte medicamente similare (medicamente utilizate pentru tratamentul tulburărilor de ritm cardiac, dureri în piept sau hipertensiune arterială).

La pacienţii cărora le sunt administrate medicamente pentru inimă (digitală), dozele mari de calciu pe cale orală pot avea un risc crescut de tulburări de ritm cardiac. Unele diuretice pot reduce excreţia de calciu.

Dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi:

Calcium-Sandoz forte 500 mg poate fi utilizat dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi.

Informaţii importante privind unii excipienţi ai Calcium-Sandoz forte 500 mg:

Dacă sunteţi diabetic, trebuie să luaţi în considerare conţinutul de zahăr (0,87 g) din fiecare comprimat efervescent de Calcium-Sandoz forte 500 mg.

Pacienţii care necesită o dietă cu nivel scăzut de sodiu trebuie să ia în considerare conţinutul de sodiu (0,27 g) din fiecare comprimat efervescent de Calcium-Sandoz forte 500 mg.

Cum trebuie să utilizaţi Calcium-Sandoz forte 500 mg

Utilizaţi acest medicament după sfatul medicului dumneavoastră sau al farmacistului. Dacă aveţi întrebări, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Comprimatele efervescente trebuie dizolvate într-un pahar cu apă.

Adulţi: doza recomandată este de 1 g calciu (2 comprimate efervescente Calcium-Sandoz forte 500 mg) pe zi.

Copii:

  • copii cu vârsta între 6 ani – 10 ani: doza recomandată este de 500 mg calciu (un comprimat efervescent Calcium-Sandoz forte 500 mg) pe zi.
  • copii cu vârsta peste 10 ani: doza recomandată este de 1 g calciu (2 comprimate efervescente Calcium-Sandoz forte 500 mg) pe zi.

Se recomandă să se închidă bine tubul după utilizarea unui comprimat.

În caz de supradozaj

Nu a fost raportat niciodată un supradozaj acut. În caz de supradozaj pot să apară tulburări uşoare intestinale şi de stomac.

Adresaţi-vă medicului dacă aţi utilizat accidental o supradoză de Calcium-Sandoz forte 500 mg concomitent cu doze mari de vitamina D.

Reacţii adverse posibile

În cazuri rare, pot să apară tulburări uşoare intestinale şi gastrice.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă observaţi orice alte reacţii pe care le consideraţi că sunt legate de administrarea de Calcium-Sandoz forte 500 mg.

Păstrarea Calcium-Sandoz forte 500 mg

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original, ferit de umiditate. Ambalaj

Cutie cu un tub din polipropilenă a 10 comprimate efervescente.

Producător

Famar France, Franţa

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Novartis Consumer Health SA, Route de l’Etraz, CH-1260 Nyon, Elveţia

Data ultimei verificări a prospectului Octombrie, 2005

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica