Vrei să scapi de un obicei prost? Tratează-te cu compasiune

Atunci când încerci să scapi de un obicei prost și ai un eșec minor te poate deturna de la atingerea scopului.
  • Publicat:
Vrei să scapi de un obicei prost? Tratează-te cu compasiune

Studiile arată că atunci când încercăm să scăpăm de un obicei prost, dezamăgirea declanșează o atitudine care transformă un simplu eșec minor într-o recidivă majoră. Astfel, ajungeți să vă întoarceți la vechiul obicei, la care încercați, de fapt, să renunțați de ceva timp. Deci cum puteți face să reușiți să vă atingeți scopul? Iată care este secretul!

Dr. Janet Polivy de la Universitatea din Toronto a cercetat aceste efect de recădere, pe care l-a numit: „Ce naiba?”. Ea a servit mai multor persoane care se aflau la dietă felii neobișnuit de mari de pizza pentru a le compara cu persoanele care nu țineau dietă și cărora li s-au servit felii mai mici. Când le-a pus la dispoziție și un platou de prăjituri, persoanele care țineau dietă au fost înclinate să mănânce mai multe dulciuri decât persoanele care nu țineau dietă. Se pare că cei care se aflau la regim au perceput pizza ca pe o formă de îngăduință față de propria persoană.

Dacă aveți deja o dispoziție proastă, apar mai multe șanse să vă implicați într-un comportament riscant (consum de alcool, mâncare excesivă sau fumat) și ulterior nu vă veți mai simți prost în legătură cu eșecul.

Starea proastă de spirit eclipsează obiectivul de a distruge un anumit obicei și autosabotajul oferă o cale de ieșire – permisiunea de a derula orice comportament pe care încercați, de fapt, să îl schimbați. Una dintre cele mai bune strategii pentru a vă împiedica să cădeți în recidivă este să vă tratați cu compasiune. Însă, în așa fel încât auto-compasiunea să nu se transforme în delăsare și (re)căderea în vechiul obicei nesănătos.

Auto-compasiunea: rețeta pentru oprirea autosabotajului

Dacă sunteți ca majoritatea oamenilor, atunci cel mai probabil vă luați peste picior atunci când greșiți, încercând să scăpați de un obicei prost. Probabil considerați că auto-ridiculizarea vă poate ajuta să deveniți mai buni, dar adevărul este că nu funcționează așa. Nu trebuie să vă reprimați pentru a face schimbări de succes. Când înlocuiți auto-condamnarea cu auto-compasiunea, rupeți ciclul de auto-sabotaj și favorizați schimbarea pozitivă în aproape orice faceți.

Atunci când suferiți un eșec în procesul de a scăpa de un obicei prost – indiferent dacă încercați să reduceți cantitatea de alcool, să rămâneți într-un regim de exerciții fizice sau să nu mai fumați – acceptarea exactă a locului în care vă aflați fără a vă critica vă va face să aveți mai multe șanse de reușită. Cel puțin asta spun cercetătorii și ar trebui să îi credem pe cuvânt. Ei spun că acea compasiune pentru propria persoană vă va permite să faceți față experienței dureroase. Dimpotrivă, sentimentele negative ce se nasc din obișnuința de a vă auto- condamna vă vor face mult mai mult rău.

6 sfaturi pentru a evita eșecul și pentru a vă atinge obiectivele

Acești pași vă pot împiedica să vă subminați progresul și să vă îndepliniți obiectivele:

Acceptați înfrângerea, lăsați deoparte frustrările și înlocuiți judecata cu auto-compasiune pentru a vă putea recupera mai repede.
Gândiți-vă că dacă renunțați la acea țigară, bere sau bucată de tort suplimentară vă faceți o favoare și o faceți pentru propria sănătate.

Oferiți-vă câte o vorbă reconfortantă după o înfrângere. Mângâierea de sine sub formă de discuții și cuvinte de susținere reduce stresul și  ajută să reveniți asupra obiectivului.

Gândiți-vă la un obstacol sau o greșeală ca la o lecție pe care o puteți învăța în loc de un eșec greu de suportat ori un moment în care să îți scadă stima de sine. Gânduri de genul: “Știam eu că nu voi putea” sau că “Sunt prea slab” sau că “Nu sunt în stare” nu vă fac să treceți mai ușor peste acea înfrângere, ci vă vor adânci dezamăgirea.

Amintiți-vă cum un obstacol vă poate face mai puternici și mai rezistenți și activați-vă resursele personale pe care trebuie să le folosiți pentru a îndeplini scopul final. Priviți obstacolul ca pe o provocare și eșecul ca pe un pas spre succes, nu ca pe o dezamăgire.

Amintiți-vă acest lucru: succesul și eșecul vin la pachet. Atâta timp cât balansul tău continuă totuși să se îndrepte către succes, află că fluctuațiile sunt perfect normale.

Poate fi dificil să ne îndeplinim scopul, mai ales atunci când avem de parcurs o cale destul de lungă și anevoioasă, însă este important să fim blânzi cu noi înșine și să lăsăm auto-critica de-o parte.

Succesul vine, într-adevăr, la pachet cu eșecul, însă important este să ne menținem pe poziții și să avem grijă de noi: să ne oferim o vorbă bună din când în când și puțină compasiune! Până la urmă, dacă nu avem noi grijă de noi, cine să aibă? Însă, n-ar trebui să cădem – din prea multă auto-compasiune – în extrema delăsării și neîndeplinirii obiectivului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân