Când te iubeşti pe tine nu poţi face lucruri care îţi fac rău

Anul trecut, vă prezentam programul complet de dietă şi sport al Mariei Cristina Banu, pasionată de viaţă sănătoasă, cu un job în brand management şi având ca hobby organizarea competiţiilor sportive. Recent, am provocat-o pe Maria la o altă discuţie, de data aceasta despre importanţa spiritualităţii într-un program de viaţă echilibrat.
Când te iubeşti pe tine nu poţi face lucruri care îţi fac rău

Anul trecut, vă prezentam programul complet de dietă şi sport al Mariei Cristina Banu, pasionată de viaţă sănătoasă, cu un job în brand management şi având ca hobby organizarea competiţiilor sportive. Recent, am provocat-o pe Maria la o altă discuţie, de data aceasta despre importanţa spiritualităţii într-un program de viaţă care să ne aducă mai aproape de noi, de ceea ce vrem cu adevărat, de linişte şi de fericire.

CSÎD: Cât de importantă este pentru tine latura spirituală pentru obţinerea stării de bine, pe lângă dietă şi sport?

Maria Cristina Banu: Pentru mine, spiritualitatea are un rol decisiv în obţinerea stării de bine şi nu este o opţiune, ci un “must have”. Spun asta pentru că ea te ajută să-ţi construieşti o lume interioară frumoasă, armonioasă, plină de iubire de sine şi de înţelegere care se traduce prin linişte sufletească şi o adevărată stare de bine. La fel ca sportul şi nutriţia sănătoasă, spiritualitatea face parte din viaţa mea, nu mai pot trăi fără ea. Pentru că sunt extrovertită, realistă şi pragmatică, de multe ori aveam tendinţa de a mă uita prea mult în jur şi prea puţin în mine, fiind astfel nemulţumită de foarte multe lucruri şi căutând fericirea deplină în relaţiile cu ceilalti, în job sau în te miri ce altceva.

Am avut un moment de cumpănă în viaţă când mi-am dat seama că nu am de ales, că trebuie să merg înainte şi că fericirea mea depinde doar de mine! O prietenă mi-a recomandat cartea “Iubeşte-te pe tine însuţi” de Lawrence Crane şi după ce am citit-o, lucrurile au început să capete sens. Încet, încet, mi-am schimbat viziunea asupra vieţii şi descoperindu-mă pe mine, am descoperit cât de norocoasă, frumoasă şi bogată sunt de fapt! Acest proces este încă în desfăşurare, dar pot spune că pe zi ce trece, mă simt din ce în ce mai bine!

CSÎD: Care sunt cărţile pe care le-ai recomanda celor care îşi doresc echilibru pe toate planurile?

Maria Cristina Banu: Asta e o întrebare dificilă. Sunt foarte multe cărţi care te pot ajuta, dar depinde foarte mult de nevoile fiecăruia. Pe mine m-au ajutat mult cartea lui Lise Bourbeau “Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înşine”, “Puterea prezentului” a lui Echart Tolle sau “Let it Go” a lui T.D Jakes. Alţi autori dragi sufletului meu sunt Osho şi Constantin Noica şi recomand orice carte scrisă de ei. O altă carte pe care am citit-o recent şi care m-a inspirat mult a fost “Femeia în faţa oglinzii” de Eric Emanuel Schmitt. Ca să revin la întrebarea ta, cred că fiecare îşi va găsi cărţile potrivite sufletului şi nevoilor lui atunci când va hotărî să se îndrepte mai mult către spiritualitate.

CSÎD: Yoga, practicile spirituale devin din ce în ce mai populare şi în România. Ce ai testat din ce este disponibil la ora actuală?

Maria Cristina Banu: La mine nu e foarte complicat, nu folosesc niste practici compexe şi nici nu mă ghidez după trenduri când vine vorba de spiritualitate. Mă regăsesc cel mai mult în rugaciune şi reflecţie şi din când în când, folosesc tehnici de meditaţie inspirate din Yoga şi Tai Chi. Dintre toate, postul şi rugăciunea sunt cele care îmi aduc cel mai mult liniştea sufletească. O experienţă interesantă, pe care o recomand femeilor, este participarea la un work-shop la care am fost de curând, “Iniţiere în arta feminităţii sacre” susţinut de Oana Stoianovici, un workshop care m-a făcut să înţeleg mai bine ce este de fapt feminitatea şi cum să ne folosim energia feminină care se traduce prin iubire necondiţionată, forţă creatoare şi compasiune.

 

Pagina 1 din 3