Terapia prin artă – beneficii pentru trup și suflet (P)

  • Publicat:

Terapia prin artă este un instrument foarte util folosit în abordarea holistică a tratamentului pacienților de orice vârstă, care se confruntă cu diverse tulburări fizice, mintale sau emoționale.

Art-terapia poate îmbunătăți funcțiile cognitive și motorii, precum și încrederea în sine.

De asemenea, este una dintre terapiile cu rezultate uimitoare în exteriorizarea sentimentelor, dezvoltarea capacității de a face față stresului, rezolvarea problemelor prin creșterea generării soluțiilor și alegerilor comportamentale, diminuarea fobiilor, scăderea în intensitate a anxietății, diminuarea comportamentului de evitare și fugă ori retragere, creșterea autonomiei, dezvoltarea capacității de simbolizare, precum și a limbajului expresiv.

În cadrul Centrului de Excelență pentru Asistența și Îngrijirea Persoanelor Vârstnice și Prevenirea Tulburărilor de Memorie VITALITAS, terapia prin artă este o formă de psihoterapie expresivă ce ocupă un loc important în abordarea holistică a tratamentului fiecărui rezident, în funcție de patologia evaluată încă de la internare de către psihologul clinician.

Procesul de creație, prin mecanisme specifice, antrenează mintea, corpul și spiritul și le oferă oamenilor o experiență transformatoare, cu reale efecte benefice asupra întregului organism.

Cercetările efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că art-terapia prezintă beneficii care depășesc sfera psihologică:

  • Ajută la reducerea durerilor cronice
  • Îmbunătățește calitatea vieții bolnavilor de cancer
  • Sprijină pacientul să facă față mai ușor unei dizabilități
  • Reduce stresul și anxietatea după un eveniment traumatic
  • Stimulează funcția cognitivă a persoanelor vârstnice cu demență
  • Ameliorează depresia în rândul pacienților cu boala Parkinson

Terapia prin artă nu presupune un talent deosebit, ci doar dorința de a o accesa pentru a deschide noi căi de exprimare a sentimentelor care de multe ori rămân nerostite.

Prin artă – care poate însemna pictură, sculptură, olărit, colaj – omul se regăsește pe sine, în adevărata lui menire, aceea de creator activ al mediului său înconjurător.

Multe persoane se tem că nu sunt suficient de creative sau de pricepute, însă terapia prin artă nu înseamnă perfecțiune, ci este vorba despre „călătoria” care aduce sinele în starea perfectă de relaxare, unde ne simțim în siguranță să ne exprimăm temerile, fără teama de a fi judecați.

La Centrul VITALITAS, orice situație delicată a seniorului tău se transformă într-o adevărată provocare pentru specialiștii noștri. Știm însă că printr-un efort consecvent și o abordare creativă îi vom găsi, până la urmă, rezolvarea.

Sună la 021 9012 si programează-ți o vizită la VITALITAS. Te așteptăm cu drag!

Urmărește CSID.ro pe Google News