Jordan B. Peterson: alte 12 reguli de viață

Jordan B. Peterson este un psiholog clinician renumit pentru viziunea sa asupra echilibrului vieții.
  • Publicat:
Jordan B. Peterson: alte 12 reguli de viață
Credit foto: Jonathan Castellino

Jordan B. Peterson a fost ieri la București să vorbească despre alte 12 reguli de viață, cuprinse în cartea sa Dincolo de ordine. Profesorul și psihologul canadian este cunoscut pentru bestseller-ul 12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru, o carte care a fost vândutâ în 5 milioane de exemplare, dar și pentru clipurile și podcasturile sale sau nenumăratele studii publicate împreună cu doctoranzii săi.

La evenimentul care a strâns patru mii de oameni, Jordan B. Peterson a vorbit despre alte 12 reguli de viață pe care le-a strâns în noua sa carte.

Regula I Nu denigra cu ușurință instituțiile sociale sau realizările creative

Această regulă descrie relația dintre structurile sociale stabile și predictibile și sănătatea psihologică individuală și argumentează ideea potrivit căreia, pentru a-și păstra vitalitatea, aceste structure trebuie actualizate de oameni creativi.

Regula II Imaginează-ți cine ai putea fi și apoi țintește neclintit în direcția aceea

Regula II analizează o imagine alchimică veche de secole, pornind de la câteva povești pentru a lămuri natura și dezvoltarea personalității umane integrate.

Regula III Nu ascunde în ceață lucrurile nedorite

Această a treia regulă avertizează în privința pericolelor evitării informațiilor (vitale pentru primenirea continuă a psihicului) semnalate de apariția unor emoții negative cum ar fi durerea, anxietatea și frica.

Regula IV Observă că oportunitatea stă ascunsă acolo unde s-a abdicat de la responsabilitate

Jordan B. Peterson argumentează prin regula IV că sensul care îi susține pe oameni în vremuri dificile poate fi găsit nu atât în fericire, cât în adoptarea voluntară a unei responsabilități mature pentru sine și pentru alții.

Regula V Să nu faci ceea ce urăști

Aceasta folosește un singur exemplu, inspirat din experiența de psiholog clinician a autorului, pentru a ilustra ideea că este necesar, la nivel personal și social, să dăm ascultare imperativelor conștiinței morale.

Regula VI Renunță la ideologie

A renunța la ideologie, în viziunea lui Jordan B. Peterson, înseamnă că e periculos să atribuim cauza unor probleme individuale ș sociale complexe unor variabile singular precum sexul, clasa ori puterea.

Regula VII Muncește din răsputeri la un singur lucru și vezi ce se întâmplă

Regula VII conturează relația dintre strădania disciplinată într-o singură direcție și făurirea caracterului individual capabil să reziste în fața adversității.

Regula VIII Alege-ți o cameră din casa ta și încearcă să o faci cât mai frumoasă cu putință

Autorul, prin această regulă, se concentrează pe importanța vitală a experienței estetice cag hid pentru ceea ce este adevărat, bun și fortifiant în experiența umană.

Regula IX Dacă vechile amintiri încă te supără, notează-le atent și complet

Regula IX susține prin argumente clare că experiențele din trecut – a căror rememorare rămâne încărcată de suferință – pot fi debarasate de oroare printr-o explorare verbală voluntară, printr-o reconsiderare.

Regula X Fă planurile cuvenite și muncește asiduu pentru a menține romantismul în relația ta

Această regulă observă importanța negocierii pentru a se putea menține bunăvoința, respectful reciproc și a cooperării cordiale, fără de care nu poate fi susținută nicio poveste de dragoste adevărată.

Regula XI Nu trebuie să-ți permiți să devii resentimentar, mincinos sau arogant

Regula XI se deschide cu o descriere a lumii experienței umane într-o manieră care explică de ce a fi resentimentar, arrogant sau mincinos poate avea consecințe catastrofale și descrie o rută alternativă.

Regula XII Fii recunoscător, în pofida suferințelor tale

Recunoștința față de tragediile inevitabile ale vieții trebuie considerate ca o manifestare principală a admirabilului curaj moral necesar pentru a ne continua dificilul marș prin viață.

cestea sunt cele 12 reguli pe care Jordan B. Peterson le expune în noua sa carte, pe care a lansat-o recent și la București.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
5 secrete pentru a te aprecia mai mult
5 secrete pentru a te aprecia mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân