Ghid de manevrat persoanele narcisiste

Narcisismul este o atitudine de dragoste si admiratie exagerata fata de propria persoana.
  • Publicat:
Ghid de manevrat persoanele narcisiste
Ghid de manevrat persoanele narcisiste

Narcisismul este o atitudine de dragoste si admiratie exagerata fata de propria persoana. Aparent o tulburare de personalitate inofensiva, aceasta fascinatie nemotivata nu este deloc sanatoasa si este asociata si altor tulburari personale, precum materialism, comportament antisocial, probleme de relationare.

O persoana narcisista poate fi distructiva pentru ea si pentru cei din jurul ei. Se considera excesiv de importanta, nu reueste sa empatizeze cu suferinta celorlalti si cere multa admiratie. Nu tine cont de cei din jurul sau si are un comportament arogant, egocentrist si atitudini ce o vor impinge intr-un final spre depresie.

Cum trebuie sa te porti cu o persoana narcisista?

Persoanele narcisiste nu urmaresc sa lege prietenii adevarate sau sa se ataseze emotional, ci sunt interesate doar de ce poti face tu pentru ele. Asa ca, un prim sfat ar fi:

1. Nu da dovada de slabiciune in fata lor

Pentru ca astfel, nu vei face altceva decat sa le cresti sentimentele de superioritate. Persoanele narcisiste sunt pline de ele chiar si in subconstient. Atunci cand cineva are o atitudine superioara fata de ceilalti, este perceput de cei din jur ca avand o problema de incredere in propria persoana si nu face decat sa isi verse frustrarile. In realitate insa, problema unei astfel de persoane este chiar parerea mult prea buna fata de ea insasi.

2. Nu le cauta scuze

Nici o persoana nu este motivata sa fie narcisista. Nimeni nu este perfect, iar cultul personalitatii nu este un lucru pozitiv. In fond, persoanele narcisiste sunt departe de a fi atat de perfecte si speciale cum se cred. Ele sunt ca niste copii mici ce nu tin cont de consecintele comportamentului lor.

3. Stabileste limite personale

Pentru ca lumea se invarte doar in jurul lor, narcisistii vor incerca sa te manipuleze nu doar pe tine, dar si pe toti cei cu care interactioneaza. Vor tipa, vor da vina pe ceilalti pentru ce li se intampla si tocmai de asta, ai nevoie sa stabilesti niste limite si sa nu ii lasi sa te raneasca.

4. Limiteaza contactul cu ei

Daca nu este o persoana foarte apropiata pentru tine, incearca sa nu te apropii foarte tare de ea. Daca insa locuiesti cu o persoana narcisista, ai nevoie de multa rabdare si sprijin ca sa ii faci fata. Asigura-te ca nu esti in pericol si ca ai parte de tot suportul si protectia celor dragi.

5. Nu te lasa manipulata

Incearca sa intelegi ca uneori persoanele narcisiste nu sunt constiente de faptul ca ii ranesc pe cei din jur. Uneori, in spatele narcisismului se ascunde o boala psihica sau o tulburare de personalitate.

Totusi, asta nu inseamna ca trebuie sa fii de acord cu ei si atunci cand te jignesc sau te fac sa te simti inferioara nu trebuie sa te consideri incapabila si limitata. Cultiveaza relatii in care sa fii apreciata si valorificata pentru ce esti.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Fericirea e contagioasa. Nu si la birou
Fericirea e contagioasa. Nu si la birou
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”