Manipularea psihologică în cuplu: ce tulburări de personalitate poate avea un manipulator şi cum îţi dai seama că eşti victima lui

Manipularea poate ascunde mai multe afecţiuni de natură psihică, de care uneori partenerul nici măcar nu este conştient.
  • Publicat:
Manipularea psihologică în cuplu: ce tulburări de personalitate poate avea un manipulator şi cum îţi dai seama că eşti victima lui

La baza manipulării poate sta uneori o tulburare de natură psihică, de care manipulatorul poate fi conştient sau nu.

De aceea, este bine să îţi dai seama la timp dacă te afli într-o relaţie ce îţi poate distruge stima de sine, valorile proprii, starea de echilibru, nivelul de energie, speranţa. 

De asemenea, te poţi trezi în situaţia în care poţi rămâne fără familie, prieteni, job, bani sau având datorii foarte mari, greu de acoperit.

Posibile tulburări de personalitate ale unui partener care te manipulează

Manipularea poate ascunde mai multe afecţiuni de natură psihică, de care uneori partenerul nici măcar nu este conştient. Printre acestea se numără:

Tulburarea de personalitate psihopată

Astfel de oameni manipulează din instinct pentru a-şi atinge orice scop. Sunt oameni lipsiţi de sentimente şi scrupule, iar pentru ei contează doar propriile dorinţe, fără a ţine seama, în niciun fel, de nevoile victimei. De foarte multe ori, victima este prinsă într-o capcană, în care este stoarsă până la epuizare de energie. Astfel îi este distrusă încrederea în sine, dar şi în capacitatea de a ieşi din acea situaţie.

Tulburarea de personalitate paranoidă

Aceşti oameni sunt permanent suspicioşi, neîncrezători, mânioşi şi se consideră nedreptăţiţi de ceilalţi sau de soartă. Pot ajunge să îşi „manipuleze” partenera sau prietenii, tocmai pentru a-i include în povestea lui de viaţă, în care toată lumea are ceva cu el. Dacă nu eşti atentă, te poţi trezi în tot felul de procese sau de certuri, fără nicio bază reală.

Tulburarea de personalitate schizoidă şi cea schizotipală

Persoanele cu astfel de tulburări te pot atrage în propria poveste de viaţă, în care ele nu au nevoie de nimeni, de familie, prieteni sau colegi. Sunt persoane singuratice, fără nevoie de socializare. În cazul în care intri în relaţie cu o astfel de persoană, te poţi trezi că ai renunţat de mult la propria nevoie de socializare, la relaţiile care contau pentru tine, izolându-te fără să îţi dai seama.

Tulburarea de personalitate borderline

Sunt persoane ce au senzaţia că nimeni ne le vrea, trăind cu teama că vor rămâne singure. Acest mod de gândire le face să se comporte impulsiv, au o gândire în alb şi negru, trăiri emoţionale foarte intense şi incontrolabile, comportament autodistructiv, imagine de sine distorsionată. Toate acestea te pot prinde într-o tornadă de sentimente contradictorii ce îţi pot distruge echilibrul intern.

Tulburarea de personalitate narcisică

Au o atitudine aroganţă, superioară, sunt invidioşi, lipsiţi de empatie, se consideră unici şi speciali, exagerându-şi talentele sau realizările. De aceea au tendinţa de a-i exploata pe ceilalţi pentru binele propriu sau pentru anumite avantaje. Au fantezii de putere, frumuseţe sau dragoste ideală. Toate acestea îţi pot reduce stima de sine, transformându-te în victima aflată în adoraţie permanentă faţă de narcisist.

Tulburarea de personalitate adictivă

Dependenţa de alcool, de droguri, de jocuri de noroc, jocuri video, mâncare, exerciţii fizice, de adrenalină sau de senzaţia că viaţa trebuie trăită la maximum în orice clipă sunt dependenţe ce îţi pot da viaţa peste cap, în situaţia în care ai o relaţie de cuplu sau de prietenie cu o persoană ce suferă de această afecţiune.

În cazul în care eşti într-o relaţie cu o persoană care suferă de o anumită tulburare de personalitate, este foarte important să îţi dai seama la timp de acest lucru. Doar aşa te poţi ajuta pe tine şi, în cazul în care şi acea persoană este de acord, şi pe aceasta.

Ce trebuie să faci dacă te regăseşti în situaţiile descrise mai sus

Este important să mergi la un psihoterapeut, pentru evaluarea stării tale de sănătate psihică. Este posibil, în urma interacţiunilor toxice, să fi dezvoltat depresie, anxietate, atacuri de panică, tulburare obsesiv-compulsivă, lipsa stimei de sine, tulburări ale somnului, tulburări ale vieţii sexuale, gânduri de suicid. De aceea este important să construieşti, împreună cu un psihoterapeut, un plan prin care să îţi regăseşti echilibrul şi plăcerea de a-ţi trăi viaţa.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian