Emoţiile: ne ajută sau ne sabotează în realizarea planurilor?

Despre emoţii şi cum ne afectează acestea, aflăm din noua carte a profesorului universitar B.J. Fogg, ”Obiceiuri Mici. Schimbări mari”.
07.07.2020
Emoţiile: ne ajută sau ne sabotează în realizarea planurilor?

Când vrem să realizăm o schimbare majoră în viaţa noastră, ne aşteptăm să fie greu. De multe ori, amânăm la nesfârşit momentul să ne lăsăm de fumat, să trecem la dietă sau să începem o viaţă activă pentru că ne imaginăm luni şi poate ani de frustrări, când prin eforturi uriaşe ne vom mobiliza zi de zi voinţa să ne atingem scopul. Dar schimbările de durată nu se realizează prin astfel de metode, ci mult mai simplu. Şi fiecare dintre noi are la îndemână toate instrumentele potrivite pentru a reuşi.

Acest lucru îl demonstrează B.J. Fogg, cel mai important nume la nivel mondial în ce priveşte ştiinţele comportamentale. Profesor la Universitatea Stanford, California, B.J. Fogg afirmă în bestsellerul Obiceiuri mici. Schimbări mari:

”În cercetările mele referitoare la formarea obiceiurilor, începute prin anul 2009, am descoperit că există trei aspecte care vor crea schimbări durabile: revelaţia, schimbarea mediului sau schimbarea obiceiurilor pas cu pas”.

Metoda Micilor Obiceiuri, care a schimbat vieţile a zeci de mii de oameni este descrisă de B.J. Fogg în cartea sa devenită bestseller „New York Times”, „USA Today” şi „Wall Street Journal”. În esenţă, această metodă presupune selectarea obiceiului pe care vrem să-l introducem în rutină, simplificarea lui, alegerea unui moment-ancoră când să-l îndeplinim şi sărbătorirea după fiecare reuşită. Pentru multe persoane, ideea de a sărbători mici izbânzi este lipsită de sens. Ce rost ar avea să sărbătorim realizarea a două flotări atunci când vrem să începem o viaţă activă? Însă profesorul american explică: Emoţiile creează obiceiul. Nu repetiţia. Nici frecvenţa. Nimic magic. Emoţiile.

Autoritatea nr. 1 la nivel mondial în ştiinţele comportamentale ne spune că, dacă mintea noastră asociază noul obicei cu o emoţie pozitivă, avem toate şansele să creăm o schimbare de durată. Aceasta dintr-un motiv foarte simplu: dacă un obicei sau o situaţie ne provoacă disconfort major, vom căuta să o eliminăm cât mai repede, iar obiceiul nu va intra în rutina noastră, indiferent cât l-am repeta.

Dacă ştim să manevrăm circuitele creierului, putem accesa uimitorul potenţial uman de a învăţa şi de a produce schimbări. Avem oportunitatea de a folosi mecanismele neurologice de care dispunem ca să creăm senzaţii pozitive şi să ne schimbăm comportamentul.

Astfel explică B.J. Fogg legătura dintre emoţie şi crearea unei schimbări de durată. Dacă experinţa ne va produce o emoţie pozitivă, vom dori să o repetăm iar şi iar şi astfel va deveni parte a comportamentului nostru.

Din acest punct de vedere, este esenţial ca după fiecare reuşită, cât de mică, să celebrăm momentul, să ne bucurăm de succesul repurtat, chiar dacă acesta nu este mare. Însă, cu paşi mici, drumul către adevărata schimbare, va fi parcurs.

Ce se întâmplă în creierul uman?

Ceea ce se întâmplă în interiorul creierului tău când primeşti încurajări nu e magie — e un mecanism neurochimic. Senzaţia plăcerii determină creşterea nivelului dopaminei, un neurotransmiţător (un mesager chimic al creierului) care controlează centrul recompensei din creier, ajutându‑ne să ne reamintim ce comportament a produs acea senzaţie de plăcere ca să‑l repetăm. Cu ajutorul dopaminei, creierul înregistrează relaţia cauză‑efect, creând aşteptări pentru viitor.

În Obiceiuri mici. Schimbări mari aflăm cum să ocolim frustrările care apar în procesul schimbării, prin cunoaşterea modului de funcţionare a creierului şi „manipularea” lui astfel încât să servească scopurilor noastre. Şi totodată, descoperim o modalitate uşoară şi plăcută de a parcurge drumul de la identitatea actuală la cea pe care ne-o dorim.

În volumul Obiceiuri mici. Schimbări mari, B.J. Fogg ne oferă „reţete” pentru eliminarea obiceiurilor nedorite, pentru îmbunătăţirea capacităţii de concentrare, pentru consolidarea relaţiilor, a sănătăţii psihice, pentru reducerea stresului şi chiar pentru părinţii care lucrează de acasă.

 

Recomandare video
Cea mai bună pâine pentru slăbire: pastila de dietă