Cele 7 simptome ale cancerului ovarian care ar trebui să le trimită pe femei la doctor

12.05.2021
Cele 7 simptome ale cancerului ovarian care ar trebui să le trimită pe femei la doctor
Sursa foto: Shutterstock

Există anumite simptome ale cancerului ovarian care ar trebui investigate la medic. Printre acestea, balonarea, urinarea frecventă și oboseala. Depistat la timp, cancerul ovarian poate avea o rată de supraviețuire de până la 94%. Din păcate, de cele mai multe ori este depistat târziu, fapt care reduce drastic șansele de supraviețuire. De aceea este important să acorzi atenție simptomelor cancerului ovarian și să mergi la medic cât mai curând pentru o consultație.

Spre deosebire de alte tipuri de cancere la femei, pentru care s-au dezvoltat programe de screening și diagnosticare precoce, așa cum este cancerul de sân și cel de col uterin, pentru cancerul ovarian nu se poate face o astfel de detectare timpurie și multe cazuri sunt diagnosticate târziu.

Cancerul ovarian are cea mai ridicată rată a mortalității dintre toate cancerele ginecologice. De aceea, cunoașterea acestor simptome ale cancerului ovarian este extrem de importantă și poate salva vieți.

Cancerul ovarian nu este un diagnostic singular, ci mai degrabă este un termen umbrelă pentru mai mult de 30 de tipuri de cancer care afectează ovarele, trompele uterine și cavitatea peritoneală.

Cele mai frecvente simptome ale cancerului ovarian

„Coaliția mondială pentru cancerul ovarian” a făcut recent un studiu la nivel internațional pe 1.500 de femei care trăiesc cu cancer ovarian și a constatat că 9 din 10 femei au avut mai multe simptome înainte de diagnostic. Dar, în același timp, 2 femei din 3 nu auziseră de cancer ovarian sau nu știau nimic despre el înainte de diagnosticare.

Înțelegerea simptomelor și prezentarea din timp la medic pot salva vieți în cancerul ovarian.

Printre cele mai frecvente simptome ale cancerului ovarian se numără:

  • Balonare persistentă: abdomenul rămâne crescut în dimensiune câteva zile;
  • Probleme de alimentație – senzația de sațietate se instalează rapid;
  • Durere – în zonele pelvine sau abdominale;
  • Urinări frecvente și urgente;
  • Oboseală extremă/persistentă;
  • Scădere sau creștere inexplicabilă în greutate;
  • Sângerări inter-menstruale sau după instalarea menopauzei.

Dacă aveți aceste simptome, adresați-vă de urgență medicului de familie sau medicului ginecolog. Lăsați deoparte teama de un diagnostic așa grav. Cancerul ovarian depistat în primul stadiu poate avea o rată de supraviețuire de 94%. În stadiul IV, rata de supraviețuire este de doar 17%. Cel mai bine este să vă prezentați din timp la medic, spune Cezar Irimia, președintele FABC.

Cancerul ovarian și mutațiile genetice

Mutațiile genetice joacă un rol important în apariția acestui tip de cancer, între 10% și 15% din cazurile de cancer ovarian având mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA2.

Identificarea acestora permite evaluarea prognosticului și luarea unor decizii terapeutice de către medicii oncologi, astfel încât pacientele să beneficieze de o terapie personalizată, adaptată la tipul de cancer de care suferă, pe baza analizei genetice.

Cancerul ereditar reprezintă un mod de transmitere a informațiilor genetice. În situația în care un membru al familiei este diagnosticat cu cancer ovarian sau de sân și este identificată o mutație, există un risc crescut ca aceasta să se transmită ereditar.

Pentru astfel de cazuri există paneluri multigenice (teste de identificare a mutațiilor) recomandate de ghidurile internaționale care oferă informații complete și fiabile pacienților și familiilor acestora.

Analize pentru depistarea cancerului ovarian

Diagnosticul de cancer ovarian se pune în urma unor investigații combinate: control ginecologic, ecografie transvaginală sau pelvină, test de sânge CA-125, uneori PET-CT și biopsia.

Este important de știut ca testul Babeș Papanicolau (PAP) nu are niciun rol în diagnosticul cancerului ovarian.

Pe 12 mai, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) marchează Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian. Cu acest prilej a fost organizată o conferință online pe care o puteți urmări la acest link. 

În România, anul trecut, 1.909 femei au fost diagnosticate cu cancer ovarian și 1.121 au murit din cauza acestei boli.

Cel mai nou articol Video:
Dr. Adriana Lucia Celebidache: beneficiile laserului în stomatologie
Recomandări:
10 lucruri pe care le poți face pentru a preveni atacul cerebral
10 lucruri pe care le poți face pentru a preveni atacul cerebral
Inteligența artificială depistează mincinoșii. Cum funcționează testul
Inteligența artificială depistează mincinoșii. Cum funcționează testul