Legătura dintre herpes și cancer. Poate provoca herpesul cancer?

Bolile cu transmitere sexuală au fost și ele studiate privind o legătură cu cancerul. În acest caz, poate produce herpesul cancer? Iată care este legătura dintre herpes și cancer.
  • Publicat:
Legătura dintre herpes și cancer. Poate provoca herpesul cancer?
Foto: shutterstock

Cancerul este una dintre cele mai îngrjorătoare boli la nivel global. Încă de când a fost descoperit, medicii și oamenii de știință și-au dedicat viața descoperirii tratamentului pentru cancer. Cauzele din spatele apariției cancerului sunt stilul de viață, alimentația și mediul înconjurător. De asemenea, bolile cu transmitere sexuală au fost și ele studiate privind o legătură cu cancerul. În acest caz, poate produce herpesul cancer? Iată care este legătura dintre herpes și cancer.

Un studiu din ianuarie 2021 arată că infecțiile cu virusul herpes simplex de tip 2 sunt corelate într-o incidență mai mare decât normală cu cancerul de col uterin. Cancerul de col se comportă ca o boală cu transmitere sexuală și nu este limitată doar la infecția cu HPV.

Cu toate astea, alte studii concluzionează că HSV-2 nu este un factor de risc major. Studiul arată că acest tip de herpes poate fi co-factor, dar nu în toate cazurile de cancer de col uterin.

Pe de altă parte, herpesul zoster a fost asociat imunosupresiei și riscului crescut de cancer. În urma unui review sistematic și a unei meta-analize a dovezilor asupra herpesului zoster și riscului de cancer s-au examinat efectele intervențiilor pentru prevenirea HSV, unde pacienții au fost tratați de cancer. Efectele tratamentelor pentru HSV au fost și ele studiate. Tratamentele pentru cancer au fost eficiente atunci când au fost asociate unei infecții virale precum HSV, se arată în cercetarea publicată în 2009.

Infecția cu HSV de tip 1 recurentă în cazul pacienților imunocompromiși, în urma tratamentului pentru cancer poate fi mai agresivă, mai dureroasă și cu o vindecare mai lentă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân