Cum să descoperi psihopaţii din viaţa ta

Relaţia cu un psihopat te schimbă, mai ales dacă este una de durată. Îţi răpeşte încrederea în tine, te face să te simţi mereu vinovată, neimportantă şi mereu în căutare de ajutor.
  • Publicat:
Cum să descoperi psihopaţii din viaţa ta

Relaţia cu un psihopat te schimbă, mai ales dacă este una de durată.  Îţi răpeşte încrederea în tine, te face să te simţi mereu vinovată, neimportantă şi mereu în căutare de ajutor.

Pe cât de uşor este să intri într-o astfel de relaţie (tocmai pentru că e seducător, câteodată manierat, plus că îţi pictează rapid viitorul vostru în cele mai optimiste culori – şi cine nu îşi doreşte, mai ales după o anumită vârstă, un bărbat care îţi vorbeşte despre un viitor comun? ), pe atât este de greu să te desprinzi.

Pentru că, în momentul în care realizezi cu ce tipologie ai de-a face, după ce multă vreme ai crezut că îl poţi salva, te încearcă cele mai contradictorii sentimente: de la milă şi compasiune, la teamă şi revoltă. Iar dacă mai ai de-a face şi cu un personaj violent, visele şi viitorul devin dintr-o dată sumbre. Şi e greu să pleci. Pentru că poate apela la ameninţări şi violenţe, gesturi disperate, gânduri suicidare.

Şi, dacă l-ai iubit şi mai apuci să ai şi vreun copil, doi, la care se adaugă şi firea-ţi mai slabă, o astfel de relaţie se încheie greu. Unde mai pui, că poate deveni mai toxică după despărţire. Şi, să ştiţi că nu vă vorbesc din filme, ci din pură experienţă.

Şi tocmai pentru că am vorbit cu mulţi psihologi de-a lungul vremii în căutarea unei soluţii, şi de data asta l-am lăsat pe Constantin Cornea, psihoterapeut, să facă un profil al psihopatului de care trebuie să te fereşti. 

“Din nefericire victima îşi dă seama foarte târziu că este prinsă ca într-o plasă de păianjen, îndeajuns de fină pentru a nu o descoperi imediat, dar şi foarte bine ţesută pentru a putea fi manipulată. Pentru că această este principala „calitate” a unui psihopat: să manipuleze în orice formă şi să se joace cu victima până ajunge să se plictisească sau până îşi găseşte o nouă victimă”, spune psihoterapeutul.

Dacă vrei să ştii dacă te afli într-o relaţie de: colegialitate, prietenie sau una  amoroasă cu un pshihopat, ar fi bine să ştii care sunt caracteristicile acestuia, nu de alta, dar să fugi cât te ţin picioarele:

Seducător

Psihopaţii folosesc ca prim element de manipulare seducţia. Pentru aceasta ei devin şarmanţi complimentând foarte des şi încercând să măgulească viitoarea victimă. De asemenea, este foarte grăbit în privinţa relaţiei, dorindu-şi ca aceasta să evolueze foarte rapid.

Mincinos

De cele mai multe ori poveştile pe care le spun despre propria viaţă sunt  aproape S.F. Au tendinţa de a exagera şi dramatiza propriul trecut pentru a părea o victimă. Dar această victimizare este o formă de maipulare prin care caută să deţină controlul viitoarei relaţii.

El are întotdeauna dreptate

Nu suportă să fie contrazis, iar dacă descoperi că a greşit cumva, nu recunoaşte sub nici o formă. Unii chiar îşi pierd cumpătul, devenind agresivi. El se consideră perfect şi superior tuturor.

Sexualitatea

Chiar dacă nu pune mare preţ pe intimitate sau apropiere, depune un efort exagerat pentru a impresiona şi la acest capitol.

Hărţuirea

Datorită instabilităţii emoţionale, cât şi a nevoii de a crea dependenţă, de foarte multe ori ia decizia bruscă de a rupe relaţia de cuplu. Face acest gest doar pentru a se convinge că sunteţi încă prinsă în plasă, nu pentru că asta îşi doreşte. În cazul în care sunteţi de acord şi încercaţi să va refaceţi viaţa, va deveni imediat teatral. Astfel va face tot felul de promisiuni, de declaraţii de dragoste, va plânge sau va implora să reluaţi relaţia. Numai că, odată ce îl iertaţi şi reluaţi relaţia, redevine rece şi distant.

Lipsa conformismului social

Nu îi place să aibă şefi, de obicei nu are un loc stabil de muncă sau a schimbat nenumărate job-uri. Toate acestea, poate spune el, din cauza altora care nu ştiu să îl respecte. El consideră de fapt că toată lumea are ceva cu el, că nu este înţeles şi apreciat la adevărată lui valoare.

Lipsa eticii sociale

Chiar dacă distinge diferenţa dintre bine şi rău, el urmăreşte să îşi atingă planurile dincolo de orice limită a eticii sociale. De aceea are o disponibilitate foarte mare de a încalca legea, de a fura din firma la care lucrează sau de a se folosi de prieteni pentru rezolvarea unor probleme personale fără a se simţi cumva dator să întoarcă serviciul sau să îl plătească.

Opinia psihologului Constantin Cornea:

În primul rând trebuie să înţelegeţi faptul că un psihopat este o persoană care nu simte nici un fel de empatie, care are un comportament lipsit de inhibiţii neavând de loc mustrări de conştiinţă.
De asemenea trebuie să ştiţi că de cele mai multe ori este charismatic, narcisist, hedonist urmărind manipularea tuturor pentru binele propriu. De aceea unerori este de preferat să căutaţi să va salvaţi pentru că salvarea lui este aproape imposibilă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”