Prof. Dr. Elvira Brătilă: Chirurgia conservativă în cancerul de col uterin

Chirurgia conservativă redă speranța femeilor cu cancer de a avea copii.

Chirurgia conservativă în cancerul de col uterin ajută femeile tinere să poată face copii după intervenția chirurgicală. Am discutat despre această statistică negativă, despre posibilitățile de prevenție ale cancerului de col, dar și despre metodele moderne de tratament ale cancerului de col uterin, cu un medic dedicat luptei pentru viață a aceastor paciente, Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică ginecologie, un om care a adus progres domeniului său, fiind primul ginecolog care a realizat chirurgia conservatoare a cancerului de col pe cale total minim invazivă.

La nivel global, 1,3 milioane de femei sunt diagnosticate anual cu cancere ginecologice. În anul 2018, la nivel mondial s-au înregistrat 569.847 de cazuri noi de cancer de col uterin, fiind a patra cauză de mortalitate la femei în lume. În ciuda eforturilor de conștientizare, a metodelor de screening și de prevenţie prin vaccinare, România se află încă pe primul loc ca mortalitate prin cancer de col uterin între țările Uniunii Europene.

Cancerul de col uterin are în țara noastră o statistică negativă, în special la femeile tinere, fără copii. Din acest motiv doamna Prof. Dr. Elvira Brătilă a început în 2006 alături de Prof. Dr. Petre Brătilă chirurgia conservativă la cancerul de col uterin pentru aceste femei ce își doreau să poată face și copii ulterior. Acest tip de chirurgie conservativă s-a făcut inițial pe cale vaginală, limfadenectomia realizându-se laparoscopic. Pentru ca, ulterior, în 2017, doamna Prof. Dr. Elvira Brătilă să poată face acest tip de chirurgie total robotic, fiind singura din România care face acest lucru. Chirurgia conservativă realizată total robotic este făcută de  puțini medici la nivel mondial tocmai pentru că, pe de o parte chirurgul trebuie să știe ce presupune o intervenție conservatoare în cazul cancerului de col, iar pe de altă parte să aibă abilitățile chirurgiei minim invazive, astfel încât pacientei să i se poată oferi o intervenție sigură din punct de vedere oncologic, dar care să o și poată ajuta ulterior să rămână însărcinată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Prof. dr. Elvira Brătilă - Medic primar obstetrică-ginecologie
Prof. Dr. Elvira Brătilă este Medic primar obstetrică-ginecologie, Șef Clinică Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie “Prof. dr. Panait Sarbu", Membru fondator al  Societăţii de Endometrioză și Fertilitate Est-Europeană și Președintele Societăţii Române de Uroginecologie. Prof. ...
citește mai mult
Mirela Retegan: dieta de Paște
Mirela Retegan: dieta de Paște