Acataleric, 10 mg comprimate

Producător: COSMEDICA Sp.z.o.o.
Substanță activa
Loratadină
Clasa ATC
N02BE
Format
comprimate
Afecțiuni
rinitele alergice, usturime oculară, mâncărime oculară, urticarie
Producător
US Pharmacia Sp.z.o.o.
Acțiune terapeutică
antihistaminic

Ce este Acataleric şi pentru ce se utilizează

Acataleric aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub numele de antihistaminice. Antihistaminicele ajută la reducerea simptomelor alergiei împiedicând efectele unei substanţe numită histamină, care este produsă în corpul nostru.

Acataleric ameliorează simptomatologia asociată rinitelor alergice (de exemplu: febra fânului), cum ar fi strănutul, secreţia nazală abundentă sau mâncărime nazală, usturimile sau mâncărime oculară.

Acataleric poate fi, de asemenea, utilizat pentru reducerea simptomelor de urticarie (mâncărimile, roşeaţa, precum şi numărul şi dimensiunile elementelor eruptive apărute pe piele).

Ameliorarea acestor manifestări se menţine pentru întreaga perioadă a zilei şi vă ajută să vă reluaţi activităţile zilnice obişnuite şi să dormiţi în mod normal.

Înainte să utilizaţi Acataleric

Nu utilizaţi Acataleric
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la loratadină sau la oricare dintre celelalte componente ale Acataleric.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Acataleric
Înainte de a utiliza Acataleric, informaţi-l pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist:
– dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi o afecţiune hepatică.

Utilizarea altor medicamente
Nu există interacţiuni cunoscute ale Acataleric cu alte medicamente.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Dacă sunteţi programat să efectuaţi orice test cutanat pentru alergii, nu trebuie să mai luaţi Acataleric cu două zile înainte de aceste teste, deoarece medicamentul ar putea influenţa rezultatele testelor.

Utilizarea Acataleric cu alimente şi băuturi
Acataleric poate fi administrat în timpul meselor sau între mese.
Dacă este administrat împreună cu alcoolul, Acataleric nu creşte efectele acestuia.

Sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, nu este recomandată administrarea de Acataleric.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
La doza recomandată, Acataleric nu va determina, probabil, somnolenţă sau scăderea vitezei de reacţie. Totuşi, foarte rar, la unele persoane poate apare somnolenţa, fapt ce le-ar putea afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Acataleric
Acataleric conţine lactoză şi dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Acataleric

Luaţi întotdeauna Acataleric exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi şi copii cu vârsta de 12 ani şi peste: luaţi un comprimat Acataleric o dată pe zi, cu un pahar cu apă, cu sau fără alimente.

Copii cu vârsta cuprinsă între 6 – 12 ani şi greutate peste 30 kg: un comprimat Acataleric, o dată pe zi, cu un pahar cu apă, cu sau fără alimente.

Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 – 12 ani şi greutate sub 30 kg: se recomandă alte concentraţii de loratadină.

La copii cu vârsta între 2 – 6 ani se recomandă alte forme farmaceutice adecvate vârstei (de exemplu, sirop).

Acataleric nu este recomandată copiilor cu vârsta sub 2 ani.

Pacienţi cu afecţiuni hepatice severe
Pentru adulţi şi copii cu vârsta cuprinsă între 6 – 12 ani şi greutate mai mare de 30 kg: un comprimat o dată la două zile, cu un pahar cu apă, cu sau fără alimente

Pacienţii vârstnici sau la cei cu afectarea funcţiei renale nu necesită reducerea dozei.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Acataleric
Luaţi Acataleric respectând întocmai prescripţia medicală. Totuşi, dacă aţi luat o doză de Acataleric mai mare decât cea indicată, luaţi imediat legătura cu medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Dacă uitaţi să utilizaţi Acataleric
Dacă aţi uitat să luaţi medicamentul la timp, puteţi să o faceţi cât mai curând posibil şi apoi să reveniţi la schema de administrare obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Acataleric
Respectaţi durata de tratament recomandată de medicul dumneavoastră. Dacă încetaţi să luaţi Acataleric mai curând decât vi s-a recomandat, manifestările bolii pot să reapară.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Acataleric poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Cele mai frecvente reacţii adverse menţionate la copiii cu vârste între 2 şi 12 ani sunt durerile de cap, nervozitatea şi oboseala. Cele mai frecvente reacţii adverse menţionate la adulţi şi adolescenţi constau în somnolenţă, dureri de cap, creşterea apetitului şi tulburări ale somnului (insomnie).

În perioada după punerea pe piaţă a loratadinei au fost raportate foarte rar cazuri de reacţii alergice severe, somnolenţă, ameţeli, palpitaţii, greaţă, uscăciune a gurii, indigestie, probleme hepatice, căderea părului, erupţii pe piele sau oboseală.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Acataleric

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25ºC.

Nu utilizaţi Acataleric după data de expirare înscrisă pe blister şi cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Acataleric
– Substanţa activă este loratadină. Un comprimat conţine loratadină 10 mg.
– Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, lactoză anhidră, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, crospovidonă, amidon pregelatinizat, acid stearic.

Cum arată Acataleric şi conţinutul ambalajului
Acataleric se prezintă sub formă de comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă, prevăzute cu o linie mediană pe una dintre feţe, cu rol de divizare în doze egale.

Acataleric este disponibil în cutii cu un blister a 7 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul
COSMEDICA Sp.z.o.o.
Rembielińska 20/52, 03-325 Warsaw
Polonia

Fabricantul
US Pharmacia Sp.z.o.o.
ul. Ziębicka 40, Wroclaw, 50-507
Polonia

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2011

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica