Învață să spui „NU” fără a te simți vinovată. Renunță la a mai fi un people pleaser

  • Publicat:
Învață să spui „NU” fără a te simți vinovată. Renunță la a mai fi un people pleaser
Sursa foto: shutterstock

Un prieten, un frate, partenerul de viață sau șeful, toți aceștia pot fi greu de refuzat în anumite contexte. Totuși, atunci când simți că limitele personale îți sunt încălcate și că, pur și simplu, anumite situații nu țin de tine, învață să spui „NU”. Ferm, răspicat, concis. 

Cum să spui „NU” astfel încât să nu te simți vinovată?

Suntem oameni. Ne place să fim în compania celor dragi, să avem o viață socială activă. Însă, uneori facem lucruri doar de teamă să nu îi pierdem pe ceilalți. 

A spune „DA” oricând, în orice situație, este o modalitate extraordinară pentru a obține acceptarea celorlalți. Însă, presupune energie consumată, epuizare, chiar frustrare în multe dintre cazuri. 

Citește și: De câte ori zici ”DA” când de fapt vrei să spui ”NU”? Iată ce greșeală mare faci!

Fii categorică

Nu știi cum să spui „NU” fără a răni sentimentele cuiva? Trebuie să o faci cu blândețe, în primul rând. Politicos și scurt. Poți încerca de pildă „Îmi pare rău, astăzi nu voi putea să te ajut” sau „Din păcate azi nu am timp, te rog înțelege-mă”. Cert e că trebuie să fii concisă, și nu să te lungești cu argumentele.

Nu oferi explicații

Așa cum am spus și anterior, nu oferi prea multe argumente. Atunci când începi să te justifici, s-ar putea să transmiți nesiguranță. Desigur, aici poate varia de la caz la caz. Într-o discuție cu partenerul de viață pot există explicații, dar spre exemplu într-o speță legată de job, atunci când o colegă îți cere să o ajuți, îi poți spune scurt „Din păcate acum sunt prinsă cu task-urile mele, îmi pare rău”.

Citește și: Ce este egoismul sănătos și cum îți poate îmbunătăți calitatea vieții?

Înțelege oamenii și intențiile lor

Din păcate nu toți oamenii sunt bine intenționați. Este firesc și de la sine înțeles să refuzi situații în care nu te simți ok sau propuneri care nu te caracterizează. În acest caz gândește-te la cel care ți-a adresat rugămintea. Așa cum el își urmărește propriul interes, tu de ce nu ți l-ai urmări pe al tău? Și a fi liniștită?

Răspunde la întrebare cu o altă întrebare

O tehnică populară și preluată din manualele de psihologie ar fi să răspunzi la întrebare printr-o altă întrebare. De pildă, șeful îți poate cere ceva suplimentar până la terminarea programului de lucru. Ei bine, în cazul acesta, tu îi poți răspunde „Sigur, în acest moment mă ocup de x,y,z lucruri, cum ai dori să le prioritizez?”. Și vezi vedea cum șeful tău va înceta să mai facă presiuni asupra ta și îți va respecta munca și programul.

Citește și: Învaţă să spui NU la locul de muncă! 5 metode prin care nu rişti să fii concediat

Surse: Huff Post, FlashPack, Mindfulness For Health

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”