Nesuferitii biroului

Moara stricata, lenea intruchipata, apocaliptica, zgomotosul tupeist, (ne)seful urlator - probabil v-ati incruntat in clipa asta citind exemplele si amintindu-va cate fire albe v-au scos astfel de oameni la serviciu.
09.09.2009
Nesuferitii biroului
Nesuferitii biroului

Moara stricata, lenea intruchipata, apocaliptica, zgomotosul tupeist, (ne)seful urlator – probabil v-ati incruntat in clipa asta citind exemplele si amintindu-va cate fire albe v-au scos astfel de oameni la serviciu. Despre colegi imposibili am vorbit cu psihologul Emilia Potenteu.

Moara stricata – tran­ca­neste nimicuri, comenteaza pe toata lumea, este la cu­rent cu toate barfele, daca are la­cune pe undeva, le umple ea cu scenarii imaginare pre­zen­tate drept realitati indiscu­ta­bile. Instabila afectiv si im­pulsiva.

Cum o tratam? „Atitudinea trebuie sa fie fer­ma. A fixa «re­gulile jocului» este im­pe­rios necesar, cu ris­cul de a o trans­forma intr-un dusman ino­fen­siv. Nu trebuie ridiculizata, ci doar confrun­tata decent cu consecintele comporta­men­tu­lui ei”, spune specialistul nostru.

Apocaliptica – Criza eco­no­mica a picat la tanc pentru a-i alimenta angoasele si pe­simismul. O victima innas­cu­ta, perfectionata in plangerea de mila. „Rigiditate, orgoliu, neincredere, egocentrism. Nu poate intelege necon­cor­dan­ta ideilor ei cu ale celorlalti si ajunge sa se considere perse­cu­tata, urmarita, inselata„, expli­ca Emilia Potenteu.

O putem schimba? Categoric nu, reiese din sfatul psihologului „Este dificil sa-i castigi increderea si niciodata definitiv. Ideal ar fi de evitat contactul cu astfel de personalitati.”

Zgomotosul tupeist – cand iti e lumea profesionala cat mai putin draga si cat mai aglomerata pe el il apuca da­tul radioului tare. Sau scarta­i­tul pe pardoseala cu adidasii noi. Nu-i vina lui ca stai tu prost cu nervii. Si, ca sa intelegi, iti mai sufla si un fum de tigara in nas.

Cum il vede psiholo­gul nostru? „Indolent si nesimtitor. Caracteristici pentru persona­li­tate: incapacitate de menti­nere a relatiilor, intoleranta la ignorare, comportament ma­nipulativ.” El nu se mai poate schimba adauga Emilia Po­ten­teu asa ca… multa rabdare.

Lenea intruchipata – merge cat merge pe burta, ca mai apoi, cand nu se mai poate, sa gaseasca o alta solu­tie ca sa traga chiulul. Ca bine zice experta: „«capusa», «ruc­sac», «parazit» cu aere de om indispensabil si important”. Aceste tulburari sunt rezulta­tul traumelor copilariei, ale faptului de a nu fi „observat” de ceilalti sau de a fi privit ca o extensie a parintilor. Cum comunicam totusi cu ei? „Dificil, pentru ca incearca sa isi sustina o imagine perfecta si indestructibila. Dedesubt, e o persoana nesigura.”

(Ne)seful urlator – e apropiat de adevaratul sef, ze­­flemitor, repezitor si mereu ti­pator, plin de ifose si de neabordat. „Disciplina este principiul de existenta. Per­fec­tionist, militant al lucrurilor bine facute, de care rareori e satisfacut.

Un astfel de om poate suferi, din aceasta cauza, de anxietate ori depresie severa”, spune psihologul. Si noi cum ne intelegem cu el? „Respectam regulile lui si mentinem tiparele comunicationale pe care el le considera func­tionale”, adauga Potenteu.

Foto: PHOTOLAND

Scapa de stresul de la volan
Scapa de stresul de la volan
Recomandare video
Dr. Andreea Boiangiu: recoltarea de celule stem la naștere vs. clamparea întârziată