Buget comun sau separat – cum e mai bine în cuplu?

După ce cuplurile se mută împreună, una din cele mai frecvente întrebări pe acest subiect este: banii la comun sau separat?
  • Publicat:
Buget comun sau separat - cum e mai bine în cuplu?
Cum este ideal să administrăm banii într-un cuplu: la comun sau separat? Foto: Pexels

Dacă este să luăm modelul părinților noștri, banii erau la comun în majoritatea familiilor în care ambii parteneri lucrau. Însă majoritatea cheltuielilor se decideau în special de cel care aducea banii în casă, în foarte multe cazuri, bărbatul. Acum, multe cupluri preferă să gestioneze separat cheltuielile personale și să aibă un buget de cheltuieli ce țin de administrarea casei și cumpărături de mâncare, utilități la comun. Însă fiecare își cumpără propriile haine, își plătește asigurările la mașină, vacanțele.

Discuții de la bani sunt totuși prezente în multe cupluri. Ce zic specialiștii despre acest subiect? ”Părerile specialiștilor sunt împărțite, nu există o recomandare sută la sută eficientă, de aceea e preferabil ca fiecare cuplu să își stabilească, de comun acord, propriile reguli” explică Cristina Andreea Stan, coach și consilier de dezvoltare personal. Unii specialiști recomandă un buget comun, pentru că, în acest fel, cu două venituri se pot atinge obiective mai importante (o mașină, o casă etc.), iar deciziile sunt mai echilibrate dacă le negociem împreună.

Fiecare partener va cheltui cât dorește din propriul venit bănesc – o altă variantă

Există alți specialiști care, însă, recomandă bugete separate: fiecare se întreține din veniturile proprii și cât are, atât cheltuie – ceea ce, din punctul meu de vedere, pe termen lung, poate genera frustrări dacă între veniturile celor doi parteneri există diferențe mari și, automat, stiluri de viață diferite.

Cheltuielile la comun și restul de bani fiecare îi cheltuie cum vrea –  o altă variantă pentru cupluri

”Există și o variantă de mijloc: un buget comun, din care se achită prioritățile familiei, apoi, în funcție de cât mai rămâne, partenerii să dispună de o sumă pentru ei înșiși.  Indiferent de varianta aleasă, important mi se pare ca ambii parteneri să fie de acord, pentru a nu exista ulterior discuții sau frustrări” a mai explicat coach-ul. De asemenea, o recomandare ar fi să existe, în măsura posibilităților, și un fond de urgență pentru cazul unor situații neprevăzute.

Și cu toate acestea, tot pot apărea situații în care nu înțelegem unde se duc banii

O altă recomandare este existența unei evidențe financiare lunare, pentru că ne ajută să vedem mult mai clar unde se duc banii și să identificăm mai ușor anumite tipare. ”Poate dacă îți iei zilnic, în drum spre birou, o cafea de 10 lei nu pare mult. Dar, adunat în cele aproximativ 20 de zile lucrătoare, într-o lună 200 de lei se duc doar pe cafea. Este doar un exemplu, însă cheltuielile se adună. O evidență a acestor cheltuieli de zi cu zi, făcută măcar ocazional, nu neapărat în fiecare lună dacă nu este cazul, poate conduce la o mai mare claritate și ne ajută să nu mai ajungem la finalul lunii întrebându-ne, complet nedumeriți, unde s-au dus banii” a încheiat Cristina Andreea Stan.

Cristina Andreea Stan, foto arhivă
Cristina Andreea Stan, coach, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”