Cum se vindecă o traumă: 5 sfaturi utile

Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le avem în vedere când dorim să ne reparăm pe noi în interior și să scăpăm de traumă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum se vindecă o traumă: 5 sfaturi utile
Sursa foto: Shutterstock

Trauma este acel moment dificil care a făcut într-un fel sau altul ca viața fiecăruia dintre noi să se schimbe brusc. Vorbim poate despre refuzul ca o persoană apropiată să ne aprecieze așa cum ne dorim sau poate chiar am fost bruscați, agresați de cineva de la care ne așteptam la iubire. Astfel de experiențe sunt de natură să ne dărâme și pe cei mai puternici dintre noi. Și totuși…. orice se poate repara.

Ce trebuie să știi când vrei să scapi de o traumă

1. Rezolvarea unei traume necesită timp

Ea nu poate trece de pe-o zi pe alta. Soluția magică prin care căutăm să uităm ceea ce s-a întâmplat este una înșelătoare. Dacă uităm, ne ferim să înfruntăm durerea și dezamăgirea.

Trauma este ca o rană: prima dată se curăță și apoi, cu îngrijirea cuvenită, se închide și lasă un semn care nu mai provoacă disconfort.

În funcție de gravitatea traumei, vorbim despre luni sau despre ani de reparație.

2. Nu putem repara ceea ce nu înțelegem

Așa cum nu poți repara un ceas dacă nu știi cum ar trebui să funcționeze el corect și cum anume se învârt rotițele, nu poți face liniște în mintea ta dacă nu știi ce anume nu funcționează cum ar trebui.

La fel ca la un mecanism fragil, trebuie să privești cu atenție și în profunzime și să te întrebi:

  • De ce mă simt trist?
  • Ce înseamnă tristețea?
  • Ce anume îmi provoacă tristețea?
  • Ce fel de tristețe este?
  • Este legată de un sentiment de abandon, un sentiment de expunere, o fragilitate etc.?
  • Unde este locul acestor emoții pe care le resimt ca fiind deranjante?

Spre exemplu, tristețea poate fi privită ca o stimă de sine care nu a fost îndeajuns asimilată.

3. Pentru a putea repara, avem nevoie de clarificare

Este nevoie să izolăm simptomul și să vedem când apare, unde apare, ce anume îl declanșează.

4. Este normal ca în momentul în care ne punem întrebări, să ajungem să ne lovim de un baraj

Este normal să ne fie greu să ne privim obiectiv. Se numește rezistență la schimbare și este un fenomen des întâlnit în terapie.

5. Un lucru important este fenomenul de transfer

Tindem să repetăm aceleași lucruri pe care le-am trăim și care ne-au marcat în relație cu alte persoane.

Faptul că am fost părăsiți în trecut ne face să ne fie teamă ca nu cumva să fim părăsiți și în viitor, astfel privind fiecare persoană ca fiind un potențial dușman care se ascunde în spatele unui prieten: vrea să ne câștige prietenia ca mai apoi să ne părăsească și să ne rănească.

Cu aceste lucruri în minte, avem nevoie să ieșim din mediul toxic în care am trăit și care a contribuit într-o anumită manieră la conflictul din noi.

Avem nevoie de oameni importanți care să ne ajute și pe care să ne putem baza. Se spune că pentru a face o omletă trebuie să spargem ouăle.  Pentru a fi fericiți și sănătoși, trebuie să ne înconjurăm de frumusețe și de sănătate.

Este important modul în care primim ajutor. Dacă acceptăm ajutorul celor din jurul nostru și dacă îi lăsăm să intre în interiorul scutului nostru sunt două lucruri care ar trebui să ne dea de gândit.

Fericirea și sănătatea sunt două experiențe pe care este necesar să le trăim. Luptăm toată viața pentru ele și merită tot efortul!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Tiberiu Seeberger - Psihoterapeut psihanalist
Mă numesc Tiberiu Seeberger și am ales psihoterapia din dorința de a ajuta oamenii să scape de nefericire, să dobândească o liniște interioară și să se dezvolte. Membru al Colegiului Psihologilor din România - Cod personal 23165 Membru al Asociației de Psihanaliză și Psihoterapie ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân