Roxana Pănoiu, psiholog VITALITAS: importanța consilierii psihologice la persoanele vârstnice

Roxana Pănoiu, psiholog clinician al Centrului de Excelență pentru Asistență și Îngrijirea Persoanelor Vârstnice și Prevenirea Tulburărilor de Memorie, VITALITAS, vine cu informații despre efectele benefice ale consilierii psihologice.

Bunăstarea psihică influențează semnificativ starea de sănătate fizică. De aceea, este important să avem grijă de noi și din punct de vedere mental pentru a îmbătrâni frumos și sănătos. Iar pentru aceasta, ne poate fi de folos consilierea din partea unui psiholog.

Psihologul poate interveni cu succes și în cazul persoanelor aflate deja la vârsta a treia, pentru a le ajuta să obțină echilibrul psihic și să-l mențină.

În cadrul interviului pe care ni l-a acordat, Roxana Pănoiu, psiholog clinician al Centrului de Excelență pentru Asistența și Îngrijirea Persoanelor Vârstnice și Prevenirea Tulburărilor de Memorie, VITALITAS, ne-a explicat cât de mult influențează starea psihică sănătatea fizică, ce impact are stresul asupra sănătății, dar și modul în care intervine ca psiholog în a-i ajuta pe cei care doresc să obțină echilibrul psihic.

„Starea noastră fizică se leagă strâns de starea psihică pe care o avem cu toții. De aceea, nu putem să nu luăm în considerare factorii de risc care apar în urma dezechilibrului psihic Un factor foarte important și binecunoscut în zilele noastre este stresul, cunoscut drept boala secolului. În zilele noastre, stresul este un factor perturbator al stării psihice.

Pentru că nu facem față întotdeauna la stres, de cele mai multe ori, ajungem să ne îmbolnăvim. În România, s-au făcut studii care arată că 98 la sută dintre participanți sunt afectați pe acest aspect psihologic. Un sondaj arată că 78 la sută dintre participanți sunt afectați în principal profesional, financiar, iar 28 la sută dintre aceștia, adică mai mult de un sfert, recunosc că sunt afectați din motive familiale.

Nu doar stresul duce la afectarea sănătății fizice, există și alți factori psihologici. Putem să amintim depresia, anxietatea, care sunt alarmante în ultima perioadă. În cazul bolilor cronice, cum ar fi accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, cancer sau al bolilor neurodegenerative, bolile de memorie cum este boala Alzheimer, observăm frecvent depresia, anxietatea, insomniile și adicțiile” ne-a declarat psihologul Roxana Pănoiu.

Pentru a gestiona aceste probleme, este nevoie de evaluare și terapie. Iar consilierea psihologică face parte din complexul de servicii și terapii de care se bucură astăzi și rezidenții seniori ai Centrului de Excelență VITALITAS. Mai multe informații despre consilierea psihologică, dar și serviciile oferite de Centrul de Excelență pentru Asistență și Îngrijirea Persoanelor Vârstnice și Prevenirea Tulburărilor de Memorie, VITALITAS, puteți afla din interviul realizat cu Roxana Pănoiu, psiholog clinician la VITALITAS.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Roxana Pănoiu - Psiholog clinician
Roxana Pănoiu este consilier / psiholog clinician (psihoterapie integrativă și transgenerațională) în cadrul Centrului de Excelență pentru seniori VITALITAS. Educație și studii 2022 Universitatea Hyperion, București 2021 - prezent Asociația Română de Psihoterapie Integrativă 2022 ...
citește mai mult