Dr. Dragoș Zamfirescu: Reconstrucția mamară în cancerul de sân

Reconstrucția mamară a ajutat la creșterea stimei de sine mai multor paciente ce au fost afectate de cancerul de sân.

Există viață și după cancerul de sân! Iar reconstrucția mamară și creșterea stimei de sine pe care aceasta o aduce este o parte importantă a calității vieții post mastectomie. Am vorbit cu Dragoș Zamfirescu, medic primar în chirurgie plastica estetică și microchirurgie reconstructivă, doctor în științe medicale, despre reconstrucția mamară în cancerul de sân. Și despre speranța și schimbare în bine a vieții pacientei cu cancer!

De ce ar trebui să apeleze la reconstrucție femeile cu cancer de sân

Dr. Dragoș Zamfirescu ne-a spus că și-ar fi dorit ca în clinica pe care o conduce să fi avut loc mai multe operații de reconstrucție mamră la pacientele cu cancer de sân. Femeile au nevoie de o astfel de intrevenție pentru că astfel le crește stima de sine, se pot simți din nou feminine și le poate ridica moralul, dar și calitatea vieții. Pacientele cu cancer vor să fie admirate de soți, vor să se simtă din nou femei, chiar dacă au fost nevoite să facă o operație radicală care să le salveze viața.

Reconstrucția mamară: când este indicată

Acest tip de intervenție se face doar când pacienta este bine din punct de vedere oncologic, verdict pe care îl oferă un medic oncolog. Ideal ar fi să existe o echipă pluridisciplinară formată și din oncolog și din medicul chirurg ce urmeză să efectueze reconstrucția pentru a stabili cât mai bine care este momentul optim pentru realizarea acesteia. Cu cât stadiul este mai incipient, cu atât se poate face reconstrucția în aceeași intervenție cu mastectomia. Însă reconstrucția imediată nu este doar o poveste a reîncrederii în sine a femeii afectate de cancer și nu este o poveste pentru toată lumea. În niciun caz nu înseamnă că este mai ușoară decât reconstrucția tardivă. Dimpotrivă, riscurile apariției complicațiilor sunt mult mai mari decât în reconstrucția tardivă. Tocmai de aceea, indicația reconstrucției trebuie luată cu mare grijă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Dragoș Zamfirescu - Medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă
Dr. Dragoș Zamfirescu, medic primar Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă, e imposibil de caracterizat în câteva rânduri. Îi place cuvântul GRIJĂ – sună atât de simplu! – pentru că adună în el toată candoarea, pasărea și inteligență de care este capabil. Pacienții ...
citește mai mult
Când și cum te ajută dieta MIND
Când și cum te ajută dieta MIND