5 secrete pentru a te aprecia mai mult

A te aprecia mai mult este, uneori, o misiune dificilă.
  • Publicat:
5 secrete pentru a te aprecia mai mult

A te aprecia mai mult este o datorie pe care fiecare dintre noi o avem față de noi înșine. Pentru persoanele care se critică în mod constant și chiar abuziv, ideea de a se vedea într-o notă pozitivă poate părea imposibilă, cu atât să se aprecieze din ce în ce mai mult. Cu toate aceasta, iată că există modalități practice de a ne îmbunătăți nu numai încrederea și stima de sine, ci și imaginea noastră generală de sine. Iată șase trucuri pe care le putem pune cu toții  în aplicare, pentru a ne ajuta să ne iubim și apreciem puțin mai mult.

Practică iubirea necondiționată

Derivată din budism, această formă de a te aprecia este reprezentată totodată și de o acceptare necondiționată, precum și de o bunătate față de toate ființele, inclusiv față de tine! O modalitate de a o practica este să-ți așezi mâna pe inimă și să inspiri adânc, asigurându-te că vei extinde expirația mai mult decât inspirația. Pe măsură ce respiri profund, repetă la expirare mantra „Am încredere în mine”. Fă asta de aproximativ cinci ori, apoi repetă: „Sunt demn de iubire”. Repetă și acest gest de cinci ori. S-ar putea să nu pară credibil la început, dar practică în fiecare zi timp de cel puțin o săptămână și observă că vei începe să te simți puțin mai apropiat față de tine însuți – și puțin mai puțin autocritic. E importantă repetiția, pentru că creierul rescrie fostele conexiuni de autocritică doar prin repetiție constantă.

Amintește-ți realizările trecute pentru a te aprecia

Când suntem într-o stare mentală negativă și ne simțim dezamăgiți față de noi înșine, e posibil să uităm de toate momentele din viața noastră când am reușit să obținem ceea ce ne-am dorit și ne-am simțit destul de bine în legătură cu o realizare. Fă un scurt exercițiu și notează pe o listă toate lucrurile bune pe care le-ai făcut în timpul vieții și care ți-au produs o stare de încredere în tine, indiferent cât de mari sau mici ar fi acestea. Acest lucru te va ajuta să îți amintești că ești, de fapt, capabil să reușești în orice îți propui și că ai capacitatea de a-ți sărbători victoriile.

Fii blând cu tine

Este imposibil să satisfaci orice dorință, să faci toate sarcinile perfect și să nu faci niciodată greșeli. Știi deja asta, dar atunci când dai de eșec, poți ajunge să te pierzi într-o mare de gânduri negative și inutile. Ca drept urmare, este important să poți rupe acest tipar și să fii blând cu tine pentru momentele în care greșești, amintindu-ți de toate celalalte  în care ai reușit să faci lucrurile bine. Fii totodată conștient că dacă ai putut în trecut, vei putea și de acum înainte, depășind eșecurile și piedicile de moment.

Nu te feri de provocare

Provocă-te să faci în fiecare lună un lucru care te scoate puțin din zona de confort. Spre exemplu, găsește-ți curajul de a invita un coleg despre care nu știi foarte multe lucruri, dar îți dorești să afli, în oraș, la o cafea. Sau pleacă singur într-o vacanță. A ieși din zona de confort și a te expune și „a te arunca” în necunoscut sunt instrumente care te ajută foarte mult să îți crești aprecierea și încrederea de sine.

Reamintește-ți de toți cei care te susțin și te-au susținut de-a lungul timpului

Rezervă-ți câteva momente pentru a-ți aminti de oamenii care au crezut în tine de-a lungul vieții, sau te-au susținut într-un fel sau altul. (Nu trebuie să fie încă în viața ta.) Imaginează-ți că fiecare dintre ei îți oferă cuvinte de încurajare și te îmbrățișează, spunându-ți: „Poți face asta! Am încredere în tine. Ești mult mai capabil decât crezi”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân