Dai prea multe explicații? Cum ar trebui să procedezi: pastila de Psiho

Dacă dai prea multe explicații, ai fost învățat să faci asta încă din copilărie.
  • Publicat:

Dacă ești în momentul în care conștientizezi că dai prea multe explicații, ia-ți câteva clipe și privește acest video pentru a descoperi care ar putea fi cauzele acestui comportament. Colega noastră, Bianca Poptean, psiholog clinician și psihoterapeut în formare, îți oferă câteva indicii. 

Dacă atunci când ești întrebat ceva, simți nevoia să te explici foarte mult sau dacă vrei să te justifici tot timpul pentru alegerile tale, e posibil ca acest comportament să fi apărut pentru că ți-a fost pusă la îndoială de multe ori – mai ales în copilărie – capacitatea de a lua decizii ori ai fost foarte des învinovățit pe nedrept. Iată mai jos câteva situații care ar fi putut să se întâmple și din cauza cărora astăzi dai prea multe explicații.

A oferi explicații este un mecanism pe care l-ai învățat în copilărie când cei din jurul tău te-au făcut să simți că nu e bine ce faci, ce crezi, ce gândești, ce spui. Astfel, ai învățat că e nevoie să justifici ceea ce faci, crezi, gândești sau spui.

Dai multe explicații pentru că ai crescut într-un mediu în care ai fost făcut să te simți vinovat pentru anumite acțiuni sau decizii. Învinovățirea este ceea ce a cauzat o astfel de reacție de a oferi tot timpul explicații. Pentru că ceea ce ai învățat tu a fost să te dezvinovățești constant.

Dacă n-ai avut parte de acceptare din partea părinților tăi ai învățat că trebuie să-ți justifici întotdeauna alegerile și acțiunile.

Simți nevoia să dai prea multe explicații pentru a-ți fi validate alegerile și acțiunile. Speri că dacă vei face asta, cei din jur te vor înțelege și te vor accepta mai ușor.

Dacă realizezi că oferi prea multe explicații, oprește-te, conștientizează toate cele de mai sus și oferă-ți tu validarea și acceptarea care îți lipsesc. Nu e nevoie să o aștepți de la alții!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult