Eco-anxietatea: ce este și cum poate fi tratată?

Una dintre cele mai noi tulburări de tip anxios luată sub lupa specialiștilor în psihologie este eco-anxietatea, determinată de frica exagerată de distrugerea iremediabilă a mediului înconjurător.
  • Publicat:
Eco-anxietatea: ce este și cum poate fi tratată?
Foto: profimedia / Eco-anxietatea: ce este și cum poate fi tratată?

Una dintre cele mai noi tulburări de tip anxios luată sub lupa specialiștilor în psihologie este eco-anxietatea, determinată de frica exagerată de distrugerea iremediabilă a mediului înconjurător. Astfel că efectele climatice precum distrugerea locuințelor, limitarea resurselor de hrană sau imposibilitatea de acordare de ajutor medical pot afecta sănătatea mentală a unora dintre noi. De altfel, creșterea succesivă a nivelului marilor și oceanelor, dar și schimbările de ordin climatic pot genera în cazul multora afecțiuni psihice, afecțiuni ce se pot croniciză în timp.

Eco-anxietatea: efectele schimbărilor de ordin climatic asupra sănătății mentale

Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii americani, aproape 70% din oamenii din Statele Unite ale Americii se arată îngrijorați de schimbările climatice, iar 51% din aceștia se simt neputincioși.

Experțîi au subliniat faptul că sănătatea mentală poate fi afectată în diferite moduri de schimbările de ordin climatic, iar modul de manifestare ar putea include adevărate traume și șocuri. Astfel, persoanele afectate pot ajunge să experimenteze chiar și tulburarea de stres posttraumatic.

Anxietatea, depresia, abuzul de substanțe calmante, pierderea controlului, descărcările nervoase, frică sau sentimentul de neajutorare – toate acestea pot completă tabloul clinic al eco-anxietățîi.

Anxietatea climatică: cauze și tratament

Potrivit specialiștilor, știrile cotidiene prezentate în spațiul public ce au că subiect schimbările climaptice și impactul lor asupra noastră pot reprezenta o cauza reală pentru eco-anxietate.

De asemenea, unii indivizi pot dezvoltă această tulburare și din cauza comportamentului altor semeni față de mediul înconjurător. Și chiar și propriile acțiuni cu efecte directe asupra naturii pot conduce la aparita simptomelor de eco-anxietate.

Cât despre simptomele cele mai frecvente, specialiștii sustin că regăsim:

  • Teamă că ceva groaznic se poate întâmplă
  • Iritabilitate
  • Senzație de oboseală
  • Dificultate în concentrare
  • Migrene
  • Dureri abdominale sau musculare
  • Greață

Stările de rău mai sus descrise care îi pot afecta pe oameni nu sunt legate de evenimente extreme sau de tulburări de stres posttraumatic, ci mai degrabă de o frică cronică de amenințări viitoare. Asfel că toate aceste probleme generate de anxietatea de tip climatic pot fi ținută sub control, spun specialiștii, prin următoarele acțiuni:

  • Întâlniri de grup cu cei care se ocupă de mediul înconjurător
  • Discuții active cu voluntari care militează pentru protejarea naturii
  • Luarea unor măsuri cu privire la protecția mediului precum reciclarea sau stilul de viață sănătos
  • Promovarea unei legături puternice cu natură
  • Informarea corectă
  • Optimismul

În același timp, pentru a putea depăși cu o mai mare ușurință toate aceste efecte provocate de eco-anxietate, cei afectați ar trebui educați de așa manieră încât să poată înțelege impactul schimbărilor climatice și să învețe să facă față efectelor pe care acestea le produc.

Sursa: sheknows.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Tulburarea de panică: noi abordări
Tulburarea de panică: noi abordări
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân