Natalia Pavalachi Pittet: cum afectează diagnosticul de cancer viața sexuală

Diagnosticul de cancer afectează viața sexuală. Mai multe informații despre această situație ne-a oferit Natalia Pavalachi Pittet, sexolog.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Despre diagnosticul de cancer și cum poate afecta viața sexuală, ne-a povestit Natalia Pavalachi Pittet, sexolog, într-una din emisiunile Ce se întâmplă doctore Live.

Diagnosticul de cancer afectează imaginea corporală, și, implicit și viața sexuală. Cu cât avem o imagine corporală mai bună și ne simțim mai bine în corpul nostru și vom avea o viață sexuală activă și pozitivă. Însă și reciproca este valabilă: cu cât avem o viață sexuală mai bogată, ne vom simți și mai bine în corpul nostru și ne va crește imaginea de sine.

O femeie care trece printr-o astfel de experiență traumatizantă, toate schimbările pe care le întâlnește, o pot face să simtă ca o rană deschisă. Din păcate, gândurile acestei femei nu mai sunt neapărat la sexualitate, sunt, poate, spre supraviețuire.

În legătură cu reconstrucția mamară, este important de văzut care dintre subpersonalitățile pacientului ia această decizie, după diagnosticul de cancer. Pentru că în Terapia schemelor se spune că suntem mai multe părți în noi. Dacă decizia este luată de adultul sănătos care spune că are nevoie de această reconstrucție pentru că vreau să am o imagine corporală care să-mi placă. Dar este posibil ca decizia reconstrucției să fie luată de o parte care să vrea această intervenție doar pentru a se simți bine. Ori, o reconstrucție nu poate vindeca părerea cuiva despre el însuși sau ce nu a vindecat un proces de terapie sau de autocunoaștere. Pentru că dacă nu ai ajuns deja la starea de bine înaintea reconstrucției, aceasta nu poate aduce acea stare.

Sunt persoane care nu vor să își facă reconstrucția, tocmai pentru că vor să vadă dovada faptului că au supraviețuit cancerului, sunt recunoscătoare corpului lor că au trecut împreună printr-un diagnostic atât de greu și au reușit împreună să învingă cancerul. Dezvoltă un fel de atașament față de rana mastectomiei.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Natalia Pavalachi Pittet - Sexolog clinician
Natalia Pavalachi Pittet este Sexolog clinician, cu o activitate privată în cabinetul său din Lausanne, Elveția. Sexoterapeută de cuplu și în individual Fondatoare și formatoare în cadrul Scolii online Sex Talk Academy. Studiile și instrumentele utilizate în practica sa clinică: Formare ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Sexolog clinician
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult