Depresia post Sărbători: ce este şi cum putem scăpa de ea

După ce au petrecut o vacanţă minunată de sărbători, anumiţi oameni găsesc dificilă revenirea la viaţa iniţială, care presupune focusare şi muncă. DSM-IV defineşte această situaţie drept drepresie post-sărbători (Manualul de Diagnosticuri şi Statistici ale Bolilor Psihice). Ce presupune aceasta? O uşoară schimbare de dispoziţie survenită în urma stresului pe care oamenii îl experimentează, după ce au fost obişnuiţi cu liniştea sau distracţia. Iată ce puteţi face pentru a o diminua:
  • Publicat:
Depresia post Sărbători: ce este şi cum putem scăpa de ea

După ce au petrecut o vacanţă minunată de sărbători, anumiţi oameni găsesc dificilă revenirea la viaţa iniţială, care presupune focusare şi muncă. DSM-IV defineşte această situaţie drept drepresie post-sărbători (Manualul de Diagnosticuri şi Statistici ale Bolilor Psihice). Ce presupune aceasta?O uşoară schimbare de dispoziţie survenită în urma stresului pe care oamenii îl experimentează, după ce au fost obişnuiţi cu liniştea sau distracţia. Iată ce puteţi face pentru a o diminua:

Asteaptă-te la unele dezamăgiri
Sezonul de vacanţă este atât vesel şi stresul de după va veni dintr-o dată. Fericirea de a-ţi revedea familia, de a oferi şi primi cadouri şi de a mânca bunătăţile de sărbători alături de entuziasmul şi fericirea Anului Nou îţi vor crea o super stare de spirit. Revenind la locul de muncă şi la obişnuitele activităţi de rutină, starea ta poate deveni uşor apatică. Aşteptându-te să te simţi aşa este o modalitate optimă de a trece cu uşurinţă de această perioadă, fără a resimţi schimbarea brusc (de la distracţie la viaţa de rutină lipsită de evenimente interesante).

Alege să vezi beneficiile de după vacanţă în loc să te concentrezi pe faptul că ea s-a terminat
Partea bună la sfârşitul vacanţei este că ai avut şansa să te odihneşti, să te relaxezi şi să te bucuri de tine. Orice întrerupere de la rutină este bună pentru spirit, oferindu-ţi prilejul de a te relaxa, precum şi de a-ţi reîncărca bateriile cu ceva nou astfel încât să poţi reveni cu drag la munca pe care o exercitai înainte. Cu toţii avem nevoie de un respiro.

Fii blând cu tine cu privire la rezoluţiile de Anul Nou
Dacă setezi standarde prea mari şi simţi deja că e prea mult şi nu faci faţă, nu te mustra. În schimb, priveşte rezoluţiile într-un mod realist şi oferă-ţi timp pentru a te asigura că acestea sunt realizabile. Presiunea pe care o punem adesea pe noi înşine ca urmare a finalizării vacanţei de sărbători este prea mare, motiv pentru care se generează o stare de stres acută, iar noi devenim apatici şi trişti. Dă-ţi timp şi priveşte totul în mod realist!

Continuă să petreci timp în jurul oamenilor
Unele depresii post-vacanţă ar putea fi legate de faptul că în preajma sărbătorilor de iarnă ai fost înconjurat de mulţi oameni şi odată revenit la viaţa iniţială relaţiile cu oamenii au început să slăbească. Ridică-ţi moralul continuând să rămâi conectat cu prietenii şi familia şi încearcă să airealizează diverse alături de aceştia ori de câte ori ai ocazia. Nevoia de singurătate este necesară, cu toate acestea, dacă desprinderea este bruscă, psihicul nostru o poate resimţi la o intensitate mult mai mare.

Fă alegeri sănătoase
După ce ţi-ai permis multe indulgenţe pe parcursul perioadei de vacanţă, e posibil să te simţi puţin mai prost din punct de vedere al nutriţiei imediat după finalizarea acesteia. Este vital să revii la consumul de alimente sănătoase, băuturi sănătoase şi să te asiguri că faci mişcare fizică. Mâncatul sănătos şi exerciţiile fizice vor îmbunătăţi starea de spirit şi te vor ajuta să îţi recapeţi forma fizică de vis.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân