Calciu Colecalciferol Beres, 600 mg/400 UI, comprimate filmate

Producător: Beres Pharmaceuticals Ltd.
Substanță activa
calciu şi colecalciferol
Clasa ATC
A12AX
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
osteoporoză
Producător
Beres Pharmaceuticals Ltd.
Acțiune terapeutică
tratamentul specific al osteoporozei

Ce este Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate şi pentru ce se utilizează

Medicamentul este o combinaţie de calciu (sub formă de carbonat de calciu) şi colecalciferol (vitamina D3).

Este recomandat la vârstnici pentru prevenirea şi tratamentul deficitului de calciu şi vitamina D3, care sunt esenţiale în formarea oaselor şi pentru metabolismul normal al osului. De asemenea, este recomandat ca supliment de vitamină D şi calciu în completare la tratamentul specific al osteoporozei, la pacienţii care au risc de deficit de vitamină D şi calciu.

Înainte să luaţi Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate

Nu luaţi Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţele active sau la oricare dintre celelalte componente ale Calciu Colecalciferol Beres
 • dacă aveţi pietre la rinichi
 • dacă aveţi insuficienţa renală
 • dacă aveţi cantităţi excesive de vitamina D în sânge
 • dacă aveţi valori crescute ale calciului în urină sau valori ridicate ale concentraţiei de calciu în sânge, care persistă mult timp
 • Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate conţine ulei de soia hidrogenat. Dacă sunteţi alergic la arahide sau la soia, nu folosiţi acest medicament.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate

Înaintea utilizării comprimatelor filmate Calciu Colecalciferol Beres adresaţi-vă medicului dumneavoastră:

 • dacă aveţi boli ale rinichilor sau funcţie renală alterată
 • dacă aveţi sarcoidoză (o boală inflamatorie, de cauză neidentificată, caracterizată prin formarea de aglomerate celulare în locuri diferite)
 • dacă sunteţi predispus la formarea de pietre la rinichi
 • dacă sunteţi un pacient imobilizat cu osteoporoză

Medicul dumneavoastră trebuie să decidă dacă suplimentele cu calciu şi/sau vitamină D3 se pot utiliza în aceste condiţii.

Dacă luaţi medicamentul fără recomandare medicală, după administrarea acestuia pe o perioadă mai mare de o lună, întotdeauna trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Dacă utilizaţi Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate pentru tratamentul osteoporozei, înainte de începerea terapiei cu acest medicament medicul dumneavoastră trebuie să vă determine concentraţia de calciu în sânge (calcemia).

In cazul unui tratament de lungă durată cu Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate, trebuie supravegheată în mod regulat concentraţia de calciu în sânge. In funcţie de aceste rezultate, medicul dumneavoastră poate să vă reducă doza sau poate să decidă întreruperea tratamentului.

Nu se recomandă utilizarea Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate la copii şi adolescenţi.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă luaţi:

 • alte medicamente care conţin vitamina D sau calciu, deoarece utilizarea concomitentă a unor astfel de medicamente cu Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate poate duce la creşterea semnificativă a concentraţiilor de calciu în sânge şi poate provoca efecte adverse care pot fi dăunătoare. În timpul tratamentului cu Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate, nu luaţi niciun alt medicament care conţine vitamina D sau calciu fără recomandare medicală.
 • diuretice tiazidice
 • corticosteroizi (medicamente antiinflamatoare) cu administrare sistemică (administrarea orală sau sub formă injectabilă)
 • glicozide cardiace (folosite în tratamentul insuficienţei cardiace)

Luaţi măsuri de precauţie speciale dacă utilizaţi:

 • răşini schimbătoare de ioni, cum este colestiramina sau laxative, cum este uleiul de parafină, deoarece aceste medicamente pot reduce absorbţia gastrointestinală a vitaminei D.
 • medicamente care conţin tetraciclină (antibiotice), deoarece carbonatul de calciu poate să interfere cu absorbţia acestora. Ca urmare, medicamentele care conţin tetraciclină trebuie administrate cu cel puţin două ore înainte de sau cu patru până la şase ore după administrarea comprimatelor filmate de Calciu Colecalciferol Beres.
 • bifosfonaţi (folosiţi în tratamentul osteoporozei) sau fluorură de sodiu concomitent cu Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate; aceste medicamente trebuie administrate cu cel puţin trei ore înainte de utilizarea Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate.
 • Rifampicină (un medicament pentru tuberculoză), fenitoină (un medicament pentru epilepsie) şi barbiturice (medicamente folosite pentru epilepsie sau somnifere), deoarece pot face ca vitamina D să fie mai puţin eficace.
 • Estramustin (un medicament utilizat în chimioterapie), hormoni tirodinieni sau medicamente care conţin fier, zinc sau stronţiu, deoarece cantitatea absorbită poate fi mai mică. Acestea trebuie luate cu cel putin dou ă ore înainte de sau după administrarea Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate.

Folosirea Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate cu alimente şi băuturi

Acidul oxalic (prezent, de exemplu, în spanac, măcriş şi rubarbă) şi acidul fitic (prezent în cerealele integrale) pot inhiba absorbţia de calciu. Pacientul nu trebuie să ia Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate la mai puţin de două ore de la consumul alimentelor cu conţinut mare de acid oxalic şi acid fitic.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

In timpul sarcinii, doza zilnică nu trebuie să depăşească 1500 mg de calciu şi 600 UI (unităţi internaţionale) de vitamină D. La gravide, trebuie evitat supradozajul cu calciu sau vitamină D, deoarece hipercalcemia permanentă din timpul sarcinii se corelează cu efectele adverse asupra dezvoltării fătului. În timpul sarcinii, Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate trebuie utilizat la dozele recomandate, numai în cazul în care există deficit de calciu şi vitamină D3. In alte cazuri, doza zilnică de Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate nu trebuie să depăşească un comprimat pe zi.

Calciu Colecalciferol Beres comprimatele filmate poate fi utilizat în timpul alăptării, dar trebuie să îl informaţi pe medicul dumneavoastră, deoarece calciul şi vitamina D ajung în laptele matern. Acest lucru trebuie luat în considerare atunci când se administrează doze suplimentare de vitamina D la copil.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu există informaţii despre efectul acestui medicament asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate

 • Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate conţine ulei de soia hidrogenat. Dacă aveţi alergie la arahide sau soia, nu utilizaţi acest medicament.
 • Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate conţine zahără. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate

Luaţi întotdeauna Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală pentru adulţi sau vârstnici este de un comprimat filmat de două ori pe zi.

Se recomandă să luaţi un comprimat filmat la o oră – o oră şi jumătate după masă, cu un pahar cu apă sau suc, fără a-l mesteca. Dacă este necesar, comprimatul poate fi rupt în jumătate.

Se recomandă să luaţi Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate în mod continuu în timpul stărilor fiziologice indicate sau în timpul bolilor indicate (osteoporoză). Dacă utilizaţi Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate ca supliment la tratamentul obişnuit pentru osteoporoză, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră cel puţin o dată pe an în cursul tratamentului cu acest medicament,.

Tratamentul fără recomandare medicală nu trebuie să depăşească o perioadă mai mare de o lună. Dacă doriţi să utilizaţi medicamentul pentru o durată mai mare decât aceasta, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate

Administrarea unei doze mai mari decât doza recomandată poate determina supradozajul cu calciu şi vitamina D.

Simptomele supradozajului cu calciu: pierderea poftei de mâncare, sete, greaţă, vărsături, constipaţie, dureri abdominale, slăbiciune musculară, fatigabilitate, tulburări mintale, consumul excesiv de lichide şi eliminarea unei cantităţi mari de urină, dureri osoase, calcificări la nivelul rinichilor şi, în cazurile severe, tulburări ale ritmului inimii. In cazuri extreme, supradozajul cu calciu poate duce la comă şi deces. Valorile crescute ale concentraţiei de calciu în sânge, pe termen lung, pot duce la leziuni ireversibile ale rinichilor şi la calcificări ale ţesuturilor moi.

Tratament: administrarea Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate trebuie oprită şi trebuie să vă adresaţi unui medic.

Dacă uitaţi să luaţi Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat, deoarece nu veţi înlocui cantitatea uitată dar veţi risca un supradozaj.

Continuaţi tratamentul în conformitate cu recomandările.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse prezentate mai jos sunt clasificate pe aparate, organe şi sisteme şi în funcţie de frecvenţa de apariţie. Frecvenţa de apariţie se defineşte ca:

 • Mai puţin frecvente: (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)
 • Rare: (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000).

Mai puţin frecvente: concentraţii ale calciului din sânge crescute semnificativ (hipercalcemie) – simptomele includ greaţă, vărsături, lipsa poftei de mâncare, constipaţie, dureri abdominale sub formă de colică, sete excesivă, urinare frecventă, slăbiciune musculară, somnolenţă, confuzie; o altă reacţie adversă este reprezentată de valori semnificativ crescute ale calciului în urină (hipercalciurie). Rare: constipaţie, flatulenţă, greaţă, dureri abdominale, diaree, mâncărimi, erupţii trecătoare pe piele şi urticarie.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă, sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate

A nu se păstra la temperaturi peste 25°C. A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate după data de expirare(EXP) înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate

 • Substanţele active: colecalciferol 400 UI (echivalent cu 10 micrograme), calciu 600 mg (sub formă de carbonat de calciu 1500 mg) în fiecare comprimat filmat.
 • Celelalte componente sunt:

Nucleu: stearat de magneziu, crospovidonă (Tip A), copovidonă (valoare K: 25,2-30,8), celuloză microcristalină, zahăr, gelatină, a-tocoferol racemic total (E307), ulei de soia hidrogenat, amidon de porumb.

Film (Sepifilm 4202 galben): oxid galben de fer (E172), hipromeloză (15 mPa s), dioxid de titan (E171), macrogol 400, talc.

Cum arată Calciu Colecalciferol Beres comprimate filmate şi conţinutul ambalajului

Comprimate filmate alungite, de culoare ocru, cu o linie mediană pe una dintre feţe. Este disponibil în cutii cu 3 sau 6 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Beres Pharmaceuticals Ltd.,

H-1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4., Ungaria

Tel: +36-1-430-5500

Fax: +36-1-250-7251

E-mail: info@beres.hu

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Polonia, Republica Slovacia, Bulgaria, Ungaria: Republica Cehă: CalciviD Calcium Cholecalciferol Beres 600 mg/400 IU potahovanâ tableta

Estonia:        CalciviD 600 mg/400 UI

Letonia:       CalciviD 600 mg/400 SV apvalkotă tablete

Lituania:      CalciviD 600 mg/ 400 IU plevele dengta tablete

România:     Calciu Colecalciferol Beres 600 mg/400 UI comprimate filmate

 

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2009

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica
Medicamente cu aceeași substanță activă