Burn-out-ul de îngrijorare: cum știi dacă ești epuizat emoțional

Burn-out-ul de îngrijorare este o stare de epuizare empțională.
  • Publicat:
Burn-out-ul de îngrijorare: cum știi dacă ești epuizat emoțional

„Burn-out-ul de îngrijorare” este un termen creat pentru a descrie o stare de epuizare emoțională în care o persoană se simte obosită și copleșită de îngrijorare – și chiar experimentează sentimente intense de furie. Este adesea rezultatul stresului prelungit excesiv emoțional, fizic și mental. Expunerea la situații stresante, cum ar fi îngrijorarea cu privire la lucruri care sunt în afara controlului tău, cum ar fi pandemia, creșterea costului vieții și știrile legate de război, pot duce la această afecțiune. Martin Preston, specialist în dependențe, a vorbit despre semnele de avertizare ale epuizării de îngrijorare și cum puteți depăși simptomele.

Cum să recunoașteți semnele de epuizare de îngrijorare

Îngrijorarea constantă ne poate afecta sănătatea emoțională și fizică, afectând cântărind negativ relațiile, cariera și starea de bine. Îngrijorarea este o parte normală a vieții noastre, dar în perioade grele precum pandemia, oamenii au fost expuși la o „epuizare de îngrijorare”, adică s-au simțit copleșiți de atâta îngrijorare.

Anxietate crescută

Atunci când îngrijorarea cu privire la situațiile de zi cu zi devine excesivă, poate duce la sentimente crescute de anxietate și chiar te poate îmbolnăvi fizic. Cu toții ne simțim anxioși uneori, dar epuizarea de îngrijorare este atunci când grijile excesive nu dispar atunci cănd dispare factorul de stres.

 

Senzație de nemotivare

 

Indiferent dacă sursa îngrijorării este o problemă personală sau o problemă globală, oamenii se pot simți adesea mai retrași din punct de vedere social și se pot deconecta de familie și prieteni. Acest lucru ar putea fi recunoscut ca refuzul implicării în evenimente sociale sau ignorarea contactului cu alții.

 

Te simți extenuat!

 

Persoanele aflate în pragul epuizării din cauza stresului pot începe să experimenteze și să arate semne emoționale și fizice de epuizare. Ei vor simți adesea o lipsă de energie fizică, dar dezvoltă și sentimentul de a fi și epuizați emoțional. Un semn comun de epuizare este lipsa motivației de a te ridica din pat dimineața, sau faptul că simțim că viața de zi cu zi devine mai dificilă decât în ​​mod normal.

 

Senzație de sensibilitate și iritabilitate

 

Comportamentul agresiv este, de asemenea, un indicator comun al epuizării de îngrijorare. Persoanele iritabile pot experimenta un nivel de sensibilitate și agresivitate față de familia, prietenii și colegii lor.

 

În timp ce toată lumea experimentează unele emoții negative în viața lor de zi cu zi, este vital să recunoaștem când aceste sentimente devin neobișnuite.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”