Bunele maniere la birou: reguli de care trebuie să ții cont

  • Publicat:
  • Actualizat:
Bunele maniere la birou: reguli de care trebuie să ții cont
Sursa foto: shutterstock

Eticheta la birou nu a fost nicicând mai importantă. De la călătorii de afaceri, orientare către clienți și până la felul în care interacționezi cu colegii, comportamentul la locul de muncă este, cu siguranță, cel care îți asigura viitorul într-o companie. Iată câteva recomandări în ceea ce privește o bună conduită în sfera profesională! 

Bunele maniere la birou

Atenție la aspectul profesional

O coafură nepotrivită, un tatuaj la vedere sau o haina prea sumară sau colorată nu fac o bună impresie. Încearcă, așadar, să adopți o ținută business, curată și atent călcată. Să îți prinzi părul cât mai simplu și să eviți accesorizarea încărcată.

Citește și: 10 greşeli de make-up la birou

Fii punctuală

Punctualitatea este o calitate foarte apreciată astăzi. Demonstrează că aceasta este una din calitățile tale și fă un obicei din a ajunge cu 10-15 minute înainte de ora stabilită. Iar dacă se întâmplă să întârzii, anunță întotdeauna.

Tratează pe toată lumea cu respect

Dacă vrei să fii respectată la rândul tău, respectă. Adresează-te întotdeauna politicos tuturor, indiferent de statutul sau funcția pe care o au. Folosește în mod frecvent formule precum „te rog”, „mulțumesc!” sau „cu plăcere!”.

Fii mereu amabilă

Fie că alegi să le pregătești cafeaua colegilor dimineața sau că ții ușa pentru persoana ce se află în spatele tău, fii mereu drăguță cu cei din jur. Colegii te vor îndrăgi, iar atmosfera de la muncă va fi una plăcută pentru toată echipa.

Respectă ierarhia

Ca și în armata, liderii trebuie respectați, indiferent de vârstă pe care o au. De asemenea, ține cont și de formulele de adresare acceptate de companie. Oricum ar fi, a respecta pe toată lumea e o dovadă de bună creștere. Și te defintește!

Păstrează discreția

Nu te ancora în discuții gratuite, în bârfe și nu divulga informații confidențiale sau mult prea personale. Discuțiile pot fi ușor auzite prin pereții biroului, așa că ai mare grijă ce spui și cum spui.

Arată-te grijulie și interesată de muncă depusă

Nu ingnora faptul că s-a terminat tușul la imprimantă sau hârtia. Chiar dacă nu face parte din sarcinile tale. Fii săritoare, ajută-ți colegii! Mai mult, atunci când ți se termină programul, nu da impresia că de-abia aștepți să pleci.

Curață întotdeauna după tine

Încearcă să menții mereu biroul ordonat. Strânge hârtiile împrăștiate, du-ți ceașca de cafea înapoi la bucătărie și spal-o, aruncă gunoiul în spațiul dedicat. Nu fi o persoană dezorganizată.

Citește și: Dezordinea de la birou afectează viața profesională și sănătatea

Salariul tău trebuie să fie confidențial

Salariul tău este cunoscut doar de șeful tău și de cei de la departamentul de resurse umane. Orice „scurgere de informații” poate reprezenta o sursă de invidie, poate crea animozități neplăcute, iar tu vei sfârși a fi singura vinovată în toată această situație.

Ai grijă la telefonul mobil

Nu lasă telefonul să sune în birou, pune-l pe modul „silențios”. Evită să stai prea mult pe aplicații în timpul programului și închide-l atunci când ai o ședință importantă. De asemenea, chiar și-n pauze, evită să porți conversații personale în birou, colegii tăi nu trebuie să audă ce se întâmplă în casa ta, în viața ta, cu soțul sau copiii tăi.

Surse: Indeed, Career Education, Energy Resourcing

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân