De ce ne (tot) întoarcem într-o relație toxică?

O relație toxică e o relație în care îți sunt încălcate limitele.
  • Publicat:
De ce ne (tot) întoarcem într-o relație toxică?

O relație toxică presupune că nu e o relație sănătoasă, e o relație în care nu te simți important, în care nu îți sunt respectate limitele, în care, poate, partenerul tău este abuziv sau te manipulează. Dacă suferi, întrebarea este: de ce te (tot) întorci?

E important de precizat încă de la început că o relație toxică nu este rea tot parcursul ei. S-ar putea să fi avut momente de conexiune cu partenerul tău, motiv pentru care devii confuz și te face să te întorci în continuare în relația toxică.

Să zicem că am fost într-o relație, în care ne-am dat seama că suferim, că suntem manipulați, că suntem învinovățiți și am prins curaj să ne despărțim. Însă, partenerul ne tot caută, ne tot cheamă, ne tot spune că s-a schimbat. Și riscul să ne întoarcem este foarte mare. Iată de ce:

Cine se întoarce într-o relație toxică

În primul rând, cei care se întorc în acea relație nu au încredere în ei. Iar nesiguranța înseamnă incertitudine sau anxietate cu privire la sine, lipsă de încredere, ce poate proveni din mai multe surse, cum ar fi părinții, școala, prietenii. În plus, cei care se întorc nu cred că merită mai mult, le e teamă să fie singuri. Persoanele cu atașament anxios sunt acelea care vor renunța mai greu la o relație toxică.

Legătura dintre o relație toxică și atașamentul

O astfel de relație activează o rană de atașament, așa că eliberarea e ca o amenințare puternică. Alegem un partener toxic atunci când am învățat să asociem dragostea cu o atmosferă conflictuală. În subconștient sperăm ca de data asta să fie altfel. Așadar, dacă renunțarea la o astfel de relație ne forțează să renunțăm la această fantezie, putem întâmpina rezistență și anxietate.

Ne întoarcem crezând că partenerul se va schimba

Copilul din noi se amăgește cu speranța că partenerul se va schimba, și vedem în partener potențialul lui, nu cine e el, de fapt, ceea ce e calea sigură spre dezamăgire. E ca și cum, atunci când ne este foame, ne mulțumim cu niște firimituri în speranța că ne vom simți sătui.

Partenerul este abuziv emoțional!

Alegem un astfel de partener, pentru că suntem obișnuiți cu abuzul emoțional, suntem obișnuiți să simțim că nu suntem îndeajuns de buni, că nu suntem importanți, că nu merităm. Și, atunci, stăm dintr-o obișnuință în acel abuz, fiind, practic, în zona de confort. Pentru că partenerul e abuziv, nu ne va lăsa să plecăm, ne va hărțui să ne întoarcem. Și, putem ceda, gândindu-ne că nu vom putea să găsim pe cineva care să ne respecte, pentru că nu credem că merităm să fim respectați.

Ne-am obișnuit să lăsăm de la noi

Am fost condiționați ca în relație să fim cel care repară, salvează sau luptă! Dacă am crescut într-o casă cu conflicte sau am fost un copil care s-a transformat în părintele părinților lui, este posibil să fi adoptat rolul de pacificator și îngrijitor în relație. Ca rezultat, este posibil să fi învățat că trebuie să „ câștigăm” dragostea și să „luptăm pentru ea” pentru că, altfel, nu merităm să fim iubiți.

Ne dorim prea mult să funcționeze

Simți că nu poți renunța la o relație în care ai oferit atât de mult timp și energie. Îți amintești părțile bune ale relației și îți poți imagina viitorul în acest sens. Dar, din păcate, nu poți avea o relație doar cu o parte a persoanei. Când vrem cu adevărat ca ceva să funcționeze, suntem mai dispuși să trecem cu vederea semnalele de alarmă sau să le raționalizăm.

Am putea spune lucruri de genul „nu este așa de rău, în toate relațiile sunt conflicte” sau „nimeni nu mă înțelege ca el, este în regulă dacă nu-și poate controla furia”. Spunându-ți astfel de lucruri, ajungi să te păcălești și fie să te faci să rămâi în relație, fie să revii în ea.

Plus că avem impresia că toate relațiile sunt grele și, oricum, nu vom găsi pe cineva mai bun! E adevărat, e nevoie de multă energie pentru a face o relație să meargă, dar, relațiile n-ar trebui să fie chiar atât de grele.

Ce poți face pentru a nu continua să te întorci la o relație toxică: conectează-te cu sentimentele și nevoile tale, crește-ți stima de sine și fii mai blând cu tine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”