Depresia de toamnă: cum o recunoşti, cum scapi de ea?

Simți cum stările de tristețe te copleșesc, orice lucru banal îți declanșează anxietatea, iar emoțiile tale parcă s-au urcat într-un carusel fără oprire - s-ar putea ca depresia de toamnă să fie problema!
23.09.2020 | Autor: Paula Rotaru
Depresia de toamnă: cum o recunoşti, cum scapi de ea?

Depresia de toamnă să fie de vină pentru zâmbetul absent care altădată îți lumina atât de frumos chipul? De ce neliniștea, anxietatea și somnul agitat au reușit să își facă loc în viața ta?

Tranziția de la vară la toamnă ar putea fi răspunsul pe care îl cauți.

Alungă depresia de toamnă înainte să preia controlul asupra bucuriei tale de a trăi. Este mult mai simplu decât crezi!

Depresia de toamnă: manifestări

Așa cum cerul își pierde azurul și devine tot mai cenușiu odată cu venirea toamnei, starea ta de dispoziție se schimbă și ea. Din senin, vrei să mănânci și să dormi mai mult, simți cum stările de tristețe te copleșesc, orice lucru banal îți declanșează anxietatea, iar emoțiile tale parcă s-au urcat într-un carusel fără oprire.

Toate aceste simptome sunt date de tulburările afective sezoniere, cauzate de dereglarea ritmului circadian. Cu alte cuvinte, când zilele se scurtează și lumina solară își pierde din intensitate, depresia de toamnă are toate șansele să se instaleze comod în viața ta.

Dacă toamna ai grijă să îți reînnoiești garderoba și să îți reorganizezi agenda de la serviciu, nu uita nici de echilibrul tău psihoemoțional.

Datele oficiale spun că peste 70% dintre femei sunt afectate de tulburările afective sezoniere, însă oricine poate suferi de această problemă răspândită la nivel mondial.

Dacă nu te mai odihnești bine, te simți mai mereu trist/ă, ți-ai pierdut interesul pentru activitățile pe care le făceai înainte cu plăcere, apetitul tău alimentar s-a schimbat radical și tânjești după măcar un strop în plus de energie, a venit momentul să declari război depresiei de toamnă.

Ignorată, această problemă poate degenera, așa că nu ezita să iei măsuri chiar acum!

Remedii naturale contra depresiei de toamnă

Antidepresivele ajută, e adevărat, dar pot avea și efecte adverse. Iată de ce este mai înțelept să apelezi la remediile naturiste pentru a-ți recăpăta zâmbetul și pofta de viață.

Pentru zile senine și un echilibru emoțional deplin, există plante cu „efect cicatrizant emoțional”:

  • Roinița (îți îmbunătățește tonusul psihic)
  • Sunătoarea (readuce calmul și liniștea în viața ta)
  • Schinduful (îți energizează organismul și mintea)
  • Floarea-pasiunii (câștigă lupta cu anxietatea)
  • Valeriana (te ajută să ai un somn lin, ca de bebeluș)

Dacă simți că acestea nu te ajută suficient, apelează la sprijinul unui medic psihoterapeut, care te poate îndruma spre cele mai bune metode de a scăpa de depresia de toamnă.