Bronhosolv, 10 mg/5 ml, soluţie orală

Substanță activa
clorhidratul de bromhexin
Clasa ATC
R05CB
Format
soluţie orală
Afecțiuni
boli bronhopulmonare acute şi cronice însoţite de secreţii vâscoase, cum sunt traheobronşită, bronşită acută, acutizări ale bronhopneumopatiilor cronice, bronşiectazii (dilatări ale bronhiilor cu infecţie secundară şi producerea de secreţii), alte boli pulmonare
Producător
S.C. Laropharm SRL
Acțiune terapeutică
fluidifică secreţiile de la nivelul bronhiilor

Ce este Bronhosolv şi pentru ce se utilizează

Bronhosolv este un medicament care fluidifică secreţiile de la nivelul bronhiilor, fiind indicat în boli bronhopulmonare acute şi cronice însoţite de secreţii vâscoase, cum sunt traheobronşită, bronşită acută, acutizări ale bronhopneumopatiilor cronice, bronşiectazii (dilatări ale bronhiilor cu infecţie secundară şi producerea de secreţii), alte boli pulmonare.

Înainte să utilizaţi Bronhosolv

Nu utilizaţi Bronhosolv

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la bromhexin sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;
  • dacă aveţi insuficienţă renală severă;
  • dacă aveţi o afecţiune bronşică rară cu acumulare masivă de secreţii (cum ar fi sindromul cililor imobili).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Bronhosolv

  • dacă aveţi o afecţiune renală sau insuficienţă hepatică severă;
  • dacă aveţi ulcer gastric sau duodenal, datorită acţiunii iritante gastrice a medicamentului;
  • dacă nu puteţi expectora eficient, deoarece poate creşte riscul obstrucţiei bronşice prin acumulare de secreţii.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală. În timpul tratamentului cu Bronhosolv nu trebuie să luaţi medicamente antitusive (cum este codeina), medicamente cu efect anticolinergic sau medicamente cu efect iritant la nivelul stomacului. În cazul administrării concomitente de antibiotice (amoxicilină, ampicilină, eritromicină, cefuroximă, doxiciclină, oxitetraciclină) distribuţia acestora la nivel pulmonar este îmbunătăţită. In cazul oxitetraciclinei, creşte şi concentraţia acesteia în mucusul nazal.

Utilizarea Bronhosolv cu alimente şi băuturi

Utilizarea de alcool în timpul tratamentului cu bromhexin creşte riscul de apariţie a efectelor toxice.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Bromhexinul traversează bariera feto-placentară. Datele provenite din utilizarea bromhexinului la femeile gravide sunt inexistente sau limitate. Bronhosolv nu este recomandat în timpul sarcinii şi la femei aflate la vârsta fertilă care nu utilizează măsuri contraceptive.

Bromhexinul se excretă în laptele matern. Trebuie luată decizia fie de a întrerupe alăptarea, fie de a se abţine de la tratamentul cu Bronhosolv, având în vedere beneficiul alăptării pentru copil şi beneficiul tratamentului pentru femeie.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Bromhexinul nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Informaţii importante privind unele componente ale Bronhosolv

Excipienţi: p-Hidroxibenzoat de metil (E 218) 3,5 mg, p-Hidroxibenzoat de propil (E 216) 1,5 mg pentru 5 ml soluţie orală.

Cum să utilizaţi Bronhosolv

Luaţi întotdeauna Bronhosolv exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi şi copii peste 10 ani: doza recomandată este de 5 ml (10 mg clorhidrat de bromhexin) de 3 ori pe zi.

Copii între 5 şi 10 ani: doza recomandată este de 2,5 ml (5 mg clorhidrat de bromhexin) de 3 ori pe zi.

O linguriţă dublu dozatoare conţine 2,5/5 ml soluţie orală (corespunzător la 5 mg clorhidrat de bromhexin/2,5 ml şi respectiv 10 mg clorhidrat de bromhexin/5 ml).

Mod de administrare

Bronhosolv se va administra cu o jumătate de oră după mese.

Durata tratamentului

Tratamentul trebuie să fie de scurtă durată (maxim 5 zile).

în cazul în care simptomatologia nu se ameliorează sau se agravează după 3 zile de tratament, adresaţi-vă medicului.

Dacă utilizaţi mai mult Bronhosolv decât trebuie

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Bronhosolv pot să apară reacţiile adverse într-o formă mai gravă sau pot apare alte simptome; ca urmare, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului sau mergeţi la cel mai apropiat spital.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Bronhosolv

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Bronhosolv poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:

Foarte frecvente:

care afectează mai mult de 1 utilizator din 10

Frecvente:

care afectează 1 până la 10 utilizatori din 100

Mai puţin frecvente:

care afectează afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000

Rare:

care afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000

Foarte rare:

afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000

Cu frecvenţă necunoscută

care nu poate fi estimată din datele disponibile

De obicei medicamentul este bine tolerat.

S-au observat următoarele reacţii adverse:

  • cu frecvenţă necunoscută, pot apare tulburări gastro-intestinale minore (greaţă, vărsături, diaree, dureri în capul pieptului); în cazuri izolate, ulcerul gastro-duodenal preexistent poate reapare; au fost semnalate cazuri de creştere trecătoare a valorilor concentraţiilor serice ale transaminazelor;
  • rar, pot să apară cefalee şi ameţeli;
  • foarte rar pot apare reacţii de hipersensibilitate, care pot include reacţii cutanate şi mucoase (erupţii cutanate tranzitorii, urticarie), edem facial, dispnee, precum şi hipertermie, frisoane, transpiraţii abundente, în cazuri izolate.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

Cum se păstrează Bronhosolv

Nu utilizaţi Bronhosolv după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A se utiliza în maxim 14 zile de la prima deschidere a flaconului. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Bronhosolv

  • Substanţa activă este clorhidratul de bromhexin. Un ml soluţie orală conţine clorhidrat de bromhexin 2 mg.
  • Celelalte componente sunt: acid tartric, p-Hidroxibenzoat de metil (E 218), p-Hidroxibenzoat de propil (E 216), apă purificată.

Cum arată Bronhosolv şi conţinutul ambalajului

Bronhosolv se prezintă sub formă de soluţie limpede, incoloră, inodoră, cu gust amar.

Este ambalat în cutii cu un flacon din PVC de culoare brună a 50 ml soluţie orală, închis cu capac cu filet, din polietilenă de culoare albă, sigilat cu inel de siguranţă din polipropilenă de culoare albă şi o linguriţă dozatoare din polistiren, dublă, a 2,5 ml şi respectiv 5 ml.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

S.C. Laropharm SRL România

Şoseaua Alexandriei nr. 145 A Bragadiru, Ilfov, România

 

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2012.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal