Cand “Aaah…” devine “Auu!”

Cauzele care fac ca actul sexual sa fie duresros sunt multiple.
  • Publicat:
Cand “Aaah…” devine “Auu!”
Cand “Aaah…” devine “Auu!”

Contactul sexual insotit de durere, cunoscut in lumea medicala drept dispareunie, poate genera o serie de probleme in cuplu. Pornind de la teama, subaprecierea propriei persoane si ajugand pana la neintelegeri cu partenerul, sentimentele negative si frustrarile pe care le creeaza pot distruge o relatie.

De ce doare sexul?

De cele mai multe ori, durerea apare atunci cand nu exista suficienta lubrifiere. In aceasta situatie, problema se rezolva daca femeia invata sa se relaxeze in timpul actului sexual, daca foloseste un lubrifiant din comert si daca partenerul acorda suficienta atentie preludiului. Atunci cand toate solutiile au fost epuizate, iar contactul sexual continua sa fie neplacut, se impune vizita la ginecolog. In acest caz este posibil ca organismul sa ascunda anumite suferinte ce trebuiesc tratate.

1. Vaginism – afectiune frecventa in randul tinerelor care abia si-au inceput viata sexuala, ce se manifesta printr-o contractie spasmodica a muschiului vaginal. Cauza este de  cele mai multe ori de natura psihologica si are la baza teama de durere.

2. Infectii in sfera genitala – vaginite nespecifice, colpite, infectii cu Candida, Tricomonas Vaginalis etc. De asemenea, probleme ale uterului, precum fibroame care dau dureri la penetrarea profunda. Atentie, durerile la penetrarea profunda pot fi cauzate si de un penis prea mare sau de adoptarea anumitor pozitii.

3. Afectiuni ale ovarelor – chisturi, care creeaza o senzatie neplacuta la nivelul abdomenului inferior, in special la penetrarea profunda.

4. Boli inflamatorii pelvine – inflamarea anumitor segmente ale organelor genitale feminine: anexita, salpingita, endometrita etc.

5. Sarcina ectopica sau extrauterina

6. Menopauza – caz in care mucoasa vaginala isi pierde supletea, devine uscata, iar lipsa de lubrifiere isi spune cuvantul.

7. Nastere naturala recenta – dupa nasterea naturala medicul recomanda o pauza sexuala de cel putin sase saptamani pentru ca vaginul sa se refaca.

8.  BTS – bolile transmisibile pe cale sexuala, care includ negi, herpes etc.

9.  Traumatisme ale organelor genitale survenite in urma accidentelor, manevrelor cu jucarii sexuale etc.   

Cum scapi de durere?

In anumite situatii, durerea nu necesita tratament medical. Spre exemplu, dupa o nastere ar trebui sa se astepte macar sase saptamani pana la primul contact sexual. In caz contrar durerile sunt aproape inevitabile. Pe de alta parte, femeile aflate la menopauza care se confrunta cu o uscaciune a vaginului, sunt nevoite sa solicite un tratament din partea medicului.

Acesta va recomanda o crema pe baza de estrogeni. Atunci cand infectiile genitale sau bolile inflamatorii sunt excluse, este foarte posibil ca terapia sexuala sa aiba succes. Unele femei trebuie sa-si rezolve problemele de natura psihologica, precum conflicte interioare, sentimente de vina sau imposibilitatea de a depasi un episod trist din trecut (abuz sexual).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Controverse despre punctul G
Controverse despre punctul G
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”