Coronavirusul împarte populația în două mari categorii. Cristian Andrei: Apar manifestări mintale ca în timpul războiului. Ce este Sindromul de oboseală pandemică

15.10.2020
Coronavirusul împarte populația în două mari categorii. Cristian Andrei: Apar manifestări mintale ca în timpul războiului. Ce este Sindromul de oboseală pandemică

Medicul psihiatru Cristian Andrei a spus, în cadrul unui webinar organizat de publicația Gândul, alături de Asociația Medici pentru România și Sanador, că după săptămâni de izolare din cauza coronavirusului încep să apară diferențe între oamenii adaptabili și cei mai puțin adaptabili. Cei din urmă sunt deseori afectați de sindromul de oboseală pandemică și tind să conteste existența COVID-19, să se revolte sau să aibă suspiciuni la adresa autorităților sau a medicilor.

„Toate aceste manifestări care au apărut în timpul pandemiei au fost încadrate în categoria tulburărilor de adaptare. Practic în momentul în care trec mai mult de 3 săptămâni în condiții noi, schimbate radical de viața anterioară, încep să apară unele mecanisme de adaptare din punct de vedere psihic, apoi urmează cele endocrine, metabolice și impactul asupra funcțiilor vegetative din organism”, declară medicul psihiatru Cristian Andrei.

După săptămâni se izolare, se văd diferențele între oamenii adaptabili și cei mai puțin adaptabili

„După 3 săptămâni de izolare, de atenție acordată într-o direcție anume, de așteptare, încep să se vadă care sunt diferențele dintre oamenii care sunt adaptabili și cei mai puțin adaptabili. Oamenii care au fost obișnuiți cu programe stricte, care sunt dependenți de servicii și de persoane, au fost primii afectați. Au devenit mai confuzi, au fost predispuși la conflicte cu oamenii din jur, au tendințe depresive. Au trecut mai mult de 3 săptămâni și acest lucru deja începe să contureze o serie nouă de diagnostice din punct de vedere medical.

Unul dintre ele este sindromul de epuizare sau de oboseală pandemică, oamenii nu mai au resursele să suporte această pandemie. Ei nu mai au răbdare, nu mai sunt dispuși să aplice regulile de protecție, nu mai sunt dispuși să aștepte”, adaugă doctorul.

Cei afectați de sindromul de oboseală pandemică sunt cei care contestă coronavirusul

„Cei care sunt afectați de epuizare pandemică sunt cei cu mai puțină educație, sunt cei care protestează, ține și de maturitate și de educație, există manifestări de revoltă, de contestare și – particular populației din România – multă manifestare paranoidă,  de suspiciune la adresa autorităților, a medicilor. Acestea sunt manifestări mintale care apăreau în foamete sau pe timpul războiului”, explică dr. Cristian Andrei.

Categoriile sociale cele mai afectate de COVID-19

„Categoriile sociale cele mai afectate sunt adolescenții, apoi sunt cuplurile. Observ tendințe tot mai accentuate de blazare a relațiilor, a scăzut interacțiunea celor din același cuplu. Au din ce în ce mai puține lucruri să-și spună, există o scădere a vieții intime, bărbații sunt mai afectați. Ei sunt uneori revoltați, au o stimă de sine scăzută, din cauza lor suferă atât cuplul, cât și întreaga familie”, spune Cristian Andrei.

Medicul Cristian Andrei a amintit de fenomenul fake news legat de pandemie

„S-a alterat discernământul cu privire la informații. Oamenii fac foarte multe lucruri online: de la școală, la serviciu și cumpărături. Din păcate, prea puțini oameni au discernământ cu privire la consumul de informații. Oamenii care primesc din mass-media cifre și se îngrozesc, ei nu primesc și soluții. O persoană nu știe să evalueze corect o informație, de exemplu vede pe Facebook ceva viral și o ia ca o știre științifică.”

Medicul a amintit de un program de ajutor care adună informații, iar medicii din toată lumea s-au oferit să „traducă” aceste informații pentru a fi înțelese și de cei fără cunoștințe medicale. „Informațiile sunt triate și ajung la oameni”.

„Avem o întreagă patologie a informației care se așază peste acest risc al epidemiei. Oamenii contestă virusul și fac precum un copil mic care atunci când vine cățelul închid ochii și cred că pericolul a dispărut.”

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Nora Neghină, psiholog: cel mai des întâlnite dependențe la români
Recomandări:
Ceața, frigul și umezeala – ce impact negativ au asupra sănătății
Ceața, frigul și umezeala – ce impact negativ au asupra sănătății
Depresia poate fi învinsă (Studiu)
Depresia poate fi învinsă (Studiu)