Sănătatea mintală a milioane de persoane, pusă în pericol de pandemia de coronavirus

  • Publicat:
Sănătatea mintală a milioane de persoane, pusă în pericol de pandemia de coronavirus

Sănătatea mintală a milioane de oameni este grav afectată de criza COVID-19, în contextul accentuării temerilor și stărilor de anxietate și al perturbării serviciilor medicale de specialitate.

Lipsa interacțiunilor sociale din cauza pandemiei a avut și are în continuare efecte profunde asupra sănătății mintale, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, în cadrul unei conferințe la Geneva.

Serviciile pentru sănătatea mintală, întrerupte sau oprite în 93% din țările din întreaga lume

Potrivit OMS, țările au raportat întreruperea pe scară largă a mai multor tipuri de servicii critice pentru sănătatea mintală:

  • Peste 60% au raportat întreruperi ale serviciilor de sănătate mintală pentru persoanele vulnerabile, inclusiv copii și adolescenți (72%), adulți vârstnici (70%) și femei care necesită servicii prenatale sau postnatale (61%).
  • 67% au constatat întreruperi ale consilierii și psihoterapiei; 65% pentru serviciile de reducere a automutilării; și 45% la tratamentul de întreținere pentru dependența de opioide.
  • Aproape o treime (35%) au raportat întreruperi la intervențiile de urgență, inclusiv cele pentru persoanele care se confruntă cu convulsii prelungite; sindroamele de sevraj severe ale consumului de substanțe și delirul, adesea un semn al unei afecțiuni medicale subiacente grave.
  • 30% au raportat întreruperi la accesul la medicamente pentru tulburări psihice, neurologice și de consum de substanțe.
  • Aproape trei sferturi au raportat perturbări, cel puțin parțiale, ale serviciilor de sănătate mintală la școală și la locul de muncă (78%, respectiv 75%).

Un nou val de anxietate, atacuri de panică și depresie

În condițiile în care aceste servicii au fost întrerupte sau oprite în 93% din țările din întreaga lume, în timp ce solicitarea pentru sănătate mintală este în continuă creștere, depreHUB atrage atenția asupra dimensiunii emoționale a pandemiei și necesității de finanțare a acțiunilor de sănătate mintală publică în România.

Dacă pe durata izolării, în helpline, cazurile de anxietate și atacuri de panică au crescut cu 38% față de perioada octombrie 2019-februarie 2020, ne așteptăm ca în perioada următoare să ne confruntăm cu un nou val de anxietate, atacuri de panică, depresie și decompensări psihice cauzate de expunerea prelungită la stres, afirmă psiholog Yolanda Crețescu, fondatoarea proiectului depreHUB și președintele Asociației Happy Minds.

Chiar și atunci când pandemia va fi sub control, durerea, anxietatea și depresia vor continua să afecteze oamenii și comunitățile.

De aceea, serviciile de asigurare a consilierii și suportului emoțional prin helpline sunt astăzi de o importanță vitală pentru comunitate, pentru categoriile de persoane cu boli mintale, precum și pentru cei aflați în prima linie în lupta cu coronavirus.

Să nu uităm că, fără suport emoțional imediat, acei oameni pentru care suferința devine mult prea mare și greu de suportat pot recurge la gesturi radicale, inclusiv la a-și pune capăt zilelor, adaugă psihologul.

Psiholog Yolanda Crețescu, fondatoarea proiectului depreHUB

Suport psiho-emoțional gratuit în contextul crizei COVID-19

La începutul lunii octombrie, OMS afirma că, deși 89% dintre țări au raportat că sănătatea mintală și sprijinul psihosocial fac parte din planurile lor naționale de răspuns COVID-19, doar 17% dintre aceste țări au finanțare suplimentară completă pentru acoperirea acestor activități.

În aceste condiții, prin organizarea campaniei de strângere de fonduri #15ksmiles CHALLENGE, depreHUB a făcut demersuri pentru strângerea de fonduri, plasând România pe lista țărilor care au în strategiile de intervenție de criză acțiuni pentru sănătatea mintală.

Campania de strângere de fonduri s-a încheiat cu obținerea sumei de 20.000 de euro, bani care urmează a fi utilizați pentru ca 15.000 de persoane să poată primi în continuare suport psiho-emoțional gratuit pentru atacuri de panică, anxietate și depresie, prin intermediul helpline-ului depreHUB (0374.456.420), accesibil non-stop.

Peste 300 de persoane s-au înscris în competiție și au parcurs împreună 17.288 de kilometri pentru ca românii cu depresie și anxietate să poată fi ascultați, îndrumați și susținuți de consilierii depreHUB, pe perioada crizei COVID-19.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân