6 semne că te afli într-o relație toxică

O relație în care nu ești respectat, valorizat și sprijinit, poate fi o relație toxică.
  • Publicat:
6 semne că te afli într-o relație toxică

O relație toxică este o relație în care nu poți fi authentic, dai explicații și partenerul se comport cu tine ca și cum ai fi tot timpul vinovat de ceva. Mai mult, nu te simți valorizat și nu ești prețuit și sprijinit. Iată X semne care îți arată că ai putea fi într-o relație toxică.

 

Lipsa de sprijin din partea partenerului

 

În orice relație sănătoasă, partenerul este un sprijin, este cel pe care te poți bizui, poți avea încredere că îți este alături. Evident că și reciproca este valabilă: și partenerul se poate bizui pe sprijinul tău. În cazul în care observi că pe o perioadă îndelungată – deci nu vorbim de excepții – cel cu care îți împarți viața nu-ți este alături în anumite provocări ale vieții – personale sau profesionale, ar trebui să te gândești de ce iubitul/iubita ta nu poate face acest lucru. Sunt parteneri care, pentru că au o stimă de sine redusă, încearcă să-și descurajeze “jumătatea”, pentru că sunt într-o permanentă competiție.

 

Nu poți spune ceea ce te nemulțumește

 

Orice relație îndeajuns de satisfăcătoare presupune să-i poți spune celui de lângă tine ce anume te deranjează în comportamentul lui și, bineînțeles, și invers. Partenerii care nu suportă discuții în care încerci să-ți exprimi nevoile emoționale și în care să spui ce comportamente te nemulțumesc sunt parteneri toxici, critici, rigizi.

 

Partenerul încearcă să te manipuleze

 

Atunci când observi că cel cu care trăiești încearcă să te determine să faci anumite lucruri pe care el și le dorește, să mergi în anumite locuri în care el vrea să meargă, să te schimbi într-un fel în care tu nu-ți dorești (cel puțin nu-ți dorești în acest moment), e momentul să faci un pas în spate și să te gândești dacă nu cumva acolo este vorba despre manipulare. Chiar dacă nu vorbim de un comportament conștient, ci de unul ce provine din modelele învățate în familie, în copilărie, nu înseamnă că nu este vorba tot de manipulare.

 

Lipsa de sinceritate a partenerului

 

Dacă observi că partenerul te minte constant, că nu este sincer cu tine, iar acest lucru te face să nu ai încredere sau să îți pierzi încrederea în el, gândește-te de ce face asta. De ce nu poate fi sincer și ce nevoie îi acoperă toată minciuna cu care se înconjoară.

 

Nu simți respect din partea partenerului

 

Respectul este unul dintre ingredientele principale ale unei relații sănătoase. Dacă nu te simți respectat, valorizat, dacă nu ai sentimentul că ești important pentru partenerul tău, nu este pentru că tu nu meriți, ci pentru că cel care ar trebui să facă asta fie nu poate, fie nu vrea. Tocmai pentru a-ți păstra o stimă de sine scăzută și să te poată manipula.

 

Partenerul tău este intruziv și nu îți respectă limitele

 

Oricât de multă iubire există între două persoane, pentru a fi una sănătoasă e nevoie de limite, nu de fuziune. Atunci când unul dintre parteneri devine intruziv și nu îți respectă limitele, acesta este un mare semn de alarmă că ai putea fi într-o relație toxică. Nici nu mai contează că partenerul are acest comportament pentru că a avut un părinte intruziv și asta i-a modelat comportamentul. Tot un semn de alarmă este.

 

Așa că, citește bine aceste semne și gândește-te dacă le trăiești și tu în relația ta. Dacă identifici cel puțin trei, ar fi momentul să te gândești cât de ferict/ă eșri în relația ta.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
De ce e importantă o cădere nervoasă?
De ce e importantă o cădere nervoasă?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân