5 mituri despre iubire care te pot face profund nefericită

  • Publicat:
5 mituri despre iubire care te pot face profund nefericită
Sursa foto: shutterstock

Nevoia de doi a existat dintotdeauna. Să ne dorim să iubim și să fim iubiți e una dintre nevoile noastre de bază, ca ființe umane. Iubirea da sens viețiii și ne face să ne simțim întregi. Astăzi vom vorbi despre iubire, dar și despre cele mai des întâlnite mituri despre aceasta. Dacă și tu încă crezi în ele, s-ar putea să sfârșești profund dezamăgită în viață! 

Ce te face nefericită în relație? 3 mituri despre iubire și relații

Mitul nr. 1: Omul de care ne îndrăgostim trebuie să fie după chipul și asemănarea noastră

Specialiștii sunt de părere că ne simțim atrași de acei parteneri cu aceleași nevoi emoționale ca noi. În realitate, ceea ce ne atrage de fapt la partener, sunt trăsăturile ne ce lipsesc nouă și le completează el, aducându-le cu sine în relație.

Mitul nr. 2: Când e iubire, nu există tensiuni, dispute sau conflicte

În timpul procesului de îndrăgostire, se întâmplă să îl vedem pe partener la superlativ, să îl punem pe un piedestal, să îi atribuim chiar și calități pe care nu le are, să îl valorizăm excesiv. Iar aceasta este modalitatea de a ne pregăti de fapt pentru conflictele în cuplu. Însă, scopul nu este să avem conflicte, ci să decidem cum le gestionăm în contextul în care acestea vor apărea. Căci vor apărea. Cu reproș? Cu fugă din relație? Sau cu deschidere și validare, ca doi parteneri?

Mitul nr. 3: Totul trebuie să curgă lin și să meargă minunat

Această percepție exprimată poate deveni o capcană extrem de periculoasă întrucât nimeni nu poate controla pe nimeni, cu atât mai mult relația sau evenimentele ce pot surveni odată cu aceasta. Un ajutor real ar fi să ne gândim că putem avea control doar asupra lucrurilor ce țin de noi, ca de pildă să gestionăm reacțiile noastre la anumite situații. În condițiile date, nu în cele ideale.

Citește și: 8 adevăruri dureroase despre iubire pe care nimeni nu vrea să le recunoască

Mitul nr. 4: Dragostea învinge întotdeauna

Vai, dar cât de bine ar fi să fie așa! În realitate însă, firava dragoste dispare și la o simplă ceartă domestică, darămite la probleme reale în doi. Asta pentru că adevărații dușmani ai iubirii nu sunt problemele cotidiene, ci orgoliul și mândria, capabile să ucidă și cele mai puternice trăiri. 

Citește și: Iubirea este o emoție complexă. Stadiile unei relații, de la atracție la calvar, explicate de psihologul Laura Maria Cojocaru

Mitul nr. 5: Îl putem schimba pe partener

Este bine ca din timp, atunci când cunoști o persoană, să observi următoarele aspecte: personalitate, comportament, principii și valori de viață. Astfel, dacătu  crezi că sunteți pe aceeași lungime de undă, mergi înainte cu relația. În caz contrar, nu încerca să îl schimbi, căci nu vei reuși. Oamenii nu sunt făcuți pentru a fi schimbați. Și nici nu este realist și nici corect să te gândești să-l schimbi pe cel despre care pretinzi că îl iubești.

Surse: Capital Choice Counseling, Shift Collab, World Up Close

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân