A fost descoperit trucul care poate preveni infidelitatea într-o relație

Există vreo modalitate de a reduce tentația de a înșela în cadrul unei relații? Un nou studiu despre infidelitate sugerează că… da.
  • Publicat:
  • Actualizat:
A fost descoperit trucul care poate preveni infidelitatea într-o relație
Envato

Statisticile privind infidelitatea în cupluri variază foarte mult de la studiu la studiu, mai ales pentru că subiectul este unul inconfortabil, iar onestitatea nu este chiar punctul forte al celui care înșală.

Totuși, cele mai recente sondaje arată că multe dintre cuplurile din lume au experimentat înșelatul, fie că au fost înșelați sau au fost chiar ei cei care au rătăcit de-a lungul anilor pe care i-au petrecut într-o relație monogamă.

Mai interesant este, însă, noul studiu publicat în Journal of Sex Research, care nu a încercat să identifice cât de obișnuită este infidelitatea în rândul cuplurilor, ci mai degrabă cum poate fi ea evitată.

Trucul împotriva infidelității

Concluzia a fost următoarea: ca să eviți drama infidelității, trebuie să încerci să pui lucrurile în perseptivă, adică să te pui în locul partenerului.

„Descoperirile noastre oferă o modalitate prin care oamenii pot rezista tentațiilor pe termen scurt: trebuie să te oprești puțin și să te gândești cum va fi afectat partenerul tău stabil de dorința ta de a căuta un partener alternativ”, a declarat Gurit E. Birnbaum, profesor de psihologie în cadrul Universității Reichman din Israel, și coautor al lucrării de cercetare.

Punerea în perspectivă scade simultan interesul sexual și cel romantic pentru terți parteneri.

„Punerea în perspectivă poate stimula empatia față de potențiala suferință a partenerului, a adăugat Birnbaum. Atunci când există un conflict între atracția a doi posibili parteneri și scopul de a menține o relație deja în proces, a pune totul în perspectivă poate înclina balanța în favoarea considerațiilor pe termen lung față de plăcerile ce pot surveni pe termen scurt.”

Cum au descoperit cercetătorii acest truc?

În cadrul a trei studii, 408 participanți (213 femei israeliene și 195 bărbați israelieni, cu vârste cuprinse între 20 și 47 de ani) au fost desemnați aleatoriu fie să adopte punctul de vedere și trăirile partenerului, fie să nu le adopte. (Participanții erau toți în relații monogame, mixte, de cel puțin patru luni.)

Ca parte din experiment, participanții au fost puși să evalueze trăsături ale unor străini atrăgători, să se gândească la ei, dar să se și întâlnească cu ei, în timp ce psihologii au înregistrat pe de o parte interesul față de străinii cu care interacționau, pe de altă parte dorința și angajamentul pe care le manifestau față de partenerii lor actuali.

Când intervenea perspectiva a ceea ce putea să urmeze în cazul partenerului stabil, angajamentul și dorința față de acesta creștea.

Studii anterioare au demonstrat că, atunci când oamenii se simt epuizați, iar capacitatea lor de autoreglare este scăzută din cauza stresului, este mai puțin probabil să reziste tentației de a înșela.

Noile cercetări completează tot ce am știut până acum despre infidelitate cu o poziție pe care dacă o testezi, ar putea avea beneficii foarte mari nu numai în cazul escapadelor de o noapte, dar și în cazul relațiilor premeditate, cum ar fi relațiile amoroase de la birou, care pot dura mai mulți ani.

Citește și: Oamenii geloși descoperă mai repede infidelitatea: iată de ce!

Sursă: huffpost.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân