De ce ne este frică de iubire?

  • Publicat:
De ce ne este frică de iubire?
Sursa foto: shutterstock

Deși iubirea este un sentiment la care noi toți aspirăm, multora ne este frică de ea. Ce ne sperie, de fapt? Ce ne împiedică să găsim și să păstrăm dragostea pe care ne-o dorim?

Teama de iubire: de ce ne e frică să ne îndrăgostim?

Dragostea reală ne scoate la suprafață părțile vulnerabile

Orice relație nouă reprezintă un teritoriu străin, neexplorat, de aici și temerea noastră atât de mare. Când alegem să ne îndrăgostim, ne asumăm un risc. Oferim încrederea noastră altei persoane, este ca o loterie. Ne expunem în fața acesteia și devenim vulnerabili. Capacitatea de a rămâne centrați pe propria noastră persoană începe să scadă, timp în care focusul se mută pe celălalt.

Citește și: 8 adevăruri dureroase despre iubire pe care nimeni nu vrea să le recunoască

Iubirea naște monștri

Iubirea nu înseamnă doar culoare și zâmbet pe buze, iubirea poate fi și morbidă. Ea te mângâie uneori, te alină, dar în aceeași măsură îți lasă și cicatrici pe care va trebui să le porți cu tine toată viața. Iubirea dă uneori viață la monștri precum gelozia, ura, frustrarea astfel încât să nu știi cine mai ești.

O nouă dragoste poate răscoli răni vechi

Numai atunci când pășim într-o nouă relație ne dăm seama de impactul celei de dinainte, de felul în care noi am fost răniți în relațiile anterioare. Iar aici nu facem referire doar la cele de iubire, ci la toate relațiile, de la cele din copilărie până la cele de zi cu zi. Toate acestea, adunate, au o puternic impact asupra modului în care noi percepem omenii de care ne apropiem. Sau pe care îi dorim în viața noastră.

Citește și: 5 mituri despre iubire care te pot face profund nefericită

Dragostea poate căpăta adesea valențe inegale

Adesea, iubirea este inegală, iar sentimentele pot varia în intensitate de la un moment la un altul. În doar câteva clipe putem trece de la iubire la ură și viceversa. Analizând cu atenție și disecând totul, împiedicăm sentimentele să evolueze în mod natural.

Așteptările ucid iubirea

Oamenii fac marea greșeală de a proiecta asupra celor din jur propriile așteptări sau modul în care ei și-ar dori ca acei parteneri să fie. Total în antiteză de cele mai multe ori cu cine sunt cu adevărat. Acesta este, conform specialiștilor, doar un mecanism de apărare cauzat de frică și poate afecta iremediabil o relație.

Din nefericire, oamenii își fac fel și fel de planuri mentale despre iubirea ideală, despre relația ideală, despre viața ideală șamd. În realitate, așteptările, proiecțiile și fricile dor și ne îndepărtează, de fapt, de iubire.

Iubirea răscolește frici

Pe măsură ce un om înseamnă tot mai mult pentru noi, cu atât ne sperie gândul rupturii de acesta. Atunci când ne îndrăgostim, nu ne mai confruntăm doar cu temerea de a ne pierde partenerul, ci devenim și mai slabi totodată, mai neîncrezători.

Autocunoașterea și identificarea modurilor prin care noi înșine ne sabotăm în relații ne pot ajuta să găsim iubirea și să menținem o relație de durată, susțin specialiștii în relațiile de cuplu.

Surse: WebMd, Psychology Today, Mind Body Green

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân