Infidelitatea: 4 mituri

Infidelitatea poate distruge, de cele mai multe ori, un cuplu.
  • Publicat:
Infidelitatea: 4 mituri

Infidelitatea este unul dintre motivele principale pentru care cuplurile se destramă, dar și pentru care oamenii apelează la un terapeut. Deși majoritatea oamenilor consideră că știu tot ce e de știut despre infidelitate, specialiștii avertizează că este foarte important să renunțăm la preconcepții și credințe limitative atunci când trecem printr-un astfel de episod, mai ales dacă ne dorim o șansă de împăcare. Iată 4 dintre miturile cel mai des întâlnie legate de infidelitate, cu care se confruntă psihologii în cabinet:

 

Mit 1: Infidelitatea implică sex

 

Deși dorința de a avea parte de sex cu un partener diferit, de a încerca ceva nous au de a face mai des sex sunt motivele multor infidelități, oamenii înșală din multe alte motive, inclusiv furie, nevoia de a dovedi că sunt atrăgători sau tineri, nevoia de afecțiune sau atingere, nevoia de a se simți iubiți și nevoia de a-și dovedi autonomia.

Atunci când unul dintre parteneri descoperă că a fost trădat, își imaginează adesea că acest lucru s-a întâmplat din cauză că a intervenit în viața celuilalt o persoană mai tânără, mai sexy sau mai atractivă, într-un fel sau altul. Apoi, ajung să fie complet surprinși când „amantul” sau „amanta” nu este deloc așa cum și-au imaginat ei. Adesea, partenerii care înșală mărturisesc faptul că au făcut acest lucru pentru că aveau nevoie să se simtă ascultați sau importanți, nu doar de a avea parte de o partidă de sex uimitoare.

 

Mit 2: Întotdeauna este mai bine să recunoști că ai trădat partenerul

 

Aici povestea este cu dus și întors: Dacă scopul cuiva este pur și simplu de a scăpa de vinovăție, ar fi destul de egoist, presupunând că încheie (sau s-a încheiat) aventura fără daune colaterale. Desigur, dacă o aventură este descoperită de partenerul trădat, cu siguranță ar fi mai mai bine să o recunoaștem, deoarece minciuna și mușamalizarea pot face lucrurile mai complicate și, de obicei, relația eșuează.

Deschiderea subiectului de a avea, de a încheia sau de a lua în considerare o aventură poate fi o modalitate puternică de a începe o conversație despre dorința de a îmbunătăți o relație. Cu siguranță va atrage atenția unui partener.

 

Mit 3: Dacă ești vigilent, poți preveni infidelitatea

Crezi că partenerul tău te va înșela? Este puțin probabil, dacă relația este plăcută, partenerul tău mulțumit, comunicarea ca la carte și sexul satisfăcător, nu? Ei bine, vei fi surprins să descoperi că nu există nicio garanție. Dar unii parteneri încearcă să controleze totul și să obțină acea „garanție”: inspectează telefonul mobil al partenerului lor, le cer mereu explicații, încearcă să îi verifice tot timpul.

Însă lucrurile nu funcționează așa. Adevărul este că dacă partenerul tău vrea să înșele, te va înșela. Și chiar dacă ai putea preveni infidelitatea dacă ești mereu în alertă și îl controlezi, chiar vrei să trăiești mereu cu acest stres?

 

Mit 4: Dacă te-a înșelat o dată, te va înșela mereu

 

Sondajele estimează că la o persoană care a înșelat, riscul de a înșela din nou e de trei ori mai mare comparativ cu cei care nu au înșelat niciodată. Fie din cauza durerii, sentimentului lor de rușine sau din cauza ambelor, unele persoane care au înșelat sunt absolut șocate de fidelitate, în primă fază. Apoi, e important să treacă printr-un process: terapie, dezvoltare personală. Dacă reușesc să iasă din acest proces cu o nouă înțelegere a propriei ființe, a intimității, a trădării sau a înțelegerii nevoii din spatele înșelatului, atunci ar putea să învețe să fie fidel. Unele dintre cele mai bune căsătorii au ajuns să fie (în cele din urmă) construite astfel.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân