Cum să nu mai iei lucrurile atât de personal

  • Publicat:
Cum să nu mai iei lucrurile atât de personal
Sursa foto: shutterstock

Majoritatea oamenilor se frământă, se enervează, se simt jigniți și atacați tocmai că iau totul atât de personal. Dacă și tu te numeri printre ei, iată ce ai de făcut pentru a schimba acest obicei nociv.

Cum să nu mai iei totul atât de personal

Nu e despre tine

A lua lucrurile personal înseamnă a-i permite celuilalt să te rănească. Da, oamenii își dau cu părerea, oamenii critică, oamenii bârfesc, însă între ceea ce spun ei și ceea ce simțim noi se află propria noastră percepție, propriul mod de a ne raporta la vorbele și comportamentele lor.

Nimeni nu te poate face să te simți rău fără permisiunea ta, iar ceea ce oamenii spun este de cele mai multe ori despre ei, și nu despre tine.

Citește și: 5 obiceiuri care îți aduc fericirea și o întrețin pe termen lung

Oamenii percep realitatea în funcție de propriul mindset, de propriile de credințe, interese sau trăiri

De pildă, un om care a acumulat în interiorul său multă agresivitate și frustrare, va căuta modalități pentru a manifesta în viața sa aceste trăiri. Va căuta motive pentru a se simți mereu furios și frustrat. Fiind obișnuit să se focalizeze pe ceea ce nu e bine, poate găsi un motiv de conflict dacă din zece lucruri corecte, tu faci unul singur greșit. Se poate enerva, îți poate aduce reproșuri, însă nu e niciodată vorba despre tine. Nu tu l-ai înfuriat practic. Ci felul în care el vede lumea și se raportează la ea.

Citește și: Dai prea multe explicații? Cum ar trebui să procedezi: pastila de Psiho

Oamenii mai pot face anumite lucruri fără a te viza în mod direct pe tine

De exemplu, o persoană cunoscută poate trece pe lângă tine și să omită a te saluta pentru că este prinsă în propriile gânduri, este grăbită sau distrasă.

De multe ori, ne îngrijorăm excesiv în legătură cu felul în care ceilalți ne percep, cu părerea pe care și-au făcut-o despre tine, însă uităm că și ei la rândul lor se îngrijorează în legătură cu felul în care alții îi percep pe ei.

Când le permiți oamenilor să te supere, să te facă să te îndoiești de tine, îți predai astfel puterea personală. Dar doar de tine depinde felul în care te raportezi la ceea ce spun sau fac ceilalți.

Citește și: Viața este suma lucrurilor pe care le accepți

Surse: Forbes, Very Well Mind, Psychology Today

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân