Imaginea corporală și social media

Imaginea corporală are strânsă legătură cu imaginea de sine și încrederea în sine.
  • Publicat:
Imaginea corporală și social media

Imaginea corporală a tinerilor (fie că sunt adolescenți sau adulți tineri) este influențată de social media. Un studiu recent spune că reducerea utilizării rețelelor sociale îmbunătățește semnificativ imaginea corporală a acestora.

„Adolescența este o perioadă vulnerabilă pentru dezvoltarea problemelor de imagine corporală, a tulburărilor de alimentație și a bolilor mintale”, a declarat Gary Goldfield, omul de știință care a condus studiul, medic în cadrul Spitalului de Copii al Institutului de Cercetare din East Ontario, SUA.

Pentru a înțelege mai bine efectele cauzale ale reducerii utilizării rețelelor sociale asupra imaginii corporale, Goldfield și colegii săi au efectuat un studiu pilot cu 38 de studenți, diagnosticați cu niveluri ridicate de anxietate și/sau depresie.

Unii dintre participanți au fost rugați să-și limiteze utilizarea rețelelor sociale la cel mult 60 de minute pe zi, în timp ce altora li s-a permis accesul nerestricționat. În comparație cu participanții care au avut acces nelimitat, participanții care și-au restricționat utilizarea au reușit să atingă îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește imaginea lor de sine generală (dar nu și greutatea lor), după trei săptămâni. Din cauza dimensiunii reduse a eșantionului, cercetătorii nu au putut efectua o analiză semnificativă și din perspectiva efectului genului.

În prima săptămână a experimentului toți participanții au fost instruiți să-și folosească rețelele sociale așa cum ar face-o în mod normal. Utilizarea rețelelor sociale a fost măsurată folosind un program de urmărire a timpului de expunere la ecran, căruia participanții i-au furnizat o captură de ecran zilnic. După prima săptămână, jumătate dintre participanți au fost instruiți să reducă utilizarea rețelelor sociale la cel mult 60 de minute pe zi. La începutul experimentului, participanții au răspuns și la o serie de afirmații despre aspectul lor general, precum: „Sunt destul de mulțumit de felul în care arăt” sau „Sunt mulțumit de greutatea mea”, folosind scale Likert, o scară de 5 puncte, unde 1 = „niciodată” și 5 = „întotdeauna”. Participanții au completat un chestionar similar la sfârșitul experimentului.

În următoarele trei săptămâni, participanții care au fost instruiți să restricționeze utilizarea rețelelor sociale au redus-o cu aproximativ 50%, la o medie de 78 de minute pe zi față de grupul de control, care a avut o medie de 188 de minute de utilizare a rețelelor sociale pe zi.

Studiul a fost realizat pe tineri cu anxietate și depresie

Participanții care și-au redus utilizarea rețelelor sociale au avut o îmbunătățire semnificativă a modului în care și-au perceput atât aspectul general, cât și greutatea corporală după cele trei săptămâni, în comparație cu grupul de control, care nu a observat nicio schimbare semnificativă. Genul nu părea să facă nicio diferență în efecte.

Cu toate că studiul actual a fost realizat la scară foarte mică, Goldfield și colegii săi sunt în proces de realizare a unui studiu mai amplu pentru a vedea dacă reducerea utilizării rețelelor sociale poate fi menținută pentru perioade mai lungi și dacă această reducere poate duce la beneficii psihologice și mai mari cu adevărat.

O imagine corporală proastă apărută din comparația cu pozele aproape perfecte ale persoanelor influente din social media este un semnal de alarmă pentru părinții acestor tineri. Perfecționismul nu există și, chiar dacă pozele pe social media sunt prelucrate și sunt aplicate filtre, ele sunt repere cu care se compară tinerii. De aceea, reducerea utilizării social media poate avea o influnță benefică a modului în care tinerii se văd pe ei înșiși.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Infidelitatea: 4 mituri
Infidelitatea: 4 mituri
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân