Machiavelismul: cum se comportă o persoană machiavelică și ce stă la baza transformării sale

  • Publicat:
Machiavelismul: cum se comportă o persoană machiavelică și ce stă la baza transformării sale

Machiavelismul este termenul ce se referă la teoriile expuse de Niccolo Machiavelli în cartea „Principele”, scrisă în 1513, după ce a pierdut funcția de secretar al Republicii Florența.

În această carte, el vorbește cu cinism despre politică și despre formele prin care se poate obține și păstra o funcție politică înaltă. În acest sens, el spune că minciuna, vicleșugul, lipsa de scrupule, trădarea, manevrele diabolice sunt permise.

Așa s-a născut, în psihologie, termenul de „machiavelism”, ce descrie persoanele care doresc să manipuleze comportamentul altora pentru a obține propriile scopuri.

Machiavelismul: cum se manifestă?  

În primul rând, trebuie să ținem cont de faptul că aceste persoane „machiavelice” au convingeri și atitudini prin care doresc să își atingă scopurile, independent de principiile moralei sau eticii.

Principiul politic de la care se pleacă este acela care pune problema dacă este mai bine să fii iubit decât temut. Răspunsul corect ar trebui să fie și una, și cealaltă. Însă, pentru că este greu să le obții pe amândouă, este de preferat să fii temut pentru a-ți păstra poziția socială.

În acest sens vorbim despre:

  • faptul că sunt foarte calculați și reci, au raționamente ce nu țin cont de sentimentele altora
  • acționează doar în interesul propriilor interese independent de părerile, opiniile sau sentimentelor altora
  • au o stimă de sine și o încredere în forțele proprii exagerate
  • fac alianțe sau prietenii bazate doar pe interese proprii, pe care le pot prezenta ca interese de grup
  • au un plan bine gândit și calculat pentru a obține tot ceea ce își doresc

De ce ajunge o persoană să aibă un comportament machiavelic

Cauzele machiavelismului pot ține de factorul genetic, de o traumă în istoricul persoanei sau pur și simplu de un mod de creștere defectuos. De cele mai multe ori însă, vorbim despre un trecut traumatic. Să nu uităm că și Machiavelli provenea dintr-o familie bună, cu părinți proveniți din familii de origini nobiliare, culte, dar cu puține resurse materiale.

Poate tocmai aceste probleme financiare au constituit o traumă ce a stat la baza convingerilor lui Machiavelli că trebuie să faci orice pentru a obține ceea ce îți dorești.

Astfel , putem spune că sărăcia, problemele dintre părinți, certurile, agresiunea fizică sau cea verbală, șantajul emoțional sau actele de violență din societate pot transforma individul, încă de la o vârstă fragedă, într-un „prădător perfect”, care va căuta în permanență să își atingă scopurile.

Machiavelismul poate ascunde o tulburare psihică?

Cu siguranță putem găsi o seamă întreagă de afecțiuni psihice, cum ar putea fi: psihopatia, sociopatia, paranoia, schizofrenia, tulburarea schizotipală, narcisismul. Pentru un diagnostic însă, este important ca fiecare individ să fie evaluat individual.

Ce poți face dacă ești într-o relație de cuplu cu o persoană machiavelică?

În primul rând, ar trebui să apelezi la un specialist pentru a putea înțelege dacă vorbim despre o boală gravă sau doar despre o atitudine greșită. Primul gând, atunci când avem o astfel de persoană în jur, este să o convingem pe ea să apeleze la specialist. Însă este aproape imposibil să o convingeți, pentru că ea se consideră deosebită, specială, puternică și crede că nu este nimic în neregulă cu ea.

Dacă apelând la specialist descoperiți că afecțiunea persoanei respective este gravă, puteți încerca împreună cu prietenii sau familia să o îndrumați spre un specialist. Dacă nu reușiți, poate fi momentul să vă găsiți un alt partener sau să aveți un plan mai lung, poate de ani de zile, în care să reușiți să îndreptați ceea ce trecutul a stricat în personalitatea respectivei persoane.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân